x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ulcerul varicos, o complicaţie de temut a varicelor

Ulcerul varicos, o complicaţie de temut a varicelor

de Florin Condurateanu    |    03 Feb 2020   •   18:30
Ulcerul varicos, o complicaţie de temut a varicelor
Sursa foto: majivecka - stock.adobe.com

Curgerea sângelui prin arterele picioarelor se petrece prin pomparea acestuia de către inimă. Returul sângelui înapoi spre inimă şi plămâni se face prin vene, efectul de împingere are loc prin acţiunea muşchilor care apasă asupra venelor de la membrele inferioare în situaţia de mişcare a acestor muşchi.

 

Circulaţia prin vasele de la membrele inferioare este importantă deoarece, în caz de deficienţe în sistemul vascular periferic, se ajunge la suferinţe importante. Dacă sistemul arterelor este afectat de prea multele grăsimi în sânge, circulaţia la picioare este anevoioasă. Se depun plăci de aterom pe arterele de la picioare, ele devin reci şi albe precum marmura, mai apoi pielea se colorează în ruginiu semn de rea circulaţie sangvină. Această irigare insuficientă cu sânge a picioarelor aduce arteritele obliterante. Uneori, este necesară amputarea picioarelor cu circulaţie sangvină foarte slabă. Să nu se uite că, atunci când vasele picioarelor se află în stare bună, ele pot fi preluate pentru operaţiile de chirurgie cardiacă, se utilizează la by-pass-uri atunci când vasele de la piept nu pot fi prelevate. Returul sângelui căruia i s-au preluat oxigenul şi nutrienţii se face prin venele picioarelor presate de muşchii membrelor inferioare. Pe venele picioarelor pot apărea varice. Este trist pentru o femeie să nu poată purta rochii, fuste, costume de baie datorită picioarelor urâţite de venele groase, vinete, devenit varice. Pe venele picioarelor se află nişte supape, asemănătoare cuiburilor de rândunică, ele asigură circulaţia sângelui doar de la labele picioarelor spre inimă şi plămâni, invers gravitaţiei, în vederea reîncărcării cu oxigen a sângelui. Dacă aceste valve nu se închid bine, sângele cade înapoi în vasele picioarelor, bălteşte, dilată venele care devin varice. Se scot din circuit cantităţi importante de sânge care leneveşte în varice, crescând concentraţia de toxine. Varicele, de regulă, se moştenesc. O complicaţie de temut este ulcerul varicose. Proasta circulaţie a sângelui face ca pe picioare să apară ulceraţii, răni care nu se închid nici după 10-15 ani, cu supuraţii, infectare, pansare de câteva ori pe zi. Chirurgia utilizează o metodă destul de brutală - stripping (smulgere) – prin care vena varicoasă este smulsă, rupându-se legăturile prin vase capilare cu vecinătăţile. Medicul Horaţiu Angelescu a inventat o tehnică chirurgicală blândă. El secţiona cu incizii fine vena varicoasă în porţiuni mici şi le scotea pe rând. Operaţia era fără pierderi mari de sânge şi fără internare.

 

S-au inventat şi alte metode de îndepărtare a varicelor prin folosirea laserului, a aburului, a unor substanţe ce sclerozează vena varicoasă.

 

 

×