x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Cele 5 cărți care mi-au plăcut cel mai mult anul acesta

Cele 5 cărți care mi-au plăcut cel mai mult anul acesta

de Maria Coman     |    28 Dec 2021   •   08:20
Cele 5 cărți care mi-au plăcut cel mai mult anul acesta

Am citit 52 de cărți anul acesta, iar dacă ar fi să vorbesc despre cele care mi-au plăcut cel mai mult, ar fi următoarele (fără să fie în vreo ordine anume):

Dincolo de frumusețea perenă În această carte uluitoare Katherine Boo zugrăveşte o epocă tulbure de schimbări globale şi de inegalitate ce devine umană prin povestea dramatică a unor familii care luptă pentru o viaţă mai bună în Annawadi, o aşezare improvizată la umbra hotelurilor de lux de lângă aeroportul din Mumbai. Odată ce India începe să prospere, locuitorii din Annawadi încep să spere cu pasiune. Abdul, un adolescent întreprinzător, vede „o avere nemăsurată” în gunoaiele reciclabile aruncate de cei bogaţi. Chiar și copiii cei mai săraci, cum ar fi tânărul hoţ Kalu, simt că şi-ar putea împlini visurile. Ulterior însă Abdul este acuzat pe nedrept în urma unei tragedii şocante; teroarea şi recesiunea globală scutură oraşul din temelii; tensiunile înăbuşite legate de religie, castă, sex, putere şi invidie economică ies la iveală în chip brutal. Cu inteligenţă, umor şi o profundă înţelegere a ceea ce-i leagă pe oameni în vremuri tulburi de schimbare, Dincolo de frumuseţea perenă, o carte bazată pe ani întregi de documentare fără compromis, îl duce pe cititor drept în mijlocul uneia dintre lumile ascunse ale secolului XXI şi în inima unor familii cu neputinţă de uitat. 

Noi, copiii din Bahnhof Zoo Christiane F. este un copil inteligent şi plin de personalitate, care creşte într-un cartier nou construit din Berlinul de Vest. Detestă betonul din jur, suferă din cauza atmosferei tensionate din familie. Dar vrea să-şi trăiască viaţa din plin şi, cu timpul, se refugiază tot mai mult în mijlocul găştii. Cu cei de vârsta ei, Christiane se simte liberă. Se îndrăgosteşte de muzica lui David Bowie, încearcă haşiş şi LSD. La treisprezece ani, ia pentru prima dată heroină. La paisprezece ani, face deja trotuarul, ca să aibă bani de droguri. Începe o viaţă nebună, într-o permanentă hăituială. Dar, deşi suferinţa cotropeşte prematur ingenuitatea copilărească, n-o poate risipi cu totul. Când a ajuns să depună mărturie la tribunal, Christiane F. a fost abordată de jurnalistul Horst Rieck, care s-a arătat interesat să afle mai multe despre ea. Timp de două luni, adolescenta şi-a spus, cu totală sinceritate, vibranta poveste de viaţă. La transcrierea înregistrărilor, Rieck şi colegul său Kai Hermann au înţeles să păstreze nealterată vocea Christianei, întregind perspectiva ei asupra evenimentelor cu relatările mamei şi ale altor persoane care i-au cunoscut pe tinerii „davişti“ din Berlinul anilor ’70. A ieşit o carte îndrăzneaţă, tristă, fascinantă, care respiră vitalitate prin toţi porii.

Marii Încrezători e o altă carte remarcabilă, un roman răvășitor despre prietenie, pierdere și izbăvire, care a fost inclus pe lista celor mai bune cărți ale anului 2018 de către marile ziare din străinătate. Concentrat pe două planuri temporale și spațiale, în Chicago-ul anilor ’80 și în Parisul anului 2015, romanul surprinde realitățile și consecințele epidemiei de SIDA din SUA, din perspectiva deopotrivă umbrită și luminoasă a supraviețuirii, în toate sensurile termenului. 

Alegerea, scrisă de Edith Eger, o doamnă care a supraviețuit Holocaustului. E o carte care ne arată încă o dată cât de important e să ne găsim un sens în viață. La 16 ani, Edith Eger a fost trimisă la Auschwitz. La câteva ore după ce părinții ei au fost gazați, ofițerul nazist dr. Josef Mengele a forțat-o pe Edie să danseze și a lăsat-o în viață ca să-l distreze. Eddie a fost scoasă dintr-o grămadă de cadavre de către soldații americani care au eliberat lagărele în 1945. A petrecut decenii chinuită de flashbackuri și de vinovăția proprie, hotărâtă să tacă și să se ascundă de trecut. La 35 de ani de la încheierea războiului, s-a întors la Auschwitz și a reușit în sfârșit să se ierte și să se vindece. Eddie împletește remarcabila sa călătorie cu poveștile impresionante ale celor pe care i-a ajutat. Ea explorează modul în care putem fi încarcerați în propria minte și ne arată cum să ne eliberăm. 

Oameni normali și cea de-a doua carte scrisă de Sally Rooney, Conversații cu prietenii, completează lista mea de preferate de anul acesta. Sally Rooney are un stil minunat de a evidenția detaliile existenței din zilele noastre. Eroina din Oameni Normali poate fi oricare dintre noi. Marianne este fiica unei familii înstărite și locuiește într-un conac impunător dintr-un orășel irlandez. Introvertită, cu o inteligență uneori prea ascuțită și cu o înfățișare incertă, are toate însușirile pentru a fi marginalizată de colegi. Connell, fiul menajerei, este chipeș și deștept, popular în tot liceul. Atracția care se naște între cei doi adolescenți se întinde pe o perioadă importantă din viața lor, pe care vă invit să o urmăriți. Sigur o să vă placă. Povestea este alertă și captivantă, e mai degrabă un roman de maturizare decât unul de dragoste, despre cunoașterea de sine, despre metamorfozele prieteniei, despre influențele familiale și sociale, precum și despre barierele dintre noi, cei dintr-o lume conectată, aparent fără bariere.

×