x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Estimările oamenilor de afaceri români pentru 2022: instabilitate politică, criză economică, deprecierea leului

Estimările oamenilor de afaceri români pentru 2022: instabilitate politică, criză economică, deprecierea leului

29 Noi 2021   •   16:29
Estimările oamenilor de afaceri români pentru 2022: instabilitate politică, criză economică, deprecierea leului

Oamenii de afaceri români cred că anul viitor va continua instabilitarea politică, criza economică se va adânci, iar leul se va devaloriza în raport cu euro. 

Totodată, 26,8% spun că nu au avut schimbări importante în afaceri, în acest an, 29,3% sunt de părere că moneda națională se va devaloriza până la 5,10 lei/euro în 2022, peste 80% apreciză că scandalurile politice vor continua, arată Barometrul Moneycorp, "Provocările anului 2021 şi aşteptările economice pentru 2022".

Astfel, 19,5% consideră că afacerile au scăzut în acest an cu până la 25%.

"Restricţiile impuse de autorităţi, mai ales în prima parte a anului 2021, efectele "work from home", creşterea costurilor de finanţare şi efectele mobilităţii reduse a consumatorilor generată de pandemie, s-au aflat, de asemenea, în topul provocărilor din acest an. În acest context, 46,3% dintre cei chestionaţi au apelat la programele de relansare economică propuse de autorităţi, iar 43,9% dintre aceştia au remarcat un impact pozitiv. O altă mare provocare, în 2021, a fost evoluţia nefavorabilă a cursului valutar pe care cele multe dintre companii (39%) au transferat-o către preţurile finale. 31,7% dintre respondenţi au declarat că deprecierea cursului le-a afectat marja comercială şi numai 9,7% nu au inregistrat pierderi, folosind instrumente specifice de hedging. (Hedging: servicii financiare prin care clienţii cu expunere valutară îşi pot fixa cursul valutar în viitor, indiferent de cursul din piaţă existent la acel moment)", arată barometrul. 

Mai mult, 36,6% dintre participanții la studiu cred că economia va scădea în 2022, iar 17,1% consideră că va stagna. Doar 19,5% apreciază că economia va crește cu 2%. Domeniul politic inspiră cea mai puțină încredere, astfel că 80,5% cred că instabilitatea va continua. 

Vestea bună este că 65,9% dintre managerii chestionați vor să facă angajări. 

Costurile de finanțare vor crește, potrivit unui procent de 46,3% dintre participanți. 

Barometrul a fost realizat în perioada 16 - 22 noiembrie 2021, pe 1.225 de persoane, din domenii diverse, precum: IT&C, FMGC, HoReCa, asigurări, papetărie, echipamente, materii prime, turism. Profilul respondenţilor a fost reprezentat de middle si top management, cu studii superioare (63% bărbaţi şi 37% femei), cu o vârstă medie de 45 de ani.
 

×
Subiecte în articol: manageri