x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete S-a întors Udrea? Guvernul a revărsat 200 de milioane pe săli de sport și cămine culturale

S-a întors Udrea? Guvernul a revărsat 200 de milioane pe săli de sport și cămine culturale

de Ion  Alexandru    |    12 Ian 2022   •   07:05
S-a întors Udrea? Guvernul a revărsat 200 de milioane pe săli de sport și cămine culturale

În ultimele trei zile ale anului trecut, pe 29, 30 și 31 decembrie 2021, Compania Națională de Investiții, celebră încă de pe vremea Guvernului Boc, dar mai ales din mandatul Elenei Udrea la Ministerul Dezvoltării și Turismului, pentru proiectele de investiții făcute la acel moment, a contractat pe bandă rulantă lucrări de proiectare, construcție și amenajare a 15 săli de sport școlare, în mai multe sate și câteva orașe, a șase cămine culturale, a unui bazin de înot olimpic și a unui cămin studențesc.

Este vorba de nu mai puțin de 23 de contracte, din care 22 au fost atribuite fără licitație, la o valoare totală de peste 204 milioane de lei cu tot cu TVA. Anual, Compania Națională de Investiții contractează astfel de lucrări, însă, de această dată, se pare că proiectele s-au „aglomerat” chiar înainte de Revelion. Iar CNI nu este singura instituție care, la final de an, contractează astfel de lucrări. În ultima zi a anului 2021, Primăria Municipiului Iași, condusă de celebrul PNL-ist, fost PSD-ist Mihai Chirica, a încheiat, la rândul său, un contract de peste 8,6 milioane de lei pentru construirea a trei săli de sport, aferente a trei școli generale din oraș, de asemenea afacerea fiind atribuită fără licitație.

Situația de la sfârșitul anului 2021, pentru Compania Națională de Investiții (CNI) se poate traduce, în special, pe scurt, în trei contracte încheiate pe data de 29 decembrie, în alte nouă contracte încheiate în ziua de 30 decembrie, la care se adaugă alte trei, parafate în „buza” Revelionului, pe data de 31 decembrie, toate acestea având ca obiect servicii de proiectare, în faza de adaptare la amplasament, execuția de lucrări de construcție și servicii de proiectare și de asistență tehnică pentru edificarea unor săli de sport școlare. Valoare totală a acestor contracte se ridică, potrivit centralizării anunțurilor de atribuire publicate, zilele trecute, pe portaul SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) la 77.685.927,3 lei cu tot cu TVA.

Astfel, în data de 29 decembrie 2021, Compania Națională de Investiții a încheiat, printr-o procedură simplificată, un contract de 6.681.737,2 lei cu TVA pentru achiziția de service de proiectare, asistență tehnică și executarea lucrărilor pentru construirea unei săli de sport școlare în satul Apoldu de Sus, aparținând de orașul Miercurea Sibiului, județul Sibiu. Contractul a fost atribuit companiilor SC Safesteel SRL și SC Etalon Polconsult SRL. În aceeași zi, CNI parafează un alt contract, în valoare de 6.257.591,04 lei cu tot cu TVA, pentru proiectarea, asistență tehnică și lucrări de construire a unui proiect-pilot, denumit sală de sport școlară în comuna Didești, județul Teleorman. Se menționează că acest amplasament va utiliza, pentru încălzire, combustibil solid. Firmele care vor executa lucrările sunt SC Concas SA și BB & Asociații Design SRL. Tot pe 29 decembrie, aceeași CNI încheie un contract în valoare de 6.236.388,2 lei cu TVA, cu Concas SA și BB & Asociații Design SRL, pentru o sală de sport școlară în comuna Doclin, județul Caraș-Severin.

30 decembrie, ziua cea mai plină

A doua zi, pe 30 decembrie, Compania Națională de Investiții încheie nu mai puțin de nouă contracte similare.

Astfel, primul, în valoare de 6.725.511,4 lei cu TVA vizează proiectarea, asistența tehnică și construirea unei săli de sport școlare în satul Văculești, comuna Văculești, județul Botoșani. Două firme au fost selectate – ABC-CON International SRL și Architectures Project Development SRL.

Al doilea contract, în valoare de 5.874.592,3 lei cu TVA, vizează construcția unei săli de sport școlare în satul Piatra, Comuna Piatra, județul teleorman. Acest amplasament va utiliza combustibil solid. Lucrările vor fi executate de SC Magnum Construct Proiect SRL și de SC Romart Asist SRL.

Al treilea contract a fost încheiat cu SC Atlas Sport SRL, la un preț de 2.039.433,15 lei cu TVA, pentru construirea unei baze sportive de tip II în Calea Caransebeșului, la numărul 2, din municipiul Reșița, județul Caraș-Severin. Amplasamentul va utiliza încălzirea cu gaze. Mai departe, s-a încheiat, cu Mosoimo Construct SRL, cu Xan Concept SRl, cu A.N.T.O. Facility Management SRL și cu 2 AOP Architecture SRL, un contract în valoare de 7.953.080,15 lei cu TVA, pentru construirea unei baze sportive tip I, în zona Roșiori a municipiului Drobeta-Turnu Severin, județul Mehedinți. Iar alt contract, în valoare de 2.201.500 de lei cu TVA, a fost încheiat cu SC Colen Impex SRL și cu Topalis Engineering SRL, pentru o sală de sport în  satul Casimcea, comuna Casimcea, județul Tulcea. Apoi, a fost semnat un contract de 2.322.647,15 lei cu TVA, cu SC Arhi Beast SRL și Tomoroga Construct SRL, pentru o sală de sport școlară în comuna Ogra, județul Mureș.

Tot pe 30 decembrie, CNI a parafat cu Hentza Business SRL și cu Construzioni Generali Sud SRL un contract de 7.020.999,9 lei cu TVA, pentru construcția unei baze sportive tip I în zona adiacentă a străzii Iuliu Hossu, din municipiul Suceava. La acesta se adaugă un contract în valoare de 2.082.500 de lei cu TVA, încheiat cu Cilen Impex SRL și cu Topalis Engineering SRL, pentru o sală de sport aferentă Școlii Generale nr. 2 din municipiul Giurgiu, județul Giurgiu.

Ultimul astfel de contract parafat de CNI în 30 decembrie este cel încheiat cu Simion Tehnoconstruct SRL și MTA Structural Engineers SRL, în valoare de 8.075.367,9 lei cu TVA inclusă, pentru servicii de proiectare, servicii de asistență tehnică și lucrări de construcție aferente sălii de sport cu tribună de 180 de locuri în Bulevardul Carol I, din municipiul Câmpina, județul Prahova.

Pe 31, unii se pregăteau de petrecere, alții semnau contracte

Ei bine, în ultima zi a anului, pe data de 31 decembrie, aceeași Companie Națională de Investiții a continuat să atribuie alte trei astfel de contracte. Primul vizează servicii de proiectare, în faza adaptării la amplasament, execuția lucrărilor și asistența tehnică din partea proiectantului pentru construcția unei alte săli de sport școlare, în comuna Aninoasa, sat Broșteni, județul Argeș. Valoarea contractului – 6.257.591,03 lei cu TVA, iar companiile contractate sunt Concas SA și BB & Asociații Design SRL.

Cel de-al doilea contract, în valoare de 2.087.920,7 lei cu TVA, a fost încheiat cu firmele Colen Impex SRl și Topalis Engineering SRL, pentru construcția unei săli de educație fizică în satul Mihăilești, comuna Mihăilești, județul Olt. 

Ultimul astfel de contract încheiat pe 31 decembrie vizează  construcția unei săli de sport școlare în orașul Flămânzi, județul Botoșani, în valoare de 5.842.067 de lei cu TVA, parafat cu SC Katar Conneg SRL și cu Stood Project SRL.

Căminele culturale au costat alte 11,6 milioane de lei. Tot prin procedură simplificată

Tot fără licitație, adică prin organizarea unor proceduri simplificate, și tot în ultimele trei zile ale anului 2021, Compania Națională de Investiții (CNI) a contractat lucrări pentru construirea, amenajarea și dotarea unor cămine culturale.

Două dintre aceste contracte au fost atribuite în 29 decembrie. Este vorba despre proiectarea, asistența tehnică și execuția lucrărilor pentru construcția și dotarea căminului cultural din satul Sălcuța, comuna Sânmihaiu de Câmpie, județul Bistrița-Năsăud, în valoare de 1.445.600,4 lei cu TVA inclusă, contract încheiat cu SC Flaely Grup SRL, pe de o parte, și, pe de altă parte, despre construirea și dotarea unui nou sediu pentru un așezământ cultural în orașul Târgu Lăpuș, sat Inau, din județul Maramureș, pentru care CNI a plătit companiilor Perfect Domitiana SRL și SC Arcon Pro-Design SRL, suma de 1.974.613,5 lei cu TVA inclusă.

În data de 30 decembrie, au fost semnate alte patru astfel de contracte. Primul vizează reabilitarea, modernizarea, dotarea și extinderea căminului cultural „Ion Segarcea”, din sat Jariștea, comuna Jariștea, județul Vrancea. Valoarea contractului se ridică la 2.823.287,7 lei cu TVA, iar firma selectată este ACS New Antreprenor Construct SRL.

Al doilea contract din 30 decembrie are valoarea de 1.524.345,3 lei cu TVA, a fost încheiat cu companiile SC Grup Concif SRL și cu Ro Construct Center SRL și vizează execuția lucrărilor pentru reabilitarea, extinderea și modernizarea căminului cultural din comuna Pucheni, județul Dâmbovița.

Cel de-al treilea contract vizează proiectarea, asistența tehnică din partea proiectantului și execuția lucrărilor pentru reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea căminului cultural din satul Ciopeia, comuna Santamaria-Orlea, județul Hunedoara. Lucrările se ridică la 2.179/302,3 lei cu TVA și vor fi realizate de SC Dragoș Instal Trust SRL și de Dolphin SRL.

Ultimul astfel de contract, în valoare de 1.653.267 de lei cu TVA, a fost încheiat de CNI cu societăție  SC Lexsercon 2010 SRL și Prostar Invest SRL, pentru proiectarea, asistența tehnică și execuția lucrărilor de reabilitare, modernizare și dotare a căminului cultural  din satul Roșia de Amaradia, aflat în raza comunei cu același nume, din județul Gorj.

A avut loc și o licitație. Pentru căminul studențesc de la Universitatea de Vest

În total, aceste lucrări aferente căminelor culturale se ridică la 11.573.316,2 lei cu TVA inclusă. Însă, Compania Națională de Investiții a mai făcut achiziții, în data de 29 decembrie 2021, în valoare de alte 9.783.377,3 lei cu TVA. Este vorba despre un alt contract, atribuit tot prin procedură simplificată, care are ca obiect proiectarea, execuția de lucrări și asistența tehnică aferente construirii unui bazin de înot olimpic, în incinta Ștrandului Municipal din Moinești, județul Bacău. De aceste lucrări se va ocupa o companie pe nume SC Băiculescu Construct SRL.

În tot acest lanț de contracte parafate în ultimele trei zile ale anului 2021, cu referire strictă la acest gen de investiții, am identificat și unul atribuit prin licitație deschisă. Este și cel mai consistent contract încheiat de Compania Națională de Investiții în perioada de referință. Vorbim despre contractul nr. 1239, din 31 decembrie 2021, care are ca obiect prestarea serviciilor de proiectare, asistența tehnică din partea proiectantului și execuția lucrărilor aferente construirii unui cămin studențesc la Universitatea de Vest din Timișoara. Amplasamentul acestui cămin este în strada Renașterii, nr, 24 B din Timișoara, iar pentru acestea, Compania Națională de Investiții a organizat, în sfârșit, o licitație deschisă. Trei companii au câștigat această licitație – SC Concelex SRL, SC Concelex Engineering SRL și SC Concrete & Design Solutions SRL. Valoarea contractului se ridică la 88.244.066,15 lei fără TVA, adică la 105.010.438,72 de lei cu TVA inclusă.

La Iași, primăria lui Chirica face, la rândul ei, săli de sport. În ultima zi a anului a parafat contracte de 8,7 milioane de lei

Nu doar Compania Națională de Investiții a contractat lucrări de construire a unor săli de sport școlare, înainte de Revelion. Același tip de achiziții l-a făcut și Primăria Municipiului Iași, condusă de celebrul edil liberal, fost social-democrat, Mihai Chirica.

În 5 octombrie 2021, Municipiul Iași a urcat în SEAP un anunț de participare prin care făcea cunoscută intenția că dorește să contracteze servicii de proiectare și de execuție a unor săli de sport școlare, prin aceeași procedură utilizată, în acest sens, și de Compania Națională de Investiții, adică nu prin licitație deschisă, și printr-o procedură simplificată. Proiectul de la Iași este împărțit pe trei loturi, aferente construirii unor săli de sport pentru Școala Generală „George Coșbuc”, pentru Școala Generală „Alexandru Vlahuță” și, respectiv pentru Școala Generală „Nicolae Iorga”.

Pentru primul lot, aferent Școlii Generale „George Coșbuc”, Primăria Iași estima o cheltuială maximă de 2.827.469,7 lei fără TVA, din care 142.000 de lei fără TVA reprezenta asistența tehnică. În  data de 31 decembrie 2021, acest lot a fost atribuit companiilor SC Prima Construct SRL și SC Refconsteel SRL, pentru 2.411.997,54 de lei fără TVA, respective 2.870.277,07 lei cu TVA inclusă.

Al doilea lot, aferent sălii de sport pentru Școala Generală „Alexandru Vlahuță”, autoritatea contractantă estima că va cheltui 2.398.214,08 lei fără TVA, din care 137.000 fără TVA reprezenta asistența tehnică. Tot în 31 decembrie, lotul a fost atribuit acelorași două firme, pentru 2.384.550 de lei fără TVA, adică pentru 2.837,614,5 lei cu tot cu TVA.

Primăria Iași scosese la bătaie, pentru cel de-al treilea lot, aferent sălii de sport a Școlii „Nicolae Iorga”, un buget de 2.615.412,56 de lei fără TVA, din care 145.500 de lei fără TVA reprezenta asistența tehnică. În 31 decembrie, a fost încheiat cu aceleași două firme un contract în valoare de 2.506.646,99 lei fără TVA, respectiv de 2.982.909,9 lei cu TVA inclusă. În total, pentru toate cele trei loturi, Primăria Municipiului  Iași a semnat contracte în valoare de 8.690.801,5 lei cu TVA.

Pe contul său de socializare, edilul municipiului Iași, Mihai Chirica, posta, pe data de 4 ianuarie 2022, un mesaj conform căruia „cele trei săli de sport vor avea o suprafață construită la sol de 550 de metri pătrați, o înălțime maximă de zece metri și dotări specifice pentru handbal, baschet, tenis, volei etc”. De altfel, aceste săli de sport reprezintă doar trei investiții dintr-un program municipal de modernizare a facilităților sportive ale unităților școlare. Anterior, au fost contractate lucrările de construire a unei săli de sport la Școala Gimnazială „Ion Creangă” din Păcurari. „Lucrările au început în luna aprilie și vor dura cel mult un an, în cadrul unui contract cu Prima Construct SRL în valoare de 2.277.640,37 lei. Planul nostru este de a construi noi săli de sport și la Școala Gimnazială «Titu Maiorescu» și Colegiul Național «Vasile Alecsandri». Programul municipal include și peste 40 de terenuri de sport, această investiție având o valoare de peste 21.000.000 de lei”, scrie Mihai Chirica. Acesta adaugă că „nu sunt sume mici, dar educația are prioritate”.

×