x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Mustul, elixirul care ingraşă

Mustul, elixirul care ingraşă

25 Sep 2007   •   00:00

Oamenii au căutat dintotdeauna secretul tinereţii. Putem spune că toamna deţine o parte din acest secret, prin darurile ei - strugurii şi mustul. Strugurii şi mustul sunt polivitamine naturale care ne promit frumuseţe, tinereţe şi energie.

Oamenii au căutat dintotdeauna secretul tinereţii. Putem spune că toamna deţine o parte din acest secret, prin darurile ei - strugurii şi mustul. Strugurii şi mustul sunt polivitamine naturale care ne promit frumuseţe, tinereţe şi energie. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne atrage atenţia: "Mustul pregătit in stil tradiţional, prin stoarcerea strugurilor, păstrează doar o parte din aceste proprietăţi. Prin stoarcere eliminăm coaja şi cea mai mare parte a substanţelor biologic active. Rămănem doar cu apă şi mult zahăr. Dacă insă punem strugurii in mixer, mustul astfel obţinut păstrează vitaminele şi mineralele din strugurii proaspeţi". Pentru a ne menţine sănătatea, tinereţea şi frumuseţea trebuie să preferăm strugurii negri şi mustul obţinut din ei, sunt mai bogaţi in vitamine şi minerale (zinc, calciu, magneziu, potasiu) decăt cei albi.

Antioxidanţi

Substanţele cu proprietăţi antioxidante - vitamine, minerale, polifenoli, antocianidine, acid elagic - sunt concentrate in coaja strugurilor. Dacă stoarcem strugurii şi eliminăm coaja, ne luăm adio de la cea mai mare parte a acestor antioxidanţi. Antocianidinele şi acidul elagic sunt substanţe cu proprietăţi anticancerigene dovedite. Tot in coaja strugurilor se găseşte resveratrolul, o substanţă cu proprietăţi uimitoare: reduce nivelul colesterolului din sănge şi previne bolile de inimă. Un studiu efectuat la Imperial

College din Londra a demonstrat, de asemenea, proprietăţile antiinflamatoare ale resveratrolului, acesta putănd fi folosit şi in tratarea astmului bronşic şi a altor afecţiuni pulmonare. Acelaşi studiu a mai arătat că resveratrolul reduce riscul apariţiei mutaţiilor genetice determinate de acţiunea radicalilor liberi şi scade rezistenţa celulelor tumorale.

Strugurii proaspeţi şi mustul le fac bine şi persoanelor anemice, pentru că cresc numărul eritrocitelor şi nivelul de hemoglobină. Iar dacă sunteţi fumător inrăit, profitaţi de aceste daruri ale toamnei. Prin bogăţia lor in substanţe nutritive pot neutraliza efectele tutunului. In acest scop, una-două zile pe săptămănă puteţi să măncaţi pănă la 2 kilograme de struguri pe zi. Vi se pare mult, vă este teamă că aţi putea avea probleme digestive? Specialiştii spun că nu aveţi motive de teamă. Strugurii negri, in special, conţin taninuri, substanţele care imbunătăţesc digestia şi relaxează musculatura intestinală. De aceea, teoretic, strugurii negri nu ar trebui să ne provoace probleme digestive.

Curele de slăbire

Dacă ţinem cură de slăbire, strugurii ne sunt aliaţi fideli. Strugurii au proprietăţi diuretice şi depurative deosebite, o cură cu struguri ne ajută să eliminăm şi retenţiile de apă cu care ne-am intors din concediu. Pe de altă parte, mustul nu este la fel de binevoitor cu silueta noastră. "In mod normal, un litru de must conţine 180-220 g zahăr. In perioadele de secetă, strugurii conţin mai puţină apă şi mai mult zahăr, astfel incăt un litru de must poate ajunge chiar şi la 280 g de zahăr. Băut in cantităţi mari, mustul ingraşă din cauza cantităţii ridicate de zahăr. Din cauza zahărului, acest elixir delicios este interzis diabeticilor. Variaţii glicemice ca urmare a consumului excesiv de must pot apărea şi in cazul persoanelor sănătoase", ne atrage atenţia prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

STRUGURI ALBI. Strugurii conţin numai 60 de calorii/100 g. De asemenea, 100 g struguri ne furnizează 16 g carbohidraţi (din care 8 g fructoză, 8 g glucoză), 200 mg potasiu, 1 g fibre alimentare, 3 mg vitamina C, 15 micrograme caroten. Strugurii sunt bogaţi in potasiu, mineral care susţine activitatea muşchiului cardiac. De aceea curele cu aceste fructe le sunt recomandate cu precădere cardiacilor.

STRUGURI NEGRI. Nutriţioniştii ne sfătuiesc să măncăm şi sămburii de strugure, deoarece conţin uleiuri şi acizi graşi esenţiali. Strugurii negri au o cantitate de trei-cinci ori mai mare de resveratrol decăt cei albi, dar mai puţin zahăr. Din acest motiv, vinul obţinut din struguri negri este singura băutură permisă diabeticilor. S-a dovedit că un pahar cu vin roşu are un efect asemănător celui produs de o doză mică de insulină.

Â

SFATURI. Mustul trebuie obţinut in condiţii de igienă deosebită şi nu trebuie lăsat să fermenteze. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne sfătuieşte să nu fierbem mustul pentru a-l păstra mai mult timp. Prin fierbere sunt distruse enzimele şi vitaminele. Nici adăugarea de aspirină in must pentru a-l conserva nu este recomandată. Inainte de a pregăti mustul, strugurii trebuie spălaţi cu atenţie. In acest fel, mustul va fermenta mai greu şi vom fi protejaţi şi de riscul unei eventuale toxiinfecţii alimentare.

×
Subiecte în articol: strugurii mustul alimentatie echilibrata