x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate (P) Hmdmedical.uk.com - hybrid dermatoscope, perfect pentru descoperirea, la timp, a problemelor pielii !

(P) Hmdmedical.uk.com - hybrid dermatoscope, perfect pentru descoperirea, la timp, a problemelor pielii !

22 Feb 2021   •   12:56
(P) Hmdmedical.uk.com - hybrid dermatoscope, perfect pentru descoperirea, la timp, a problemelor pielii !

În trecut, alunițele erau considerate semne de frumusețe și în Franța, nobilii își puneau alunițe false pe chip sau piele. Însa, în Evul Mediu, alunița era considerată un semn al vrăjitoarelor, mai ales dacă se află în apropierea zonelor erogene. În Franța secolului al XVIII-lea, aluniță de frumusețe era la modă, un accesoriu seducător al machiajului femeilor din acea vreme. Oricât ar părea de surprinzător, această tradiție care a rămas la modă până în anii ‘50-’60. Cine nu-și amintește alunița lui Marilyn Monroe?

 

Astăzi, știm că alunițele nu sunt întotdeauna semne de frumusețe, dimpotrivă, uneori pot reprezenta semnul unei tumori precum melanomul. În prezent, melanomul are o incidență de 12-15 cazuri noi la 100.000 de locuitori.

 

În lume, melanomul are o incidență de peste 200.000 de cazuri noi pe an. Este al doilea tip de cancer din punct de vedere al incidenței crescute după cancerul pulmonar. 95% din mortalitatea prin cancer de piele este cauzată de melanom. Astăzi însă este posibil să vindecăm melanomul cu un diagnostic precoce. Cum se face?

 

Ca în toate cazurile de cancer, comportamentul și atenția pacientului sunt de o importanță fundamentală. O lumină simplă îți salvează viața. Astăzi, alunițele pot fi verificate prin cartografierea lor prin dermatoscopie computerizată digitală. Un aparat deosebit este hmdmedical.uk.com hybrid dermatoscope. Acest aparat este deosebit de performant, mic și ușor de folosit. Cu puțină pregătire, aproape oricine poate folosi un asemenea dispozitiv medical.

 

Cum se observă un melanom sau o formațiune suspectă?

 

Dermatologul te poate învăța să îți cunoști și să îți “citești” pielea. O aluniță se poate dovedi a fi un melanom al pielii atunci când își schimbă aspectul rapid în câteva luni. Regulile simple ale A-B-C-D-E îți permit să o identifici sau să o suspectezi cu promptitudine. Aceste reguli sunt:

 

-A pentru asimetrie;

-B că margini (muchii zimțate - neregulate - de formă neregulată);

-C pentru culoare (prea întunecat sau neuniform);

-D pentru dimensiune;

-E pentru evoluție (schimbarea aspectului inițial, hemoragie sângerare spontană și fără traume, ai mult de 6 mm în diametru).

 

Ce este cartografierea?

 

Cartografierea alunițelor constă în obținerea imaginilor microscopico-dermatoscopice pe computer.

 

Dermatoscop care oferă imagini de înaltă definiție

 

Confucius spunea că „imaginile sunt mai bune decât o mie de cuvinte”. Calitatea și rezoluția ridicată a imaginilor facilitează activitatea dermatologului, permițând identificarea celei mai mici modificări a unei alunițe și detectarea timpurie a unui melanom.

 

Imaginile dermatoscopice sunt astfel obținute cu un instrument precum cel de la HMD Medical, acesta fiind, cum spuneam, un device foarte sofisticat. Instrumentul este echipat cu un obiectiv cu lumină polarizată, care este aplicată pe fiecare aluniță pentru a capta imagini digitale de înaltă definiție care nu sunt vizibile cu ochiul liber.

 

Cum are loc un examen dermatoscopic?

 

În primul rând, se face un istoric medical exactă a pacientului: antecedente familiale de melanom, examene dermatoscopice și histologice anterioare, degenerescența nevilor (alunițe), arsuri solare, mediule de viață, vicii.

 

Apoi, sunt examinate alunițele prezențe pe tot corpul, inclusiv tălpile picioarelor. Imaginea este salvată în baza de date a studiului. Arhivarea este de o importanță fundamentală pentru verificările ulterioare, care au loc, în general, la fiecare șase luni. Numai o comparație cu imaginile anterioare, poate evalua dacă alunița a suferit transformări morfologice.

 

Raportarea imaginii nu va fi tipărită pe hârtie, ci întotdeauna digital. Imaginea fotografică pe hârtie nu are aceeași calitate ca și cea digitală.

 

Managementul imaginilor de către pacient

 

Prin urmare, pacientul, care va avea acces la aceste imagini, are la dispoziție întotdeauna o documentație despre alunițe, cu posibilitatea de gestionare personală a datelor sale. În cazul transferului în alt oraș sau țară, pacientul poate arăta unui dermatolog local imaginile cartografierilor anterioare sau le poate trimite prin e-mail.

 

Pentru ce este necesară cartografierea?

 

Cartografierea este necesară pentru a putea înțelege dacă una sau mai multe alunițe își schimbă aspectul și devin periculoase în timp, pentru a le îndepărta și a preveni astfel degenerarea lor în melanom.

 

Cine ar trebui să fie supus examenului dermatoscopic ?

 

Nu există cineva căruia să nu îi fie recomandată o astfel de examinare. Însă, există câteva categorii care ar trebui să își facă aceste examinări în mod obligatoriu.

 

Mai ales:

 

1) Cei care observă o “încălcare” a regulii A-B-C-D-E;

2) Cei care au multe alunițe pe corp;

3) Cine are antecedente familiale de melanom;

4) Cei cu piele deschisă la culoare;

5) Cei care se expun prea mult la soare sau care, chiar și în trecut, au avut arsuri solare puternice.

 

Cartografierea este dureroasă sau periculoasă?

 

Absolut nu. Această examinare este complet nedureroasă și neinvazivă, nu este în nici un caz periculoasă și nu are contraindicații.

 

Care este avantajul dermatoscopiei digitale față de un control simplu?

 

Verificarea alunițelor cu un dermatoscop simplu, efectuat de un dermatolog cu experiență, reprezintă cu siguranță o examinare fiabilă, dar prin faptul că nu permite arhivarea datelor, este în imposibilitatea de a monitoriza modificările morfologice ale aluniței în timp.

 

Cartografierea computerizată a alunițelor are imaginile stocate în computerul medicului și al pacientului și, prin urmare, permite o comparație periodică a alunițelor considerate expuse riscului.

 

Prin urmare, permite efectuarea unui diagnostic precoce în cazul modificărilor aspectului unei alunițe. Vor fi examinate acele diferențe morfologice minime care ar putea fi trecute cu vederea. Cu ajutorul imaginilor stocate, comparând imaginea trecută cu cea recentă, dermatologul va vedea imediat chiar și cea mai mică variație.

 

Odată ce alunița sau melanomul suspectat a fost excizat, este necesar un examen histologic care, pe lângă clarificarea posibilei benignități sau malignități a leziunii, oferă și alte informații interesante.

 

Dacă melanomul este eliminat în prima etapă, prognosticul este extrem de favorabil. Prin urmare, este clar că cea mai bună terapie cu melanom constă în diagnosticarea precoce cu ajutorul unui dispozitiv precum hybrid dermatoscope.

 

 

×