x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Biroul de la Vatican - lasare de carte la Editura Rao

Biroul de la Vatican - lasare de carte la Editura Rao

de Magdalena Popa Buluc    |    08 Oct 2021   •   19:24
Biroul de la Vatican - lasare de carte la Editura Rao

Editura Rao lansează cartea BIROUL DE LA VATICAN. Papa Pius al XII‑lea și evreii în timpul celui de‑al Doilea Război Mondial de Johan Ickx.

Cât a știut Papa Pius al XII‑lea din atrocitățile comise în timpul războiului?

Papei Pius al XII‑lea i s‑a reproșat că nu a denunțat public holocaustul evreilor. Pe de altă parte, se spune că dacă ar fi condamnat regimul nazist, Hitler ar fi întețit prigoana și asupra celorlalți evrei (în Roma, din 8 000 de evrei, au fost deportați doar circa 1 000). Sunt întrebări care așteaptă clarificări de 60 de ani.

Biroul de la Vatican este o carte în care sunt prezentate pentru prima dată arhivele recent desecretizate ale Secretariatului de Stat al Vaticanului. Acestea dezvăluie rolul lui Pius al XII‑lea și al Sfântului Scaun în timpul războiului. Aceste documente unice aduc la iveală influența ascunsă a Vaticanului și rolul-cheie jucat de papă în Europa ocupată de naziști.

Așadar, un volum de referință, bazat pe acte nepublicate anterior. Declasificarea unor documente care răstoarnă prejudecățile formate în jurul Papei Pius al XII‑lea.

Mult-așteptata desecretizare a documentelor din timpul războiului se regăsește în această carte, deschizătoare de drumuri pentru o nouă definiție a Suveranului Pontif din timpul celui de‑al Doilea Război Mondial. Se pare că în timp ce papa „tăcea“, întregul Birou de la Vatican lucra pentru salvarea a mii de evrei.

 

×