x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă NASA încheie contracte pentru construirea unor stații spațiale private

NASA încheie contracte pentru construirea unor stații spațiale private

03 Dec 2021   •   17:00
NASA încheie contracte pentru construirea unor stații spațiale private

NASA a încheiat contracte cu trei companii americane pe care le va ajuta să construiască stații spațiale private, scrie AFP.

Este vorba despre Blue Origin, Nanoracks şi Northrop Grumman. Acestea vor primi 130, 160 şi 125,6 de milioane de dolari.

Compania Axiom Space a obţinut în 2020 un contract similar în valoare de 140 de milioane de dolari.

''Ne asociem cu companii americane pentru a dezvolta destinaţii spaţiale pe care oamenii să le poată vizita, unde ar putea trăi sau munci'', a transmis directorul NASA, Bill Nelson.

NASA încurajează dezvoltarea de stații spațiale private situate pe orbita joasă a pământului pentru economisi bani și a se dedica unor misiuni de exploatare a destinațiilor îndepărtate, precum Luna sau Marte. 

Situația este cu atât mai stringentă deoarece Staţiea Spaţială Internaţională (ISS) va mai funcționa oficial doar până în 2024 și va mai putea fi operată tehnic până în 2028-2030.

Aceste contracte ''vor ajuta Statele Unite să asigure o prezenţă umană continuă pe orbita joasă'', a declarat Phil McAlister, directorul departamentului pentru zboruri comerciale de la NASA. 

Astfel că agenția americană spațială vrea să închirieze serviciile unor firme pentru a nu mai suporta costurile de operare ale unei stații orbitale. NASA are nevoie de prezența permanentă în spațiu a 2 astronauți și realizarea a 200 de experimente anual. 

Staţia spaţială realizată de Blue Origin în parteneriat cu Sierra Space se numește Orbital Reef și poate găzdui 10 persoane. 

 

×
Subiecte în articol: nasa