x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A ucis un om, dar a fost lăsat liber de judecători

A ucis un om, dar a fost lăsat liber de judecători

de Mariana Zaharia    |    13 Oct 2021   •   08:00
A ucis un om, dar a fost lăsat liber de judecători

La căpătâiul fiului ucis, au aflat că unul dintre suspecți este liber. Este drama părinților unui tânăr din Pitești care a fost omorât în timp ce încerca să salveze de la bătaie un om al străzii. Cei bănuiți de faptă sunt adolescenți, dar unul dintre ei a fost lăsat în libertate. Mama victimei plânge și strigă că s-a vorbit atât de mult despre faptul că și fiul ei ar fi fost un om fără adăpost, încât pare că mortul e de vină. Oamenii au vrut să își spună durerea, ca să prevină și alți părinți ca să nu treacă prin ce trec ei. 

 

Cristian Udeanu avea 35 de ani și a fost ucis cu lovituri de bâtă. Trupul neînsuflețit al tânărului a fost aruncat apoi într-o zonă cu vegetație, ca să nu fie găsit. S-a întâmplat la Pitești și tragedia a șocat o țară întreagă, pentru că suspecții sunt doi adolescenți, unul de 17 ani, altul de 14 ani și jumătate. Ei au recunoscut fapta și le-au povestit anchetatorilor că au vrut să ia bani de la un om al străzii, dar s-au certat. 

Tânărul a intervenit să îl salveze și a căzut și el victimă. În schimb, bărbatul fără adăpost a scăpat. Și tot scăpat este, într-un fel, și unul dintre adolescenți, pentru că judecătorii l-au lăsat liber. A stat în arest 24 de ore, apoi magistrații au fost blânzi cu el. L-au trimis acasă fără să îi pună vreo interdicție și au cerut o expertiză de stabilire a discernământului. A fost un șoc pentru familia victimei. 

 

Căzuse în patima alcoolului

Dar cum ajunsese Cristian Udeanu dintr-un tânăr cu familie și plecat la muncă în străinătate la a fi un om care stătea pe stradă? Tocmai acest răspuns a determinat-o pe mama lui să ne spună drama prin care trece.

„Era un copil bun și s-a pierdut pe drum. A căzut în patima alcoolului. Când a plecat în Italia, băiatul meu nu bea. Apoi a început să consume alcool. L-am dus și la medic când l-am adus acasă. Am mers la psihiatru, i-am luat tratament, dar îl învingea băutura. Devenise nestatornic. Nu era un om al străzii. Eu îi închiriasem cameră la cămin, îl angajasem la spălătorie, dar de peste tot pleca într-o lună, o lună și jumătate. Parcă avea un termen. După acesta, bea iarăși și se pierdea. Eram foarte supărată pe el și îmi pare foarte rău că nu am mai apucat să mă împac cu el. Dar nu era răutate. Voiam doar să își revină. Acum port o poză a lui cu mine. Și vorbesc cu el mereu. Atât mi-a mai rămas. Dar vreau și eu să se facă dreptate. El a fost numit un om al străzii, unul dintre adolescenți este liber. E ca și cum mortul e de vină”, ne-a povestit, sfâșiată de durere, Enculina Negoescu, mama tânărului mort. 

 

Adolescenții au recunoscut la reconstituire 

Venit de la Vâlcea la Parchetul din Pitești, tatăl tânărului a aflat de la procurori cum a fost ucis fiul lui. Nu mai vorbise cu el de 6 luni. Despărțit de mama copiilor de mulți ani, omul se mutase din județ și ținea legătura mai mult cu fiica lui. Fiul lui îi reproșa mereu că își iubește fata mai mult, dar părintele spune că niciodată nu a făcut diferență între copii. 

„Mai vorbeam cu el la telefon. Nu era un om al străzii. Lucra și el cinstit, la o spălătorie, spăla mașini, spăla covoare. A intervenit să scape pe cineva și a fost omorât. De la Parchet, mi-au zis că sunt imagini și au văzut cum au venit, l-au bătut. I-au dat cu parul, doamnă. Și au și recunoscut la reconstituire. Când îl înmormântam, când eram la groapă, ne-a spus cineva că e liber unul dintre tineri. De ce? Eu vreau să se facă dreptate și intenționez să intru în greva foamei în fața Ministerului de Justiție pentru copilul meu”, spune Laurențiu Udeanu, tatăl victimei. 

Crima în urma căreia a fost ucis tânărul a avut loc pe 29 septembrie, iar pentru anchetatori a fost o muncă grea să dea de urma celor doi suspecți. Au urmărit mai multe camere de supraveghere și au refăcut un traseu al celor doi. Niciunul dintre adolescenți nu a spus nimănui ce s-a întâmplat. După crimă, s-au dus acasă ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Cel de 14 ani a mers chiar și la școală a doua zi. Până s-au trezit cu mascații la ușă și au fost ridicați. 

 

„El a vrut să salveze un om și a fost omorât. Cel care a făcut-o este liber. Cum să îl lași așa, liber pe străzi?”, 

spune Laurențiu Udeanu, tatăl tânărului ucis.

×
Subiecte în articol: Cristian Udeanu