x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Situație INEDITĂ pe piața auto din SUA. Ce se întâmplă cu mașinile second hand

Situație INEDITĂ pe piața auto din SUA. Ce se întâmplă cu mașinile second hand

27 Dec 2021   •   17:25
Situație INEDITĂ pe piața auto din SUA. Ce se întâmplă cu mașinile second hand

Prețurile mașinilor second hand cresc mai repede decât bitcoin și alte active, potrivit analistului de piață Jim Bianco, citat de CNBC.

"Dacă vrei să știi care este cea mai bună investiție pe care probabil ai avut-o în 2021, este acea mașină care stă pe aleea ta sau în acel garaj", a declarat președintele Bianco Research la emisiunea "Trading Nation" de la CNBC. "Se apreciază mai repede decât piața bursieră și, în ultima vreme, mai repede decât unele criptomonede".

El își construiește analiza pe baza indicelui Manheim al prețurilor mașinilor second hand, care este conceput pentru a urmări tendințele prețurilor pe piață.

"În ultimele patru luni, prețul lor a crescut cu peste 20%. Nu numai că este mai mult decât indicele S&P, dar în ultimele patru luni este mai mult decât bitcoin", a spus el. "Începând cu 15 decembrie, cel mai recent set de date pe care îl avem, indicele accelerează din ce în ce mai mult".

Bitcoin a crescut cu aproximativ 5% în ultimele patru luni, pe baza închiderii bursiere de joi. S&P 500 a crescut cu 26% până acum în acest an.

Prețurile sunt influențate de doi factori. Primul este reprezentat de cei care nu-și mai pot permite o mașină nouă din cauza penuriei de semiconductori.

Kelley Blue Book raportează că prețurile autoturismelor au atins niveluri record. În noiembrie, prețul mediu pentru o mașină nouă era 46.320 de dolari, iar cele second-hand au ajuns la 27.569 de dolari, o creștere de 27% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Al doilea motiv sunt speculatorii care vor să vândă vehicule.

"Ceea ce vedem în cazul mașinilor second-hand este o goană pentru ca oamenii să le cumpere și o goană pentru că oamenii să speculeze cu ele", a precizat el. "Cumpărați-le acum, pentru că se vor scumpi".

"Are toate semnele revelatoare ale unei bule", a spus Bianco. "Prețurile mașinilor de ocazie ar trebui să fie un activ care se depreciază. Nu ar trebui să crească în preț. Cu toate acestea, în acest an, prețul lor a crescut cu 49%, poate chiar 50%."

Mediafax

×
Subiecte în articol: auto second hand masini