x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate De ce cad dinții chiar și la 20 de ani

De ce cad dinții chiar și la 20 de ani

de Magda Bucur    |    26 Mar 2016   •   12:11
De ce cad dinții chiar și la 20 de ani

Lipsa unui program național de profilaxie în domeniul sănătății orale și a educației pentru o igienă orală sănătoasă fac ca mulți dintre români să își piardă dinții la vârste foarte mici. Potrivit unui studiu realizat de un lanț de clinici private din București, pe un eșantion de 6.000 de persoane, după vârsta de 20 de ani, aproape jumătate dintre respondenți au cel puțin un dinte lipsă.

”Oamenii ajung târziu şi foarte târziu în cabinetul medicului stomatolog, iar rezolvarea problemelor, acolo unde este posibilă, este costisitoare şi de lungă durată. Cel mai grav este că avem tot mai multe infecţii generalizate la tineri, de 30, 40 de ani, greu de imaginat într-o ţară în care există peste 12 mii de cabinete stomatologice private” susţine dr. Ionuţ Leahu, medic stomatolog cu competenţe în implantologie.

Practic, 9 din 10 pacienţi au peste 25 de ani, vârstă la care unele dintre problemele stomatologice sunt deja ireversibile şi pot genera o pierdere masivă şi rapidă a danturii. 33% dintre cei care au participat la studiu şi-au pierdut deja trei dinţi până la 40 de ani, iar 1 din 20 are nevoie de implanturi fie pe o arcadă, fie integral, dinţii din zonele respective fiind irecuperabili sau absenţi.

”Ajung la mine pacienți cu boală parodontală în stadii avansate, cu infecții cronice netratate, cu chisturi. Cei mai mulți au nevoie de înlocuirea întregii danturi cu implanturi dentare. Am avut un caz de implant dentar la cineva în vârstă de 28 de ani. Pacienții îmi povestesc că nu au avut până atunci dureri dentare și nu au fost la dentist. La primul control, observ că toți dinții se mișcă și nu mai pot recupera nimic. Îi explic onest, fiecăruia în parte, ce este mai bine pentru sănătate pe termen lung şi fiecare alege”, spune dr. Ionuţ Leahu.

Mai puţin de 2% dintre părinţii români îşi duc copiii la dentist înainte de împlinirea vârstei de 7 ani, iar între 8 şi 18 ani procentul urcă sensibil, până la 3%.Există o tendinţă de creştere a numărului de pacienţi pe toate categoriile de vârstă, dar suntem departe de ideal. În condiţiile în care mai mult de 70% dintre copiii români de până la 12 ani au carii, controlul de rutină rămâne mai degrabă o teorie. Cel mai des invocat motiv este ascuns sub scuza că “oricum dinţii de lapte cad”. Adevărat, dar nu mai puţin grav, asta deoarece dintele definitiv şi sănătatea lui depind de igiena orală din copilărie. Una precară va atrage după ea o dantură definitivă cu probleme”, afirmă dr. Diana Deaconu, medic pedodont.

Potrivit studiilor, 65% dintre pacienţii clinicilor de stomatologie sunt femei, ceea ce face ca profilul pacientului român care apelează la servicii stomatologice să fie următorul: femeie, între 25 şi 40 de ani, cu doi dinţi lipsă.

×
Subiecte în articol: dinţi