x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Povestea cafelei adevărate

Povestea cafelei adevărate

de Cornel Tabacaru    |    22 Oct 2021   •   08:06
Povestea cafelei adevărate
Sursa foto: Hepta

Zvonurile se adeveresc. Va urma o criză a cafelei. Producțiile compromise din America de Sud vor duce la o adevărată criză a cafelei și mai ales a cafelei de calitate. Costa Rica este, însă, apărată de acesta criză, pentru că aici cafeaua este unul din simbolurile naționale. Ca orice simbol, producția de cafea este strict reglementată. Nu se produce cafea la întâmplare sau după poftă fiecăruia. Astfel, este ilegală cultivarea cafelei Robusta, cafeaua de calitate inferioară. 

Costa Rica produce numai cafea arabică. O calitate excepțională. La Bursa din New York, cafeaua de Costa Rica se vinde cu 2-3 dolari mai scump decât cafeaua din alte țări. Ba, mai mult, Costa Rica are un Minister al Cafelei care supraveghează această industrie. Terenul muntos, și mai ales climă, favorizează producția unei cafele de înaltă calitate. Prietenii mei au o plantație de cafea de mărime medie situată la 1.500 metri. O hacienda unde arbuștii de cafea ajung până lângă prispă casei.

Tehnic, o cafea de calitate necesită o altitudine de 1.200-1.700 metri. La această altitudine, temperatura se păstrează la 25-27 de grade tot anul, iar plantația este pe partea umbroasă a versantului muntelui, lucru absolut necesar pentru o cafea cu calități superioare. 

Vă spuneam că hacienda bunilor mei prieteni este de fapt o fermă de mărime medie iar cafeaua este prelucrată la cooperativă regională. Cafeaua este recoltată manual și se trimite la cooperativă pentru a fi procesată cu apă. Dar parte a cafelei este lăsată să se usuce natural și atunci învelișul boabei de cafea rămâne intact. Ei bine, modul asta de procesare e folosit pentru cafeaua care este trimisă restaurantelor de super lux din NY sau LA. Este de fapt o cafea artizanală care necesită și mult timp și multă migală pentru a fi produsă. Este cea mai veche metodă de prelucrare din industria artizanală a cafelei.

Procesarea cafelei în Costa Rica este o artă transmisă de generații, iar fiecare fermă are secretele ei de fabricație. Pe plantația noastră, cafeaua se produce, procesează, prăjește și ambalează în incintă, în timp optim, lucru care care îi asigura o calitate excepțională.

Ministerul cafelei se preocupă de respectarea legislației care asigura oamenilor o remunerație echitabilă pentru munca depusă . În marile restaurante despre care va spuneam, o ceașcă de cafea de pe o astfel de plantație din Costa Rica ajunge să coste și de 10 ori mai mult decât prețul unei cafele „normale".

×
Subiecte în articol: costa rica cafea