x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Certificatele verzi s-ar obține în cel puțin o lună

Certificatele verzi s-ar obține în cel puțin o lună

de Diana Scarlat    |    22 Oct 2021   •   07:10
Certificatele verzi s-ar obține în cel puțin o lună

Dacă ar începe vaccinarea astăzi, abia peste o lună ar putea avea certificatul verde primii angajați care ar alege să facă schema completă de vaccinare. Această problemă nu a fost luată în calcul de politicienii care vor să interzică accesul la muncă pentru cei nevaccinați, începând de luni. Autoritățile ne asigură că există suficiente centre de vaccinare și doze pentru toată țara, iar de acum vor funcționa inclusiv centre mobile. Cu toate acestea, nimeni nu a făcut până acum un calcul pentru a lansa câteva scenarii pentru a permite evitarea blocajului în toate sectoarele economiei. Dacă s-ar dori încurajarea vaccinării și accelerarea acesteia, s-ar prezenta un plan de acțiune etapizat, astfel încât cei care vor acum să facă schema completă de vaccinare să știe că li se garantează locurile de muncă, în perioada de cel puțin o lună care trece de la prima doză până la obținerea certificatului verde.

 

În România s-a lansat deja ideea legiferării obligativității angajaților de a fi vaccinați, deși se știa că rata vaccinării abia a ajuns la 33%. Astfel, blocajele care se produc în țara noastră sunt mult mai grave decât cele deja produse prin aceleași decizii în țările cu peste 80% din populație vaccinată și cu putere economică mult mai mare. Vaccinuri și centre de vaccinare avem. Din acest punct de vedere, România e pregătită să primească doritorii, dar asta nu înseamnă că acei angajați care trec în aceste zile pe la centrele de vaccinare vor obține certificatul imediat și se vor putea duce la serviciu. Nu este vina celor care gestionează campania de vaccinare, ci a decidenților politici care nu au reușit să coreleze această campanie cu situația economică din România. „Avem suficientă capacitate și doze de vaccin. Așteptăm să fie cât mai multe persoane care să se vaccineze. Centrele de vaccinare sunt vizibile în platformă. Sunt peste 925 de cabinete (fluxuri) de vaccinare. Înseamnă peste 100.000 de persoane pe zi. Se adaugă vaccinarea la medicii de familie, aproximativ 3.000, la acest moment. Se adaugă vaccinarea în spitale, în școli și vaccinarea cu echipe mobile”, a declarat, pentru Jurnalul, medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare. Acesta a mai spus că nu a făcut calcule pentru a se putea ști în cât timp s-ar putea ajunge din nou la normalitate, presupunând că toți angajații nevaccinați s-ar prezenta de astăzi la aceste centre. Nici nu este atribuția lui Valeriu Gheorghiță să face aceste calcule, ci a celor care se pregătesc acum să legifereze.

 

Persoanele bolnave trebuie să-și asume consecințele

 

Între timp, noul guvern deja aproape instalat ne-a anunțat că firmele nu vor primi niciun fel de ajutor din partea statului, pentru perioada care va urma. Dar mai este un aspect care nu s-a luat în considerare, în haosul astfel creat: românii care acum ar vrea să scape de restricții și să poată merge la muncă, vaccinându-se în cel mai scurt timp ar putea să fie bolnavi. Dacă au acum o răceală, o gripă, o viroză sau chiar COVID-19, nu se pot vaccina decât după ce trece boala. Se adaugă cei care nu se pot vaccina din cauze medicale constatate în urma unor investigații. Sunt deja mulți profesori și medici care au arătat că au contraindicații și nu se pot vaccina. O astfel de lege organică, votată de Parlament, va elimina, astfel, din sistemul de stat, dar și din mediul privat acei angajați care nu se pot vaccina nici dacă și-ar dori să facă acest lucru. Dacă, în schimb, acești oameni ar alege să se vaccineze, chiar dacă știu că au probleme de sănătate incompatibile cu vaccinul, li s-ar pune viața în pericol prin lege, dar prin asumarea răspunderii pentru consecințe, pentru că vor semna această asumare sau vor declara că nu sunt bolnavi. Fie că se îngrădește dreptul la muncă prin lege, fie că sunt obligați să se vaccineze oameni bolnavi, decizia pe care au luat-o deja politicienii încalcă mai multe drepturi constituționale, dar nimeni nu a ținut cont de această situație. 

 

Probleme medicale și de constituționalitate ale noii legi

 

Impunerea vaccinării angajaților pentru a mai putea avea acces la locul de muncă mai înseamnă și încălcarea drepturilor persoanelor care nu se pot vaccina în această perioadă sau chiar deloc, din cauze medicale. Această decizie deja anunțată de politicieni, cu scopul de a opri pandemia, poate avea efecte grave pentru cei care ar alege să se vaccineze chiar dacă știu că sunt bolnavi și au contraindicații, pentru a nu muri de foame, sub amenințarea că vor rămâne fără loc de muncă. Una dintre soluțiile pe care le oferă, din birouri, politicienii care nu mai găsesc soluții în oprirea pandemiei este ca angajații nevaccinați să fie înlocuiți de persoane vaccinate. Problema pe care o au și instituțiile statului, dar și patronii este că nu pot fi găsiți atât de ușor alți angajați, trecând peste încălcarea drepturilor acelora care ar fi concediați. Pe de altă parte, cei care nu pot trece în telemuncă nu vor mai avea dreptul la muncă, pe baza acestei legi, în timp ce la centrele de vaccinare li se cer declarații despre starea lor de sănătate, nicidecum nu se fac analize medicale sau măcar teste pentru depistarea COVID-19. 

 

Niciun politician nu a vorbit despre situația persoanelor bolnave, care nu se vor putea vaccina sau care și-ar pune viața în pericol, pentru a nu-și pierde locul de muncă.

×
Subiecte în articol: certificate verzi