x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cum să-ți protejezi telefonul mobil de hackeri

Cum să-ți protejezi telefonul mobil de hackeri

25 Noi 2021   •   16:44
Cum să-ți protejezi telefonul mobil de hackeri

Există o mulțime de situații mai puțin plăcute care pot implica telefonul tău mobil, pierderea lui și accesul persoanelor neautorizate fiind printre cele mai comune. Dacă un telefon pierdut poate fi localizat relativ ușor, pentru protejarea lui de hackeri poți urma sfaturile din acest articol.

Hackerii pot sustrage date importante din smartphone, pe care le pot folosi în dezavantajul tău. Fie că vorbim de contacte, fotografii și videoclipuri, parole sau date bancare, acestea pot să cadă foarte ușor pe mâinile altcuiva. De aceea este bine să-ți protejezi telefonul mobil de hackeri. Iată ce poți face:

Folosește un VPN

Un VPN (virtual private network) este un instrument pe care îl poți folosi pentru a-ți proteja telefonul mobil de hackeri. Acesta are rolul de a cripta toată activitatea de pe internet a dispozitivului și de a masca adresa IP reală, informează Zoom by Vodafone. Altfel spus, un hacker nu poate intercepta istoricul de navigare, fișierele descărcate, detaliile bancare și parolele folosite în timpul conexiunii la internet.

Fii la zi cu update-urile de software și aplicații

Când vine vorba de protejarea telefonului de hackeri, un alt pas pe care îl mai poți face este să ai instalate actualizările de software și aplicații, imediat ce acestea devin disponibile. De multe ori, update-urile pot dura ceva timp, însă e important să le faci deoarece hackerii exploatează unele vulnerabilități care pot fi rezolvate simplu, tocmai prin intermediul acestor actualizări.

Instalează aplicații doar din biblioteca sistemului de operare

Fie că vorbim de Google Play, App Store sau App Gallery, cei mai mari producători de sisteme de operare pentru smartphone-uri verifică aplicațiile pe care le pun la dispoziția utilizatorilor. Înainte ca o aplicație să apară în bibliotecă, aceasta este testată să nu conțină software rău intenționat și viruși. Evită instalarea aplicațiilor de pe internet și folosește biblioteca telefonului tău. Astfel te asiguri că ești protejat.

Folosește un antivirus

Virușii pot ajunge foarte ușor în telefonul tău mobil. Fie prin instalarea unor aplicații ale căror autenticitate nu a fost asigurată, fie prin descărcarea unor fotografii sau interacțiunea cu unele pop-up-uri. Îți poți da seama foarte ușor dacă un smartphone a fost virusat fiind atent la câteva semne, cum ar fi supraîncălzirea, blocarea sau dispariția unor aplicații sau scăderea duratei de viață a bateriei. Te poți proteja foarte ușor de viruși folosind un antivirus pe care îl găsești în biblioteca de aplicații a telefonului tău mobil.

Fă backup telefonului

Efectuarea unei copii de rezervă a telefonului este o idee bună din două motive:

  • Te ajută la procesul de tranziție a datelor într-un telefon nou, atunci când alegi să-ți schimbi device-ul;
  • Datele tale sunt salvate în cloud și le poți recupera în cazul în care au fost criptate, șterse sau telefonul a fost pierdut.

Pe blogul Nation.com găsești mai multe informații despre importanța copiilor de rezervă ale datelor din telefonul mobil.

Astăzi, telefonul mobil este cel mai folosit device electronic. Aplicând sfaturile din articol, te vei asigura că toate datele tale sunt protejate, fie că vorbim despre fotografii și mesaje cu cei apropiați, sau tranzacții bancare și istoricul de navigare pe internet.

Sursa foto: pixabay.com

×