x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Primul transplant al unui organ sintetic pentru un bolnav de cancer

Primul transplant al unui organ sintetic pentru un bolnav de cancer

de Agerpres    |    08 Iul 2011   •   12:51

O echipa internationala de chirurgi a realizat primul transplant al unui organ sintetic, o trahee din tesuturi cultivate in laborator, pentru un bolnav de cancer, in Suedia, transmite The Guardian.
Pacientul, un student african in varsta de 36 de ani, a suportat bine interventia. Traheea folosita in implant a fost obtinuta prin cultivarea propriilor celulele stem ale pacientului conform unei matrice artificiale, conceputa de cercetatori britanici.

In trecut au mai fost create trahee in laborator insa se pornea de la 'scheletul' din colagen al unei trahee donate. Interventia chirurgicala s-a desfasurat la Spitalul Universitar Karolinska.
Profesorul spaniol Paolo Macchiarini, un expert in medicina regenerativa, a condus echipa de chirurgi si a conceput matricea in forma de 'Y' a traheii sintetice alaturi de profesorul Alexander Seifalian, de la University College London.

Structura in forma de 'Y' a fost realizata dintr-un polimer plastic. La doar doua zile dupa ce celulele stem au fost plasate in matrice, ele s-au specializat in tesut traheal, gata pentru transplant.

×
Subiecte în articol: transplant celule stem trahee