x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Doctorii, în doliu pentru pacienții lor: „Rămas bun de la medicul tău”

Doctorii, în doliu pentru pacienții lor: „Rămas bun de la medicul tău”

de Monica Cosac    |    04 Noi 2021   •   07:50
Doctorii, în doliu pentru pacienții lor: „Rămas bun de la medicul tău”

După ziua cea mai neagră a pandemiei, în care aproape 600 de români s-au stins din cauza COVID-19, mai mulți medici de familie au semnalat că printre cei decedați se află și pacienți de-ai lor. În semn de doliu, doctorii au decis să poarte o mască neagră. Peste 3.000 de bolnavi de COVID au murit, doar în ultima săptămână, în România, și, conform ultimului raport al specialiștilor în boli transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, 9 din 10 decese au fost înregistrate la persoane nevaccinate. 

 

Pe rețelele de socializare, mai mulți medici de familie și-au schimbat, ieri, fotografia de profil cu o altă poză în care poartă o mască neagră, pentru a cinsti amintirea pacienților care au pierit.  

„Aproape 600 de decese ieri (marți – n.r.), dintre care unul este pacientul meu, aproape 50.000 în total, din cauza COVID-19. Dintre aceștia, aproape 60 de medici de familie. Câțiva medici de familie am decis să purtăm mască neagră, pentru a le cinsti amintirea. Poartă și tu masca neagră pentru toți aceștia.

#doliupentrupacientiimei

#zilnicbatclopotele

#ramasbundelamedicultau”, este mesajul postat de dr. Sandra Alexiu, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, pe pagina sa de Facebook. Postarea a fost preluată și de alți doctori, care au adăugat propriile mesaje. 

„Astăzi este înmormântarea unei paciente căreia i-a fost teamă de sistemul medical. A preferat să moară acasă. Cu concursul familiei. Mi-ar fi plăcut să aibă o șansă. La tratament. La spital. La ne-îmbolnăvire”, a scris și dr. Carmen Olah, medic de familie din Târgu Mureș, alături de noua fotografie de profil, în care poartă mască neagră. 

O altă doctoriță, care a făcut o scurtă excursie între București și localitatea Pătârlagele din județul Buzău, spune: „România este o vale a morții. (...) Am întâlnit câte o înmormântare aproape în fiecare sat/comună”. 

 

Evoluția ultimei săptămâni a valului 4 COVID

 

Aproape o treime (30,7%) din totalul cazurilor noi de COVID-19 s-au înregistrat, în săptămâna 25-31 octombrie, în Bucureşti şi în judeţele Prahova, Bihor, Cluj şi Timiş, a anunțat, ieri, Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP). Datele publicate de specialiștii INSP arată, de asemenea, că trei sferturi (73,7%) dintre cazurile confirmate au fost înregistrate la persoane nevaccinate anti-COVID.

 

Potrivit Raportului săptămânal de supraveghere, peste un sfert (27%) din totalul deceselor au fost înregistrate în Bucureşti şi în judeţele Prahova, Bihor, Constanța şi Iaşi, iar 9 din 10 decese (89,7%) au fost la persoane nevaccinate. 

Conform INSP, 93,3% dintre cei care și-au pierdut viața aveau cel puțin o altă afecțiune asociată. 

De departe, cea mai frecventă comorbiditate pe care o aveau pacienții care și-au pierdut viața este reprezentată de afecțiunile cardio-vasculare (71,5%). Celelalte afecțiuni contorizate de reprezentanții CNSCBT ca fiind printre cele mai întâlnite comorbidități sunt: diabet (30,8%), boli neurologice (20,3%), obezitate (19,7%), afecțiuni renale (13,1%), afecțiuni pulmonare (11,8%) și neoplasm (9,6%). 

 

49.115 români diagnosticați cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat de la începutul pandemiei și până ieri, conform datelor oficiale.

×
Subiecte în articol: Covid-19 Delta COVID-19