x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Menopauza - tot ce trebuie să știi despre ea: cum se manifestă, cum să abordezi corect această etapă din viața femeii

Menopauza - tot ce trebuie să știi despre ea: cum se manifestă, cum să abordezi corect această etapă din viața femeii

01 Oct 2019   •   10:41
Menopauza - tot ce trebuie să știi despre ea: cum se manifestă, cum să abordezi corect această etapă din viața femeii

Ce este si cum se manifestă menopauza? Menopauza este o stare fiziologică care apare la femei odată cu diminuarea ireversibilă și definitivă a secreției de hormoni estrogeni de la nivelul organelor genitale.Termenul de menopauză vine din limba greacă: menos înseamnă hemoragie, sângerare, iar pausa înseamnă sfârșit.Se poate afirma că menopauza s-a instalat atunci când menstruația este absentă de cel puțin 12 luni. Ce nu este menopauza? Menopauza nu este o boală. Este o etapă a vieții fiecărei femei.

Cum se manifestă menopauza? Menopauza normală apare între 45 și 55 de ani. În România, media de vârstă la care se înregistrează menopauza este50 de ani.

Absența menstrelor mai devreme de 45 de ani se numește menopauză precoce, iar prezența lor peste vârsta de 55 de ani este sinonimă cu menopauza tardivă.

Cum se manifestă menopauza? Menopauza poate apărea în mod natural, sau indusă chirurgical sau de diferite manevre terapeutice (chimio sau radioterapie).

Citește și: Scleroza multiplă la femei. Sarcina, nașterea și menopauza

Cum se manifestă menopauza? Menopauza este însoțită de o serie de modificări în organismul femeii:

Bufeurile – sunt cele mai răspândite și mai blamate simptome care însoțesc instalarea menopauzei. Ele pot apărea chiar înainte de menopauză (în timpul celor 4-6 ani de perioadă de pre-menopauză și  uneori, ele nu mai dispar niciodată. Cauza lor este datorată unor tulburări la nivelul receptorilor din hipotalamus care reglează căldura organismului și care au legătură cu secreția hormonală.

Citește și: Dr Daisa Delia – Tehnica PRP de rejuvenare vaginală în tratarea incontinenței urinare

O stare psihică pozitivă, simțul umorului, practicarea regulată a exercițiului fizic, mâncarea echilibrată, fără excese, dar și diferite mirosuri (uleiuri esențiale) sau terapia florală Bach pot ajuta în diminuarea acestor stări neplăcute, caracterizate prin valuri de căldură însoțite sau nu de înroșirea tegumentelor care apar ”din senin”. Bufeurile sunt caracterizate prin durată relativ scurtă (minute) și localizarea în partea superioară a corpului.

Simptome polimorfe – sunt reprezentate prin amețeli, dureri de cap, dureri musculare care apar și dispar fără o cauză clară. Ele se diminuează și chiar dispar în timp.

Tulburări în sfera genitală – uscăciune a mucoasei vaginale, până la atrofie vulvară, apar, de regulă in postmenopauză (perioada de 2-6 ani după oprirea completă a menstruației)

Osteoporoza – nu este obligatoriu o complicație a menopauzei. Estrogenii favorizează fixarea calciului în os, dar nu este singurul mecanism care crește rezistența oaselor. Osteoporoza este favorizată de sedentarism, dieta săracă in calciu și proteine, lipsa expunerii la soare.

Există medicamente care ne permit să ne păstrăm masa osoasă și în condiții de sedentarism, dar nici unul nu este mai grozav decât o viață activă, cu plimbări lungi dimineața când soarele este mai blând cu pielea noastră, exercițiile de yoga și orice sport în apă, care solicită moderat articulațiile, obligând tendoanele să tragă de os, ceea ce activează formarea de os nou, dar fără să suprasolicite articulația.

Bolile cardiovasculare – estrogenii protejează femeile prin scăderea colesterolului total și al trigliceridelor. Fără protecția lor, crește riscul de boli cardiovasculare. Monitorizarea atentă a tensiunii arteriale, a lipidelor sanguine, instituirea de tratament adecvat cât mai recent după depistarea unei anomalii, regim de viață echilibrat, păstrarea greutății în limite normale sunt tot atâtea metode de a ne feri de complicații cardio-vasculare.

Tulburări psiho-afective. Ele sunt o realitate. Dar sunt cele mai puțin acceptate de anturaj și chiar de persoanele care le experimentează. Iritabilitatea, schimbări bruște de dispoziție, tulburări de memorie, anxietate, scăderea capacității de efort sau modificări ale libidoului pot fi atribuite menopauzei, mai ales dacă nu sunt însoțite de alte simptome patognomonice altei patologii. Simțul umorului, acceptarea vieții cu bune și rele sunt elemente importante în managementul acestor stări.

Creșterea în greutate....................................

Citește mai departe AICI

×