x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Cloaca, un spectacol despre loialitate, prietenie și trădare, în premieră, la Teatrul Nottara

Cloaca, un spectacol despre loialitate, prietenie și trădare, în premieră, la Teatrul Nottara

de Magdalena Popa Buluc    |    23 Oct 2021   •   14:31
Cloaca, un spectacol despre loialitate, prietenie și trădare,  în premieră, la Teatrul Nottara

Primăria Municipiului București, prin Teatrul Nottara, are plăcerea să vă anunțe premiera spectacolului Cloaca de Maria Goos (traducerea: Liliana Alexandrescu), în regia lui Theodor-Cristian Popescu. Din distribuție fac parte: Mihai Marinescu, Alexandru Jitea, Gabriel Răuță, Lucian Ghimiși, Macrina Bârlădeanu. Scenografia este semnată de Theodor Niculae, iar muzica originală este compusă de Andrei George Raicu. Reprezentația în regim de premieră va avea loc pe 23 octombrie, de la ora 18.00, la Sala George Constantin.

 

Scrisă de una dintre cele mai de succes autoare dramatice și scenariste din Olanda, Cloaca analizează cu multă subtilitate, profunzime și înțelegere ce anume stă la bazele unei prietenii de o viață, ce îi face pe oameni să trădeze și care ar fi limitele pe care fiecare este dispus să le încalce. Există un happy-end al prieteniilor, exact ca în poveștile de dragoste? Oare orgoliile, vanitățile, goana după bani sunt mai puternice decât afecțiunea și nevoia de a te simți în siguranță alături de cei care devin o a doua familie? Pentru toate cele patru personaje masculine, „cloaca”, adică mica lor familie, pe alocuri disfuncțională, devine ultima speranță de salvare. Puși față în față cu trecutul lor și cu alegerile radicale ce le vor schimba destinul, cei patru își înțeleg mai bine propriul sine, cât de mult sunt capabili să renunțe la binele lor pentru ceilalți, iar povestea lor invită la o reflectare asupra ideii de prietenie și asupra importanței pe care grupul de apropiați îl are în viața fiecăruia.

 

Apărută în 2002, piesa Cloaca a înregistrat un traseu spectaculos, atât în Olanda, cât și internațional: a fost piesa stagiunii 2002-2003, iar în 2004 a fost monatată la faimosul Old Vic Theater în Londra, în regia lui Kevin Spacey. Adaptarea pentru televiziune a fost și ea recompensată, în 2004, cu Premiul Academiei Olandeze pentru cea mai bună dramă.

 

„Montarea cu Cloaca de la Nottara e a doua într-un șir de propuneri în jurul raportului feminin-masculin (după Villa Dolorosa, la Târgu Mureș), un raport ce-mi pare intrat într-o zonă de «transformări climatice» a căror natură mă străduiesc să o înțeleg. Avem patru bărbați blocați în propriile lor vieți, lipsiți de elementul feminin, pe care nu-l mai percep și fără de care se mișcă bezmetic, egocentric, dar și extrem de fragil. Interacțiunea cu o femeie le arată ce și cum ar putea primi, dar nu văd, nu aud, nu vibrează. Deși dau semne că ar putea. Ba chiar că ar avea mare nevoie. Dar ei, ca niște băieței, încearcă să-și refacă «gașca». Însă nici aici nu se mai întâmplă ce și cum trebuie. E masculinitatea o forță ce nu-și mai găsește spațiul de manifestare? Există o discordanță între setările cu care ne-a înzestrat specia și mediul social pe care ni l-am construit? S-a ratat, s-a pierdut undeva, ceva?” (Theodor-Cristian Popescu)

 

 

 

 

 

×