x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Pancreatita şi nevralgia de trigemen, mai dureroase decât naşterea

Pancreatita şi nevralgia de trigemen, mai dureroase decât naşterea

de Florin Condurateanu    |    11 Mar 2021   •   07:44
Pancreatita şi nevralgia de trigemen, mai dureroase decât naşterea

Specialiştii au desemnat un podium al durerilor, iar primele trei locuri în privinţa brutalităţii și violenţei suferinței nu se regăsește temuta durere a nașterii naturale.

 

 

Pe primul loc ca duritate a durerilor se află nevralgia de trigemen şi pancreatita acută. În nevralgia de trigemen, apar brusc, de câteva ori pe zi, durând doar de nivelul secundelor nişte fulgerări de durere insuportabile la acest nerv al feţei, nervul trigemen. Acest nerv este cu traseul cel mai lung la figură. O ramură a nervului trigemen este pe frunte, o a doua la nivelul orbitelor, al treilea parcurs al trigemenului este la obraz, iar al patrulea pe mandibulă. Nu există o cauză descoperită pentru aceste crize dureroase al nervului trigemen. In extremis, se secţionează un ganglion din spatele urechii, nu se mai resimt dureri, dar se pierde mobilitatea muşchilor feţei, dispare mimica.

Îngrozitor de dureroasă este şi pancreatita acută. O piatră a pornit din vezica biliară şi a blocat o intersecţie importantă de sub stomac, intersecţia unde mâncarea se întâlneşte cu secreţiile biliare ale ficatului şi cu enzimele secretate de pancreas pentru digestie. Fiind blocate de calcul secreţiile biliare, se întorc în vezică şi apare îngălbenirea, icterul mecanic, secreţiile pancreatice se întorc şi ele în pancreas şi „mănâncă” pancreasul ce le-a produs. Pe locul doi ca intensitate a durerilor este colica renală. O piatră porneşte din rinichi sau din vezica urinară, răneşte canalele de eliminare a urinii, uneori se înţepeneşte şi aduce dureri grele. Se sparge piatra cu litotriţie, cu acele vibraţii se macină calculul sau se scoate calculul renal cu endoscopul, introdus pe căile urinare sau prin ţesuturile spatelui.

Pe locul trei în privinţa brutalităţii durerilor este infarctul, acea durere ca o gheară, ca o menghină ce strânge pieptul în zona sternului. Prin înfundarea unei artere coronare nu se mai irigă o parte a muşchiului inimii şi se necrozează.

 

 

Naşterea naturală, vestită pentru intensitatea „durerilor facerii”, nu mai este în fruntea durerilor, deoarece anestezia face durerile suportabile.

 

 

×
Subiecte în articol: nevralgia de trigemen pancreatita