x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet 5 sfaturi pentru ca mesele de post să fie și sănătoase

5 sfaturi pentru ca mesele de post să fie și sănătoase

de Maria Coman    |    06 Aug 2021   •   09:20
5 sfaturi pentru ca mesele de post să fie și sănătoase

A început postul acum și mai urmează și alte perioade de acest tip, care culminează, evident, cu postul Crăciunului. Pentru acum, dar și pentru toate celelalte perioade, medicii nutriționiști explică ce și cum ar trebui să mâncăm, pe de o parte pentru a respecta regulile postului, pe de altă parte, pentru a ne menține sănătoși și în parametri normali cu greutatea. Și asta pentru că sunt, din păcate, frecvente cazurile în care în timpul postului ne îngrășăm, din cauza excesului de carbohidrați și grăsimi vegetale, fie mâncăm  nesănătos din cauza ofertei limitate de mâncare de post. Postul este cel mai vechi tratament cunoscut în întreaga lume şi cel mai eficace. Când cineva avea febră, oprirea de la consumul de alimente era prima reacție firească a organismului. De asemenea, când un animal se îmbolnăvea, primul lucru pe care îl făcea era să nu mai mănânce.

Explicația este simplă: organismul își mobilizează toate resursele pentru a se curăți de toxine și, în același timp, își conservă energia pentru a o folosi numai în lupta pentru însănătoșire. Din aceste motive, postul este un mijloc care contribuie la menținerea sănătății omului, recomandat de medicină ca un veritabil medicament.

 În timpul postului, aportul de proteine este asigurat de alimente vegetale care au o valoare biologică inferioară produselor animale prin conţinutul scăzut în aminoacizi esenţiali, exceptând soia şi produsele din grâu cu valoare biologică intermediară. Aportul de glucide este realizat prin consumul de cereale, paste făinoase, orez, cartofi, legume şi fructe. Fructele aduc vitamine şi minerale. Majoritatea fructelor conţin în jur de 10 - 15 % glucide, dar bananele, prunele, strugurii, mango conţin 20 % glucide. Fructele uscate (prune, stafide, smochine) au un conţinut de glucide de aproximativ 70 - 80 % şi nu sunt indicate la persoanele cu exces ponderal sau diabet. Legumele asigură aport de vitamine, minerale, fibre şi proteine cu valoare biologică inferioară.

            Există riscul, însă, ca în perioadele de post să înlocuim proteinele de origine animală cu produse de panificație, cu cartofi sau alte alimente care îngrașă. Iată ce ne sfătuiește Dr. Laura Ene, medic nutriționist și diabetolog, pentru a avea o alimentație sănătoasă și dietetică în perioada postului.

 

1.Evitați uleiul în exces - Oricât de sănătos ar fi, uleiul are 900 Calorii/100 ml. Asta înseamnă că fiecare lingură de ulei ne aduce în plus aproximativ 100 Calorii. Și ce mâncare de post este mai consumată de români decât salata de vinete care, de cele mai multe ori, este plină de ulei? Din fericire însă, ea poate fi preparată și dietetic. O altă mâncare de post iubită de români și care conține mult ulei este zacusca. Dar și ea poate fi preparată în varianta dietetică, dacă nu prăjim legumele și folosim doar o lingură de ulei la 1kg de legume.

 

2.Evitați produsele de patiserie sau dulciurile de post - Toate acestea conțin grăsimi trans sau hidrogenate, cele mai rele dintre toate tipurile de grăsimi. La origine, ele au fost grăsimi bune, dar s-au transformat într un produs sintetic printr-un proces numit hidrogenare. Acest proces transformă grăsimile vegetale, nesaturate, în grăsimi solide care rezistă mai mult timp. Evitați pe cât posibil aceste grăsimi trans, pentru că dăunează sănătății inimii și vaselor de sânge. În loc de dulciuri de post, alegeți un fruct proaspăt sau câteva fructe uscate, dacă aveți poftă de ceva dulce.

  1. Evitați produsele din soia procesate - Soia este un aliment foarte nutritiv și excelent pentru a suplini necesarul de proteine în post. Dar folosiți boabe de soia, nu produse pe bază de soia precum șnițele, felii, cuburi, granule etc. Toate acestea nu sunt altceva decât alimente procesate, sărăcite de cel puțin 50% din nutrienți. În aceeași categorie intră și pateurile de post. Așa că faceți-vă propriile paste de legume acasă.

  2. Alegeți mâncare gătită - Cea mai bună soluție pentru a ne păstra sănătatea și silueta este să alegem mâncare de post gătită. Din fericire, avem o varietate de legume românești: mazăre, fasole boabe, fasole verde, vinete, varză, ciuperci și lista poate continua.

5.Alegeți pâine, orez sau paste integrale - Nu numai că sunt mai sănătoase și mai pline de nutrienți la tot atâtea calorii ca variantele lor albe/procesate, ci țin și mai bine de foame. Aveți însă grijă să vă limitați consumul la cel mult 5 felii de pâine pe zi sau o porție de paste integrale ori orez brun sau sălbatic. Dar atenție! Consumați pâinea, orezul, pastele, fasolea boabe ori mazărea la prânz. La cină alegeți supe-cremă de legume sau mâncăruri cum ar fi ghiveci de legume, varză ori mâncare de fasole verde. De asemenea, atunci când consumați salată de vinete ori paste de legume (hummus, fasole bătută etc), întindeți-le mai degrabă pe o jumătate de ardei gras decât pe pâine. Veți aduce organismului un plus de vitamine și minerale cu un cost mai mic de calorii.

 

 

×