x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Facerea Guvernului de criză. PNL vrea armistițiu politic. USR vrea refacerea Coaliției. PSD oscilează

Facerea Guvernului de criză. PNL vrea armistițiu politic. USR vrea refacerea Coaliției. PSD oscilează

de Ion Alexandru    |    27 Oct 2021   •   07:05
Facerea Guvernului de criză. PNL vrea armistițiu politic. USR vrea refacerea Coaliției. PSD oscilează

După ce, luni seară, premierul desemnat, Nicolae Ciucă, a fost convocat, împreună cu liderul PNL, Florin Cîțu, la o întâlnire cu președintele României, liberalii cer PSD și USR un armistițiu, pentru următoarele luni, în vederea învestirii unui guvern minoritar PNL-UDMR, care să gestioneze situația pandemiei. USR, în schimb, consideră că un guvern minoritar nu va avea o susținere parlamentară suficient de consistentă pentru a putea pune în operă anumite reforme. Social-democrații au pe masă toate variantele de lucru, inclusiv susținerea unui Executiv minoritar, respingerea unui astfel de guvern sau chiar intrarea la guvernare cu diverși miniștri. În acest timp, PNL a pierdut un parlamentar, în persoana lui Ludovic Orban, care și-a anunțat, ieri dimineață, demisia din grupul parlamentar al Partidului Național Liberal, și activarea, în continuare, ca deputat neafiliat. Este posibil ca gestul lui Orban să fie urmat și de alți parlamentari ai PNL, fideli fostului președinte al formațiunii. 

 

Liderul PNL, Florin Cîțu, a declarat, ieri după-amiază, la finalul unei ședințe interne a conducerii formațiunii, că PSD și USR continuă să „rămână cantonate în pozițiile pe care le aveau dinainte de această nominalizare (a lui Nicolae Ciucă - n.red.), deși în spațiul public spun că ar vrea să depășim această criză. Noi încercăm să deblocăm această criză și să avem un guvern cu puteri depline pentru această perioadă. Premierul desemnat a trimis către liderii politici ai partidelor parlamentare un document care reprezintă, de fapt, un armistițiu prin care  toate aceste forțe politice să susțină acest guvern minoritar, pe o perioadă determinată, dar și activitatea guvernului, până trecem de această iarnă. Este nevoie să deblocăm această criză politică. Dacă nici acum nu înțelegem importanța situației prin care trece România, atunci ne îndreptăm cu pași repezi spre o situație pe care nu o vom mai putea gestiona, iar responsabilitatea va aparține PSD și USR”, a adăugat premierul interimar.

În ciuda faptului că, pe surse, aseară, la întâlnirea cu președintele Iohannis, s-a convenit ca Nicolae Ciucă să aibă un mandat mai „flexibil” de negociere cu PSD și USR, în vederea „constituirii unui guvern majoritar”, liberalii merg pe aceeași idee a guvernului minoritar compus exclusiv din membri PNL și UDMR. „Este un guvern minoritar PNL-UDMR, îl susținem și vedem care sunt soluțiile. Trebuie să gestionăm această criză sanitară. Acest armistițiu încearcă să deblocheze situația. Dacă acest mesaj nu va fi acceptat, vom merge mai departe și vom relua negocierile”, a conchis Cîțu. 

 

Progresiștii vor înapoi pe funcții, în aceeași formulă

 

Ei, bine, USR pare să excludă cu desăvârșire o asemenea propunere, având în vedere că, atât prin vocea liderului Dacian Cioloș, cât și prin intermediul mai multor comunicatori ai partidului, au precizat că nu sunt de acord cu susținerea unui guvern minoritar. Mai mult, progresiștii sunt de acord să voteze doar un guvern din care să facă și ei parte.

Concret, USR cere refacerea vechii Coaliții de guvernare, împreună cu PNL și UDMR, iar Uniunea Salvați România să revină exact pe portofoliile pe care le-au eliberat, prin demisie, în cursul lunii septembrie. Iar ca lucrurile să fie și mai tranșante, USR nici măcar nu ia în calcul ca, în cazul revenirii la guvernare, să propună altă persoană, în afara lui Stelian Ion, pentru Ministerul Justiției. Reamintim că Stelian Ion a fost remaniat de Florin Cîțu după ce, pe de o parte, a încercat să blocheze proiectul de Ordonanță de Urgență privind proiectul „Anghel Saligny” și, pe de altă parte, pentru că a intrat în conflict direct cu președintele Klaus Iohannis, încercând să-l văduvească pe acesta din urmă de prerogativa de a decide dacă respinge sau numește șefii marilor parchete.

 

 

Poziții divergente în PSD

 

La închiderea ediției, PSD se afla, la rândul său, într-o nouă ședință internă, în care să decidă dacă va susține sau nu instalarea unui guvern minoritar PNL-UDMR. Inițial, liderul social-democrat a luat în discuție trei variante de lucru: intrarea la guvernare, susținerea unui guvern minoritar PNL-UDMR sau opoziție fermă. Ieri dimineață, Marcel Ciolacu a precizat că sunt luate în considerare „absolut toate variantele”.

În acest context, președintele PSD Argeș, Ion Mînzînă, a anunnțat, ieri, că organizația pe care o conduce „nu este de acord ca social-democrații să ofere susținere unui guvern format în jurul «cocoșaților» din PNL. În urma consultărilor interne, PSD Argeș a concluzionat nu poate fi de acord niciodată să susțină incompetența, imbecilitatea, iresponsabilitatea și distrugerea României. Știu că sunt unii care spun acum că, de dragul României, ar trebui să intrăm la guvernare, dar PSD Argeș nu poate accepta să susținem această guvernare sau să intrăm la guvernare alături de oameni precum Iohannis, Cîțu și gașca lor de interlopi care controlează PNL”, a transmis liderul PSD Argeș.

 

 

Președintele Klaus Iohannis a rămas, într-o singură zi, fără doi Orban

 

Fostul președinte al Camerei Deputaților Ludovic Orban și-a anunțat, ieri dimineață, în plenul Parlamentului demisia din grupul parlamentar al Partidului Național Liberal. Acesta a precizat că nu demisionează încă și din partid și că gestul lui este „o mică formă de protest”. „Nu pot fi părtaș la acest mod de a face politică. Obligația morală pe care o am față de cetățenii care au avut încredere e de a-mi respecta angajamentele pe care le-am luat în campania electorală față de ei. Din păcate, azi nu am altă soluție, pentru a fi consecvent în onorarea acestor obligații morale, decât de a mă despărți, sper eu temporar, de colegii mei din grupul parlamentar”, a precizat fostul lider al PNL.

Conform lui Ludovic Orban, s-a creat o criză politică artificială din motive pe care nu le-a înțeles niciun cetățean român. „Sunt convins că mulți nu înțelegeți, a fost făcut praf un partid politic, a fost făcută praf coaliția. În plină criză a fost un circ politic pe care majoritatea populației îl respinge. (…) Numai lobotomizat aș putea sta complice la acest atentat contra interesului național. Sunt un om care își iubește țara, această decizie este o mică formă de protest. Nu îmi dau încă demisia din PNL, e partidul căruia i-am dedicat întreaga viața matură politică.

Deputații PNL să renunțe la golf, PNL trebuie să se întoarcă cu fața la cetățean și cu spatele la chiriașul de la Cotroceni. Să fim consecvenți angajamentului luat de a dezvolta România. Am construit o coaliție care, de bine, de rău asigura o stabilitate. La ora actuală nu avem nimic, țara plutește în derivă, cel care trebuie să stea la cârmă probabil pescuiește sau a fugit la schi”, a adăugat Ludovic Orban.

 

Fratele mai mare, scos la pensie de la Palatul Cotroceni

 

Iar aceasta nu este singura pierdere pe care Klaus Iohannis o suferă din partea familiei Orban. Tot ieri, președintele l-a eliberat, la cerere, din funcția de consilier prezidențial - Departamentul Afaceri Europene, pe Leonard Orban, fratele lui Ludovic Orban, începând cu 1 noiembrie, pentru a se pensiona. Totodată, șeful statului l-a decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler.

Între mai 2001 şi aprilie 2005, Leonard Orban a fost negociator adjunct şi, ulterior, negociator şef cu Uniunea Europeană. Este semnatar al Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană (25 aprilie 2005, Luxemburg). A fost secretar de stat în cadrul Ministerului Integrării Europene, în perioada decembrie 2004 - decembrie 2006.

În ianuarie 2007, Leonard Orban a devenit primul comisar român. Între ianuarie 2007 şi februarie 2010 a îndeplinit funcţia de membru al Comisiei Europene, responsabil pentru domeniul multilingvismului. În perioada 2010 - septembrie 2011, Leonard Orban a fost consilier prezidenţial pentru Afaceri europene în cadrul Administraţiei Prezidenţiale.

Între septembrie 2011 şi decembrie 2012, a fost ministrul Afacerilor Europene, responsabil cu domeniul afacerilor europene şi al fondurilor europene. Este autor a numeroase articole şi studii publicate atât în presa din România, cât şi în cea internaţională, privind afacerile europene şi domeniul multilingvismului. În 2002 a fost decorat cu Ordinul „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru contribuţia adusă la aderarea României la NATO. Leonard Orban a fost numit consilier prezidențial la data de 14 ianuarie 2015.

×