x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Guvernul dă cu o mână, dar scumpirile iau cu două

Guvernul dă cu o mână, dar scumpirile iau cu două

de Adrian Stoica    |    30 Dec 2021   •   07:05
Guvernul dă cu o mână, dar scumpirile iau cu două

Anul 2022 debutează în forță și vine cu scumpiri în cascadă. Utilitățile, energia electrică și carburanți se vor scumpi chiar din prima zi a anului viitor, iar aceste majorări vor duce și la scumpirea alimentelor în perioada imediat următoare. Chiar dacă Executivul a decis majorarea punctului de pensie și a alocațiilor pentru copii, ele vor fi anulate pe parcursul anului de creșterile de prețuri, la fel cum s-a întâmplat și în 2021. O veste proastă vine și din zona medicală, unde va trebui să plătim consultațiile și analizele medicale. Și dacă tot vom avea mai puțini bani în buzunare, Guvernul ne îndeamnă să stăm acasă și să citim, pentru că se ieftinesc cărțile în format electronic.

Cresc salariul minim și punctul de pensie

 

Salariul minim pe economie va crește de la 1 ianuarie 2022 și va putea fi acordat cel mult doi ani. Potrivit Hotărârii de Guvern 1071/2021, salariu minim pe economie va crește de la 1 ianuarie 2022 până la valoarea de 2.550 de lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 de ore pe lună, reprezentând 15,239 de lei/oră. Astfel, o persoană plătită cu salariul minim va primi în mână 1.524 de lei, adică cu 138 de lei mai mult decât în prezent. De asemenea, Guvernul a aprobat majorarea punctului de pensie la 1.586 de lei și creșterea pensiei minime de la 800 de lei la 1.000 de lei.

 

Plafonul pentru compensarea medicamentelor se majorează

 

Pensionarii care vor avea venituri sub 1.429 de lei/lună vor putea beneficia de la 1 ianuarie 2022 de compensarea medicamentelor cu 90%. Măsura este luată deoarece de la 1 ianuarie crește punctul de pensie.

 

Se scumpește curentul electric 

 

Circa 5,5 milioane de consumatori casnici de energie electrică și care nu au trecut în piaţa concurenţială urmează să primească notificări privind creşterea preţului energiei la 1 ianuarie. Creșterile vor fi unele semnificative, ele variind, în funcție de zonă, de la 58% la 85%. Deşi consumatorii casnici vor primi aceste notificări, ei nu vor şi achita în perioada 1 ianuarie - 31 martie 2022 aceste noi preţuri la energie electrică. În această perioadă consumatorii de energie electrică vor achita 0,71 de lei/ kWh, urmând ca aceste creşteri importante de preţ să fie plătite de la 1 aprilie 2022. De asemenea, curentul electric se va scumpi de la 1 ianuarie 2022 și pentru consumatorii casnici care au trecut în piața concurențială și ale căror contracte expiră pe 31 decembrie 2021, iar în acest sens furnizorii au început să trimită noile oferte de preț.

 

Se scumpesc carburanții

 

Benzina și motorina se scumpesc de la 1 ianuarie, ca urmare a majorării accizelor. Cu tot cu TVA, șoferii vor plăti, cu circa șapte bani în plus pe litrul de carburant. În România, circa jumătate din prețul de la pompă reprezintă taxe care se fac venit la bugetul de stat.

 

Plătim mai mult pentru serviciile de apă, canal și salubritate

 

Foarte multe companii de apă-canal din țară au transmis deja clienților înștiințări privind majorarea taxelor pentru aceste servicii. Majorările ajung și la 30%, iar explicațiile oficiale pentru aceste scumpiri masive sunt costurile mari pe care trebuie să le suporte aceste companii, inclusiv pentru realizarea programelor de modernizare și dezvoltare a rețelelor. De asemenea, tot din prima zi a anului viitor se va scumpi în multe localități serviciul de salubritate, informările fiind deja transmise clienților 

 

Vom fi puși să ne plătim consultațiile și analizele medicale

 

Din prima zi a anului viitor va intra în vigoare un act normativ care prevede introducerea contribuției personale pentru consultații în cabinetul medicului în regim ambulatoriu și cea pentru analize și investigații medicale (paraclinice). Anunțul a fost făcut de șeful DSU, Raed Arafat, în cadrul unei emisiunii difuzate pe Evz Play. „Această ordonanță a fost dată într-adevăr acum vreo doi ani, a fost amânată și acum a intrat în vigoare. Impactul ei poate fi unul foarte mare pentru omul de rând, mai ales cel care nu are bani”, a spus șeful DSU. 

 

Se scumpesc locurile de parcare în București

 

Începând cu prima zi a anului viitor locurile de parcare de reședință din București se vor scumpi, conform prevederilor H.C.G.M.B. Nr. 105 din 27.04.2021, nivelurile taxei pentru utilizarea locurilor de parcare de reședință sunt următoarele:

ZONA

TAXA
începând cu 1.01.2022

TAXA
Anul 2021

ZONA A

600 lei/an/vehicul

84 lei/an/vehicul

ZONA B

500 lei/an/vehicul

66 lei/an/vehicul

ZONA C

400 lei/an/vehicul

55 lei/an/vehicul

ZONA D

300 lei/an/vehicul

  1. lei/an/vehicul

Termenul de plată pentru parcarea de reședință este până la data de 31 martie 2022, iar cel pentru abonamentele din parcările publice, termenul-limită este 31 ianuarie 2022.


 

Cotă de TVA de 5% la achiziția de locuințe

 

Cota de TVA urmează să scadă la 5% pentru achiziția de locuințe începând cu data de 1 ianuarie. Plafonul actual de 450.000 de lei pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru vânzările de locuințe către populație va crește până la nivelul de 700.000 de lei. De asemenea, suprafața utilă maximă pentru o locuință trebuie să fie de 120 metri pătrați, fără anexele gospodărești, aceasta fiind condiția pentru a beneficia de aplicarea cotei de TVA reduse. Reducerea TVA la achiziționarea de locuințe ar fi trebuit să intre în vigoare de la începutul anului trecut, dar termenul a fost amânat.

 

TVA redusă și pentru energia termică

 

Începând de la 1 ianuarie, energia termică livrată populației, școlilor, spitalelor, bisericilor și furnizorilor de servicii sociale (publici și privați) va fi taxată cu o cotă de TVA de 5%. Măsura se va aplica doar pe perioada sezonului rece.

 

BNR schimbă regulile la credite imobiliare

 

Cei care investesc în imobiliare trebuie să știe că de la 1 ianuarie se vor înăspri condițiile de creditare. Astfel creditele în lei pentru investiții imobiliare nu vor putea depăși 75% din valoarea garanției, cele în euro, 65%, iar cele în alte valute, 50%. De asemenea, potrivit noului regulament pentru schimbarea condiţiilor de creditare pentru investiţii imobiliare, va crește, avansul urmând să ajungă la 25% pentru creditele de investiţii imobiliare în lei, de 35% pentru cele în euro şi 50% pentru cele în alte valute. Noile prevederi nu se aplică în cazul creditelor pentru investiţii imobiliare garantate integral sau parţial de stat.

 

Scăpăm de alergatul după documente

 

De la 1 ianuarie, persoanele fizice și juridice nu vor mai trebui să obțină diverse documente pe care statul le are deja și nu vor mai trebui să dea copii după acestea. Conform noilor reglementări, „se interzice instituţiilor publice şi organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluţionării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţiei publice centrale”. De la 1 ianuarie 2022, instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale vor fi obligate să solicite entităţilor care au emis documentele, în format electronic, copii sau extrase de pe acestea în baza consimţământului expres al beneficiarului serviciului public.

 

Înrolarea în Spațiul Privat Virtual devine obligatorie


Din 1 ianuarie devine obligatorie înrolarea în Spațiul Privat Virtual (SPV), sistemul de comunicare electronică dezvoltat de Ministerul Finanțelor și ANAF, pentru toate persoanele juridice, asocieri și alte entități fără personalitate juridică, precum și pentru toate persoanele fizice care desfășoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent. Astfel, din 2022, nu vor mai fi acceptate de către organele fiscale cererile, înscrisurile, orice alte documente depuse fizic, ci numai prin mijloace electronice de transmitere la distanță. Ministerul Finanțelor consideră că înrolarea în SPV asigură o comunicare și un mod de lucru 24/24, 7 zile pe săptămână, cu administrația fiscală, care eficientizează modul în care cetățeanul interacționează cu organul fiscal, prin limitarea contactului fizic între contribuabili și administrația fiscală.

 

Se ieftinesc cărțile electronice

 

Guvernul vrea să-i stimuleze pe români să citească, iar pentru aceasta a decis să extindă cota redusă de TVA și pentru cărțile livrate electronic. Conform Legii nr. 291/2021, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie și amendează Codul fiscal, se va reduce de la 19% la 5% TVA pentru cărțile electronice și presa digitală. Măsura se aplică deja în alte 17 state ale Uniunii Europene.

 

Scad tarifele pentru apelurile telefonice

 

Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunțat că tarifele pentru apelurile în reţelele de telefonie fixă şi mobilă din România vor scădea, de la 1 ianuarie, ca urmare a Regulamentului Delegat (UE) 2021/654 al Comisiei Europene. De la începutul anului viitor, operatorii de telefonie mobilă care activează pe piaţa din România vor practica un tarif de 0,55 de eurocenţi/minut pentru terminarea apelurilor mobile în propriile reţele, iar operatorii de telefonie fixă, un tarif de 0,07 eurocenţi/minut pentru terminarea apelurilor fixe în propriile reţele.

 

Deșeurile din plastic de unică folosință, colectate separate și reciclate

 

Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia ca începând cu data de 1 ianuarie 2022 să organizeze, să gestioneze şi să coordoneze un sistem public pentru colectarea separată a deşeurilor din plastic de unică folosință, în vederea reciclării. Operatorii economici care introduc pe piaţa naţională produse din plastic de unică folosinţă sunt obligaţi să declare anual la Administraţia Fondului pentru Mediu cantităţile introduse pe piaţă şi cantităţile colectate. Autoritățile speră ca până în 2025 să se realizeze colectarea unei cantităţi egale cu 77% din greutatea produselor de plastic de unică folosinţă introduse pe piaţă într-un anumit an, cantitatea urmând să crească până la 90% în 2029.

 

Administrator de bloc, doar cu atestat

 

Începând din 1 ianuarie 2022, administratorii de bloc trebuie să dețină un certificat de calificare profesională pentru a-şi păstra funcţiile, potrivit art. 106 din Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor. Inițial, termenul prevăzut pentru intrarea în vigoare a acestui termen era sfârșitul anului trecut, dar ulterior a fost amânat pentru data 1 ianuarie 2022. 

 

Noi reguli pentru agricultura ecologică

 

Noile norme adoptate de Comisia Europeană în ceea ce privește agricultura ecologică vor intra în vigoare de la 1 ianuarie. Astfel, Bruxelles-ul are în vedere consolidarea sistemului de control, pentru a spori încrederea consumatorilor în sistemul agricol ecologic al UE, dar și asigurarea unei concurențe loiale pentru fermieri. Printre modificările care vor apărea se numără:

  • normele privind producția vor fi simplificate prin eliminarea treptată a unor excepții și derogări;

  • sistemul de control va fi consolidat prin introducerea unor măsuri de precauție mai stricte și a unor controale riguroase de-a lungul întregului lanț de aprovizionare;

  • producătorii din țările terțe vor trebui să respecte același set de norme ca și producătorii din UE;

  • normele privind produsele bio vor acoperi mai multe categorii de produse (sare, plută, ceară de albine, frunze de viță de vie, miez de palmier) și vor conține reguli suplimentare privind producția (cervide, iepuri și păsări de curte);

  • certificarea va fi simplificată pentru micii fermieri, prin introducerea unui sistem de certificare în grup;

  • se va aplica o abordare mai uniformă pentru reducerea riscului de contaminare accidentală cu pesticide;

  • vor fi eliminate treptat derogările pentru producția în straturi înălțate în sere.

×
Subiecte în articol: scumpiri energie electrică