x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cum să ne enervăm civilizat

Cum să ne enervăm civilizat

de Oana Portase    |    23 Sep 2016   •   19:20
Cum să ne enervăm civilizat

În epoca stresantă și competitivă în care trăim, în care ritmul alert devine o presiune, tot mai mulți dintre noi ajungem să avem ceva probleme cu nervii. “Ne sare muștarul”, cum zice o vorbă din popor, stresul se adună, iar nervii sunt greu de stăpânit. La volan, la birou, acasă, sursele de enervare pot fi nenumărate. Faptul că unii aleg să se manifeste gălăgios și agresiv când se enervează este bun într-un fel pentru că se descarcă pe loc și poate că noaptea dorm mai bine, dar nu este bine când îi rănim pe cei din jur.Regulile societății în care trăim nu ne lasă să ne manifestăm mereu și ajungem să acumulăm prea multă furie care la un moment dat tot va fi exteriorizată, dar în momentul greșit cu persoanele greșite. Faptul că nu gândim când ne înfuriem este confirmat și de psihologi și ar trebui să fie un semnal de alarmă. Vedem negru în fața ochilor și putem face sau spune lucruri pe care apoi le vom regreta.

“Eu propovăduiesc cuvântul. Putem să ne gândim că întotdeauna avem la dispoziție cuvintele și putem să ne exprimăm furia în felul acesta. Cu toții ajungem să ne înfuriem, mai mult sau mai puțin, mai des sau mai rar, ideea este să nu reacționăm fix în secunda în care ne-am înfuriat. În momentul în care sunt foarte furios câmpul meu de conștiință este îngust, gândesc puțin, deci reacția va fi foarte mult negândită. O bună bucată din furie înseamnă o reacție irațională. Așa că trebuie să mă duc să mă calmez puțin, să cobor nivelul intensității furiei astfel încât reacția mea să nu fie foarte necontrolată”, explică psihologul Cristina

În primul rând, o persoană care se înfurie des nu se va schimba peste noapte. Este nevoie de exercițiu, multă voință și conștientizarea faptului că trebuie să ne schimbăm. Furia ne afectează sănătatea și relațiile cu persoanele din jur.

Cum ne calmăm?

În caz că cineva ne-a enervat, putem să-i spunem ce și de ce ne-a deranjat pe un ton civilizat. Apoi ne putem retrage într-o zonă în care putem ridica puțin tonul, putem să trântim lucruri, de exemplu să dăm cu agenda de birou, să mergem la baie unde să dăm cu piciorul în perete sau să trântim o ușă, spun specialiștii. Ideea e să nu-i agresăm pe cei din jur, să nu-i lovim, să nu-i jignim.

Cea mai bună metodă de a scăpa de furie este sportul. Nu este o veste bună pentru toată lumea, mai ales pentru persoanele sedentare, însă efortul fizic ne ajută să ne descărcăm și emoțional. Sportul făcut zilnic ne ajută să gestionăm furia, să ne descărcăm, chiar dacă nu îl practicăm fix în momentul în care ne-am enervat. Cei care au posibilitatea, pot face câteva flotări sau tracțiuni atunci când au nervii întinși pentru a se calma mai repede.

CUM NE CALMĂM RAPID

Spunem tot ce gândim pe un ton civilizat

Trântim un obiect de birou

Trântim ușa

Dăm cu piciorul în perete

Facem sport

Scriem în jurnal

Sunăm un apropiat pentru a-i povesti ce am pățit

Respirăm adânc câteva secunde

Ascultăm muzica preferată

 

Farfurii sparte și țipat în casă

E bine și nu prea să recurgem la spart de farfurii și urlat prin casă când suntem singuri. “Dacă spargem farfurii și asociem descărcarea furiei cu zgomote foarte puternice și cu acțiuni de tip lovire, s-ar putea să se creeze o obișnuință, un tipar de reacție și să facem asta și când suntem în prezența altora”, spune Cristina Fulop.

Plătești ca să bați pe cineva

În străinătate, furia unora îi îmbogățește pe alții. Au apărut celebrele camere antistres care se numesc Anger Room sau Rage Room. Practic plătești ca să distrugi o cameră. Primești ochelari și o cască de protecție, o bâtă și ești liber să spargi mobilă, bibelouri și tot ce mai găsești în camera respectivă. De asemenea, altă idee de afacere pe seama furișilor sunt sălile de box unde ai voie să bați pe cineva. Persoanele care se lasă bătute sunt solide și poartă echipament de protecție, iar tu poți lovi în voie cu mănușile de box până te descarci.

“Este o modalitate foarte bună de descărcare, însă este foarte fragilă granița dintre mă descarc acum și mă obișnuiesc să mă descarc lovind alți oameni. Cea mai bună descărcare e cea acolo unde te-ai încărcat. Din păcate nu putem să facem asta tot timpul, măcar am putea ventila o parte din ceea ce simțim în momentul în care ne înfuriem. Putem să ne sunăm mama sau un prieten și să îi spunem ce s-a întâmplat. Cu cât ținem mai mult în noi, cu cât acumulăm tensiune psihică, cu atât este mai greu de gestionat tot ce simțim. După aceea o să facem bum!”, spune Fulop.

Specialiștii mai spun că managementul furiei ar trebui să aibă două etape: cea în care învățăm să ne manifestăm, dar într-un mod civilizat, și etapa în care nu ne mai enervăm. Furia nemanifestată ne afectează și sănătatea. Creierul nostru descarcă tot felul de substanțe – hormonii stresului, adrenalină, dopamină etc – care trimit influxuri nervoase greșite către sistemul nervos vegetativ, către organele interne și pot cauza hipertensiune, boli gastrice etc.

Lista furioșilor

Primul pas spre rezolvarea unei probleme este să realizăm că avem o problemă. O altă metodă care îi poate ajuta pe fruioși să își calmeze temperamentul este jurnalul. Putem opta pentru un jurnal clasic în care să notăm tot ce am făcut în ziua respectivă, iar când vine vorba de furia acumulată putem scrie ce ne-am fi dorit să-i spunem cu adevărat persoanei care ne-a enervat, dar nu am reușit. Sau putem alege să facem o listă a furiei. Notăm fiecare moment în care ne-am enervat: scriem gradul de enervare, cum ne-am manifestat și dăm o notă de la 0 la 10 momentului de furie. De exemplu, puteți nota că v-ați certat cu șeful, v-ați enervat de 7, ați țipat și ați trântit ușa. În timp, este bine să recitiți aceste notări să vedeți dacă notele scad sau cresc și unde puteți veni cu îmbunătățiri.

Nu e ușor să scăpăm de starea de furie dar un imbold puternic pentru a ne calma poate fi gândul că atunci când ne enervăm devenim iraționali. E bine să ne luăm o mică pauză de câteva secunde pentru a analiza situația.

×