x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Trucuri pentru a fi mereu plin de energie

Trucuri pentru a fi mereu plin de energie

de Oana Portase    |    17 Oct 2017   •   21:24
Trucuri pentru a fi mereu plin de energie
Sursa foto: Ljupco/Getty Images/iStockphoto

Ne plângem zi de zi că suntem obosiţi şi că nu avem energie. Poate că nu vampirii energetici sunt de vină de fiecare dată, ci stilul de viaţă haotic. Ritmul tot mai alert, mâncarea procesată, lipsa mişcării şi mulţi alţi factori contribuie la o stare de epuizare care pare fără sfârşit. Chiar dacă în weekend dormim mai mult tot obosiţi ne trezim iar ideea că am recuperat din somnul pierdut în timpul săptămânii este doar o iluzie. Mici ajustări în felul în care ne organizăm viaţa de zi cu zi pot fi salvatoare.

 

Prima greşeală pe care o facem este că ne privăm de orele necesare de somn. Credem că putem rezista cu câteva ore de somn pe noapte iar apoi „recuperăm” în weekend. Doar că orele pierdute nu prea mai avem cum să le recuperăm, iar organismul nostru este supus unui stres suplimentar din lipsă de somn. Pe lângă faptul că ne pierdem din concentrare şi productivitate în timpul zilei, lipsa somnului ne afectează grav şi funcţionarea întregului organism. Un studiu prezentat de BBC în urmă cu câţiva ani arătat că activitatea a câteva sute de gene umane a fost modificată după ce oamenilor li s-a redus durata somnului la mai puţin de 6 ore pe noapte timp de o săptămână.

Pentru a ne odihni corespunzător ar trebui să dormim 7-8 ore pe noapte. Asta înseamnă că ne punem mai devreme în pat cu cel puţin jumătate de oră sau chiar o oră înainte de momentul în care începem să calculăm cele 7 ore. O persoană care se trezeşte la ora 6.00 dimineaţa şi vrea să doarmă 8 ore ar trebui să se pună în pat nu la 22.00, ci la 21.30 chiar 21.00. Poţi citi timp de jumătate de oră după care să închizi toate luminile şi să încerci să adormi. În general, timpul în care adormim poate varia de la 5 minute la 30 de minute. Dacă depăşim această perioadă înseamnă că alţi factori ne perturbă somnul cum ar fi stresul, mintea ocupată de griji, insomnia etc.

Pune-te la somn cu jumătate de oră mai devreme şi stinge toate luminile din cameră. Nu lăsa nici televizorul să meargă pentru că și dacă tu adormi, sunetul de fond îţi va menţine creierul ocupat şi nu vei avea parte de un somn odihnitor.

Specialiştii recomandă câteva trucuri simple pentru a avea parte de un somn odihnitor. Nu mânca înainte să te culci pentru că altfel îi vei da de lucru stomacului iar somnul va fi unul slab calitativ. Mişcarea de seară ar trebui să fie una uşoară, un antrenament intensiv nefiind recomandat pentru că îţi va da prea multă energie şi nu vei putea adormi. Aeriseşte camera, fă o baie fierbinte, bea un ceai cald şi citeşte înainte să adormi. Sunt doar câteva metode simple care te vor ajuta să dormi ca un bebeluş.

 

CUM SĂ AI UN SOMN ODIHNITOR

- nu mânca înainte de culcare

- nu exagera cu sportul

- fă o baie fierbinte sau un duş

- bea un ceai cald sau o cană cu lapte

- stinge toate luminile din casă şi televizorul

- aeriseşte camera înainte de culcare

- asigură-te că ai o temperatură optimă în dormitor

- evită alcoolul şi cafeaua

 

Important este să nu depăşim miezul nopţii când vine vorba de somn pentru că și dacă ne culcăm la 1-2 noaptea şi dormim 8 ore, organismul nostru nu va avea parte de un somn de calitate. Pentru a ne obişnui organismul cu un anumit ritm şi cu un somn odihnitor ar trebui ca în fiecare noapte să respectăm cam aceleaşi ore de somn, inclusiv în weekend. Ceasul biologic al organismului se va regla după ce acest stil de viaţă şi vom avea mai multă energie în fiecare zi. Excepţiile n-au omorât pe nimeni, dar acestea ar trebui să rămână rare, spun specialiştii.

 

Echilibrul este cheia

Echilibru şi moderaţie – sunt noţiuni pe care le auzim mereu din gura specialiştilor şi care nu par mari trucruri care ne vor schimba radical viaţa. Adevărul este că reţete magice nu există ca să fim mai fericiţi, odihniţi şi sănătoşi. Un stil de viaţă echilibrat şi voinţa sunt suficiente pentru a ne transforma viaţa, spun specialiştii.

Echilibrul înseamnă un somn odihnitor, 2 litri de apă pe zi, mese bogate în nutrienţi, sport şi ieşiri în aer liber. În teorie toţi suntem experţi, cu practica ne este ceva mai dificil. Culmea este că aceste ajustări în viaţa de zi cu zi sunt relativ uşoare şi le poate face oricine.

 Lipsa de energie te va îndrepta rapid spre carbohidraţi, dar înainte să te arunci să mănânci pâine, produse de patiserie, paste sau alte făinoase, încearcă să începi dimineaţa cu un mic dejun bogat din care să nu lipsească proteinele, lactatele şi sucurile naturale. Alimentele bogate în proteine eliberează energia treptat şi vei avea astfel un nivel constant al glucozei în sânge.

Lumina naturală este esenţială pentru organism. Soarele este sursa noastră pentru vitamina D iar lipsa acesteia duce, printre altele, la stări de oboseală. Lumina ne ajută în fiecare dimineaţă să ne pregătim corpul şi creierul pentru o nouă zi alertă iar cei care lucrează în spaţii închise sau nu se expun la soare dimineaţa ar trebui să facă o pauză de măcar 10 minute să stea la aer curat şi în lumină naturală pentru a se încărca de energie.

 

 

CALEIDOSCOP

Gadget-ul care are grijă de sănătatea ta

Opter Pose este un gadget care poate fi purtat ca un colier şi care are ca principal scop să te scape de cocoaşă. Gadget-ul vibrează de fiecare dată când nu stai drept şi te ajută să ai o postură corectă. Opter Pose mai urmăreşte şi cât timp petreci la soare, cât timp dormi, luminozitatea din încăperile în care stai şi îţi aminteşte când este cazul să te mişti şi câţi paşi faci zilnic. Opter Pose costă 99 dolari la precomandă.

Un cinema la tine în buzunar

 Capsule este un proiector care are dimensiunea unei doze de suc. Micul proiector este compatibil cu sistemul Android şi poate fi conectat la telefon cu ajutorul unei aplicaţii. Capsule poate proiecta imagini şi filme din telefonul tău. Capsule va costa aproximativ 409 dolari.

Lampa care levitează

 Glow este o lampă care levitează şi chiar se mişcă în aer. Lampa care levitează contribuie la o atmosferă plăcută în spaţiul în care lucrezi sau în dormitor. Glow are mai multe trepte de luminozitate şi poate fi setată în funcţie de preferinţe. Lampa care levitează costă 139 de dolari la precomandă.

×