x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Cea mai nouă metodă antistres vine de la New York

Cea mai nouă metodă antistres vine de la New York

de Steluta Indrei    |    18 Sep 2011   •   21:00
Cea mai nouă metodă antistres vine de la New York

Patru litere magice: MBSR de la Mindfulness Based Stress Redu­cti­on si stresul dispare. Este o metoda foarte apreciata la New York pentru ca reuseste sa tina sub control stresul, factor de risc mentionat intr-o lista lunga de boli severe, dar si sa prelungeasca starea de bine, de relaxare dobandita in vacanta de vara. De cand medicul Jon Kabt Zinn a conceput si a lansat noua metoda anti-stres, la New York se spune, mai in gluma, mai in serios, ca oamenii sunt mult mai destinsi. Biolog american, Jon Kabat Zinn este profesor emerit la Universitatea Medicala din Massachusetts.

El a conceput metoda MBSR combinand meditatia cu unele tehnici de yoga. Principiul de baza al metodei consta in acceptarea situatiilor tensionate de zi cu zi. Potrivit profesorului Jon Kabat Zinn, negarea senzatiei de stres, a gandurilor negative sau a disconfortului fizic este inutila si daunatoare. Rezolvarea vine din acceptarea acestora. Nu este usor, admite cercetatorul ame­rican. Dar se invata! Intr-un program de opt saptamani, adeptii metodei MBSR deprind gestionarea stresului prin fortele proprii.

Practic, efectueaza exercitii de meditatie si de yoga cu ajutorul carora reusesc sa nu se lase doborati de stres. Prin simple miscari de respiratie si posturi de yoga, corpul si mintea se elibereaza de tensiune. Exercitiile de meditatie si yoga au efect calmant si cresc rezistenta la stres. Cu alte cuvinte, corpul si mintea invata sa faca fata evenimentelor stresante. Exemplu: te afli in aglo­meratia din trafic, trebuie sa ajungi la o intalnire importanta, tensiunea incepe sa atinga cote maxime. Prin metoda MBSR reusesti sa iti concentrezi atentia asupra clipei prezente, nu asupra a ceea ce ar urma sa se intample.

×
Subiecte în articol: terapii complementare