x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Lucerna, tonic miraculos

Lucerna, tonic miraculos

de Georgeta Licsandru    |    12 Apr 2008   •   00:00
Lucerna, tonic miraculos
Sursa foto: iSTOCKPHOTO/

În volumul “Hrană vie pentru sănătate‘‘, dr Gillian McKeith prezintă 12 superalimente care întăresc sistemul imu­nitar: germenii, meiul, qui­noa, lucerna, aloe vera, orzul verde, inul, pătrunjelul, algele marine, ştevia, floa­rea-soarelui, algele sălbatice. Din seria superalimentelor astăzi vă prezentăm lucerna.

Lucerna conţine o cantitate foarte mare de enzime care dinamizează activitatea intestinelor şi stimulează digestia. De asemenea, frunzele de lucernă furnizează fitoestrogeni (hormoni de natură vegetală), biofla­vonoide (antioxidanţi, substanţe antiinflamatoare), aminoacizi. Remarcabil este şi conţinutul în calciu – 12 mg/100 g, fosfor – 51 mg, fier – 5,4 mg, magneziu, potasiu şi vitamine (vitaminele A, B, C, D, E şi K). “Lucerna conţine de patru ori mai multă vitamina C decît citricele, iar calciul pe care îl conţine este absorbit şi asimilat uşor de către organism‘‘, notează dr Gillian McKeith, în volumul “Hrană vie pentru sănătate‘‘. Lucerna poate fi consumată sub formă de tablete, pulbere, tinctură sau ceai, pe care ni le procurăm de la plafar. “Lăstarii verzi sau germenii de lucernă pot fi adăugaţi în salate. 100 g lăstari de lucernă conţin 52 de calorii, 6 g proteine, 9,5 g carbohidraţi, 3,1 g fibre alimentare‘‘, ne spune dr farm. Ovidiu Bojor.

 

IMUNITATE. Lucerna este recomandată pentru detoxifierea şi stimularea funcţiei ficatului, pentru purificarea sîngelui. Este folosită şi ca tonic general şi întăritor al sistemului imunitar. Datorită conţinutului său ridicat de fibre, lucerna are capacitatea de a absorbi şi elimina toxinele din organism. De asemenea, poate fi utilizată pentru eliminarea retenţiilor de apă din ţesuturi.

Studiile au demonstrat că lucerna poate preveni creşterea nivelului co­lesterolului şi depunerea grăsimi­lor pe artere. Mai mult, în frunzele de lucernă se găseşte o substanţă – aşa-numita “vitamină U‘‘ – care previne ulcerul. “În cazul consumării lucernei înainte de masă, funcţiile gastrointestinale sînt ajutate deoarece aceasta facilitează elibe­rarea unor compuşi gastrici care ajută digestia. În egală măsură, lucerna poate ajuta la asimilarea subs­tanţelor nutritive din alimente dacă este consumată la sfîrşitul mesei‘‘, spune dr Gillian McKeith.

 

De ştiut

Pentru detoxifierea organismului este bine să bem două căni cu ceai de lucernă o dată la două zile. De asemenea, sînt recomandate zilnic suplimentele nutritive cu lucernă. Doctorul farmacist Ovidiu Bojor ne sfătuieşte să încercăm şi germenii de lucernă. Aceştia sînt bogaţi în vitamine, minerale şi aminoacizi. Germenii pot fi obţinuţi acasă astfel: seminţele de lucernă se pun într-un vas cu apă fiartă şi răcită, apa trebuie schimbată de două ori pe zi pînă cînd seminţele încolţesc. Germenii pot fi păstraţi la frigider două-trei zile. Fie că bem ceai de lucernă sau mîncăm germeni, rezultatul este acelaşi: dispariţia arsurilor stomacale, a gazelor, a balonării, indigestiei. Lucerna este folosită de asemenea pentru prevenirea cancerului.

 

georgeta.licsandru@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă lucerna lucern