x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Anchetă de PROPORȚII pe piața medicamentelor. Un alt mare producător farma încalcă legea

Anchetă de PROPORȚII pe piața medicamentelor. Un alt mare producător farma încalcă legea

06 Dec 2021   •   11:05
Anchetă de PROPORȚII pe piața medicamentelor. Un alt mare producător farma încalcă legea

Consiliul Concurenţei a demarat o altă investigaţie pe piaţa medicamentelor pe motiv de suspiciune pentru poziție dominantă a companiei Boehringer Ingelheim.

Ancheta vizează comercializarea medicamentelor anticoagulante orale directe şi a celor destinate tratamentului bronhopneumopatiei cronice obstructive.

Producătorul Boehringer Ingelheim ar fi implementat strategii de marketing pentru influențarea lucrătorilor din domeniul sănătății să prescrie medicamentul său, Pradaxa, fapt ce a afectat accesul pacienților la alte tratamente de acest gen.

Totodată, compania ar fi împiedicat intrarea pe piața autohtonă a medicamentului generic al Spiriva, cu ajutorul unei strategii de transfer a pacienţilor către Spiolto Respimat, produs inovativ cu aceleaşi indicaţii terapeutice.
Spiriva şi Spiolto Respimat sunt medicamente pentru tratamentul bronhopneumopatiei cronice obstructive.

Medicamentul inovativ înseamnă un tratament nou, protejat de brevet.
Medicamentul generic conţine aceeaşi substanţă activă, în aceeaşi cantitate ca medicamentul inovativ, dar nu mai este protejat de brevet.

Consiliul Concurenţei a efectuat o inspecţie inopinată la sediul Boehringer Ingelheim din România. Documentele ridicate se află în analiza autorităţii române de concurenţă. Controlul a fost autorizat de Curtea de Apel Bucureşti.

În cazul în care compania investigată a încălcat legea concurenței, riscă amenz de până la 10% din cifra de afaceri dar poate colabora în cadrul programului de clemenţă, poate obţine scutirea sau o reducere substanţială a amenzii.

Consiliul Concurenței atrage atenția în mod repetat asupra faptului că prezența medicamentelor generice în România este  mai redus față de statele UE, deși prețurile sunt cu 35% mai ieftine decât cele inovative.

Astfel, compania GlaxoSmithKline (GSK a fost amendată cu 11,9 milioane lei pentru nerespectarea unora dintre angajamentele pe care şi le-a asumat în cadrul investigaţiei privind un posibil abuz de poziţie dominantă. Aceasta era obligată sa furnizeze medicamentele Avodart şi Seretide pe piaţa din România timp de doi ani dar a determinat scoaterea acestor produse din lista de medicamente compensate de CNAS.

Și societatea Roche România a fost sancţionată cu amenzi de 59,9 milioane lei (12,8 milioane euro) pentru abuz de poziţie dominantă pe piaţa unor produse oncologice. 

×