x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cum alegi specialistul care are grijă de mintea ta. Psiholog sau psihiatru?

Cum alegi specialistul care are grijă de mintea ta. Psiholog sau psihiatru?

de Magda Bucur    |    04 Aug 2015   •   22:10
Cum alegi specialistul care are grijă de mintea ta. Psiholog sau psihiatru?
Sursa foto: DragonImages

Imaginea cu pacientul întins pe canapea, stând de vorbă cu specialistul despre problemele emoționale prin care trece, ne-a rămas adânc întipărită în minte tuturor, mai ales datorită filmelor de la Hollywood.

În zilele noastre, în special în mediile urbane, starea psihică a multor români e afectată de viața trepidantă și de ritmul alert, iar mersul la un specialist care să încerce să restabilească echilibrul nu mai este un moft. Dar cum alegem specialistul? Pentru că, deși mulți români confundă cei doi termeni, psihologul și psihiatrul sunt două profesii cu totul diferite.

Alegerea medicului, în funcție de gravitatea simptomelor
Atât psihologul, cât și psihiatrul studiază comportamentul uman, funcțiile psihice și psihopatologia. Dar dacă privim psihopatologia ca fiind un spectru care la un capăt prezintă forme ușoare, iar la celălalt forme severe, psihologul cu pregătire clinică și de psihoterapie se va ocupa de obicei de prima jumătate a spectrului, iar psihiatrul de cea dea doua. Psihiatrul, prin urmare, este cel care tratează psihopatologii în forme mai severe și care necesită de cele mai multe ori tratament medicamentos. Atât psihologul, cât și psihiatrul pot face psihoterapie ca parte a tratamentului unei afecțiuni psihice, însă doar psihiatrul poate prescrie tratament. „Este recomandat să mergem la un psiholog ori de câte ori trecem printro perioadă în care echilibrul nostru emoțional este alterat, iar capacitatea noastră de a ne reechilibra singuri este afectată. În cazul în care dezechilibrul sugerează existența unei psihopatologii, atunci cu siguranța medicul de familie sau psihologul va recomanda vizita la un psihiatru. Psihiatrul tratează orice afecțiune psihică, de la o situație de criză care produce un dezechilibru emoțional cu simptome de anxietate și depresie, până la patologii severe. Tratamentul folosit poate consta în medicație, psihoterapie sau o combinație a celor două”, explică dr. Dana Stejar, psihiatru și psihoterapeut în cadrul Centrului Medical ProVita Diagnostic și Tratament. România înregistrează cifre alarmante privind incidența tulburărilor mintale 1.330,58 la suta de mii de locuitori, ceea ce ne clasează pe locul doi ca valoare în Europa. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, între 9% și 10% dintre români sunt diagnosticați cu depresie. În realitate însă, numărul tulburărilor psihice este semnificativ mai mare și se întinde pe o paletă largă, de la sfera tulburărilor ușoare anxiosdepresive, atacuri de panică, dependență de alcool și substanțe
 

×