x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Persoanele infectate anterior cu COVID-19 dezvoltă mai mulți anticorpi în urma vaccinării

Persoanele infectate anterior cu COVID-19 dezvoltă mai mulți anticorpi în urma vaccinării

24 Feb 2021   •   14:24
Persoanele infectate anterior cu COVID-19 dezvoltă mai mulți anticorpi în urma vaccinării

Persoanele care nu au fost infectate cu SARS-CoV-2 dezvoltă mai puțini anticorpi după efectuarea vaccinului, față de cele care s-u îmbolnăvit, arată un studiu realizat de MedLife. Astfel, răspunsul imun la prima doză este scăzut la pacienții care nu au făcut viroza anterior.

Prin urmare, 48% dintre cei care au primit prima doză de vaccin au dezvoltat puțini anticorpi în primele 18-20 de zile. O persoană nu s-a imunizat deloc. Însă la 8-12 zile de la rapel, 99,5% dintre persoanele care nu au fost anterior infectate, au dezvoltat anticorpi. O singură persoană nu s-a imunizat deloc nici după a doua doză.

„Cele trei vaccinuri care se administrează în acest moment în România nu sunt identice ca structură de determinant antigenic, dar toate trei vor sensibiliza celulele imune și vor genera anticorpi anti-S (Spike). La prima doză de vaccin, la un organism care nu a mai fost în contact cu virusul SARS-CoV-2, este de așteptat ca răspunsul imun să nu fie foarte intens și prelungit. În schimb, a doua doză vine să “întărească” memoria celulelor producătoare de anticorpi, astfel încât răspunsul imun să fie de durată și suficient de puternic pentru a neutraliza o viitoare infecție virală”, a explicat Dr. Bogdan Dabu, medic primar medicină de laborator în cadrul MedLife.

Rezultatele întărește ipoteza lansată de cercetători din SUA și Europa, potrivit căreia o singură doză de vaccin ar putea fi eficientă pentru persoanele care au trecut prin boală. De altfel, pe eșantionul studiat, toate persoanele care au trecut anterior prin infecție aveau dezvoltat un titru ridicat de anticorpi neutralizanți în intervalul 18-20 zile de la prima doză.

Este motivul pentru care instituția medicală recomandă autorităților să ia în considerare administrarea unei singure doze acelora care au trecut prin boală pentru a optimza dozele respective.

Cercetarea a fost realizată pe 741 de persoane, din care 85% nu au contactat infecția înainte. Doar doi pacienți nu au dezvoltat anticorpi după vaccinare, respectiv 0,27%. 4 oameni dintre cei care nu s-au îmbolnăvit anterior, au ieșit pozitivi la testele de COVD-19. Totodată, nicio persoană nu a fost confirmată cu SARS-CoV-2 la 10-12 zile după a doua doză. Însă toți care fuseseră infectați înainte au dezvoltat o cantitate semnificativă  de anticorpi după administrarea tratamentului.

Probele analizate provin în 82% din cazuri de la femei cu vârste între 21-82 de ani, iar 18% de la bărbați între 20-79 de ani. Acestea au fost analizate la 18-20 de zile de la administrarea primei doze și la 8-12 zile după rapel.

 

 

 

 

 

 

 

 

***

Sistemul Medical MedLife a demarat primul studiu de cercetare în luna aprilie 2020, fiind primul si cel mai amplu studiu din Europa Centrală și de Est privind gradul de imunizare naturală a populației pentru COVID-19. De la începutul pandemiei și până în prezent, MedLife a derulat 7 studii, oferind autorităților informații importate cu privire la imunizarea naturală a populației, la nivel național și în focare specifice, evoluția în dinamică a anticorpilor împotriva COVID-19, originea virusului SARS-CoV-2 care circulă pe teritoriul României, precum și modalitatea de transmiterea sau prezența altor tulpini.

Investițiile grupului MedLife în demersurile de cercetare se ridică la jumătate de milion de euro. Programul de cercetare este derulat exclusiv din fonduri proprii ale companiei.

×
Subiecte în articol: COVID medlife vaccin