x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte ARCCA va decerna PREMIILE LITERARE „Cartea Discretă a Anului” și „Cartea de Poezie a Anului”

ARCCA va decerna PREMIILE LITERARE „Cartea Discretă a Anului” și „Cartea de Poezie a Anului”

de Magdalena Popa Buluc    |    19 Noi 2021   •   12:42
ARCCA va decerna PREMIILE LITERARE „Cartea Discretă a Anului” și „Cartea de Poezie a Anului”

Aflat la a treia ediție, Premiul „Cartea Discretă a Anului” își propune să atragă atenția asupra unor cărți care, deși valoroase, nu au primit recunoașterea meritată.

Anul acesta, juriul format din Cosmin Perța (președinte), Dana Pîrvan și Ciprian Măceșaru a făcut următoarele nominalizări:

Bedros Horasangian, Trotineta lui Edi (Editura Meteor Press);

Moni Stănilă, Țipă cât poți (Editura Polirom);

Suzănica Tănase, Grădina Sofiei (Casa de pariuri literare);

Șerban Tomșa, Ninge la Iasnaia Poliana (Editura Paralela 45);

Mihail Vakulovski, Tata mă citește și după moarte (Editura Humanitas).

Recunoașterea importanței acestor opere implică și o recompensă financiară: 10.000 de lei pentru câștigătorul premiului și câte 1000 de lei pentru ceilalți patru autori nominalizați.

 

Mai tânărul premiu „Cartea de Poezie a Anului”, aflat la a doua ediție, este împărțit în două categorii, consacrați și debutanți. În urma deliberărilor, juriul, format din Radu Vancu (președinte), Simona Sora și Ciprian Măceșaru, a stabilit următoarele nominalizări:

Consacrați –

Romulus Bucur, despre prieteni & singurătate, Editura Tracus Arte;

Mircea Cartarescu, nu striga niciodată ajutor, Editura Humanitas;

Radu Nitescu, Satao, Casa de Editură Max Blecher;

Ruxandra Novac, Alwarda, Anansi. World Fiction, Editura Pandora M;

Olga Ștefan, Civilizații, Editura Paralela 45.

Debutanți –

Dumitru Fanfarov, stepă și transă, Casa de Editură Max Blecher;

Mircea Andrei Florea, Larvae, Casa de Editură Max Blecher;

Teona Galgoțiu, Mă uit înapoi și dispare, OMG Publishing;

Antonia Mihăilescu, note din secolul kitsch, Editura TracusArte;

Deniz Otay, Fotocrom Paradis, OMG Publishing.

 

Premiul pentru prima secțiune este de 3.000 lei, iar pentru cea de-a doua, 2.500 lei. De asemenea, ceilalți patru nominalizați vor primi câte 500 de lei.

 

 

Asociația Română a Creatorilor Culturali și Artiștilor (ARCCA) desfășoară o puternică activitate de sprijinire a educației și culturii românești, fiind implicată în nenumărate donații de carte, atât pentru copii și tineri din România, cât și din spații limitrofe, precum Republica Moldova, Ucraina sau Albania. De asemenea, ARCCA se numără printre susținătorii unor evenimente culturale și educative de mare calitate, așa cum sunt conferințele „Despre lumea în care trăim”, ținute la Ateneul Român, sau concursul de cultură generală desfășurat de Editura Humanitas în licee. La toate cele de mai sus se adaugă cele două premii care fac obiectul acestui comunicat de presă, „Cartea Discretă a Anului” și „Cartea de Poezie a Anului”.

La prima ediție a „Cărții Discrete”, premiul a fost atribuit ex aequo lui Ion Vianu, pentru volumul Între violență și compasiune. Amintirile unui psihiatru (Editura Polirom), și lui Gelu Diaconu, pentru romanul Sebastian (Editura Cartier), în anul următor laureatul fiind Sorin Delaskela, pentru romanul Destrămare (Editura Paralela 45).

Anul acesta a fost dată publicității mai întâi o listă lungă, cuprinzând zece nominalizări. Alături de cele cinci deja menționate fiind următoarele: Adrian Buzdugan, Procesul lui Cioran (Editura Paralela 45); Jan Cornelius, Aventurile unui călător naiv. Între mișcare și izolare (Editura Lebăda Neagră); Alexandra Niculescu, Kyparissia (Editura Litera); Walther A. Prager, Pelerinul (Editura Paralela 45); Radu Țuculescu, Femeia de marțipan (Editura Polirom).

Anul trecut, câștigătorii Premiului „Cartea de Poezie a Anului” au fost Mariana Codruț, pentru volumul pulsul nu poate fi minimalist (Editura Paralela 45) și Anastasia Gavrilovici, pentru Industria liniștirii adulților (Casa de Editură Max Blecher).

Anul acesta, pe listele lungi pentru Premiul „Cartea de Poezie a Anului” au figurat, alături de cei deja menționați, următorii: Adrian Diniș, Toate zborurile au fost anulate (Casa de Editură Max Blecher); Gabi Eftimie, Sputnik în grădină (OMG Publishing); Aurel Pantea, Execuții (Editura Cartea Românească); Octavian Soviany, șaizecișișase (Casa de Editură Max Blecher); Moni Stănilă, Ale noastre dintru ale noastre (Casa de Editură Max Blecher) – la consacrați – și Elena Bălășanu, Singurătatea ne face mai buni (Editura Aius); Lucian Brad, Un om mai important decât oamenii (OMG Publishing); Lena Chilari, o cană de noviciok la bătrânețe (Editura Tracus Arte); Vlad Mușat, La inaugurarea cimitirului de elefanți (Editura Junimea); Ana Paraschivescu, Între un coșmar și o fotografie frumoasă (Casa de pariuri literare) – la debutanți.

 

 

 

Câștigătorii celor două premii vor fi anunțați miercuri, 24 noiembrie, de la ora 18, în cadrul unei conferințe de presă care va avea loc la Hanul lui Manuc.

 

 

×