x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Prețul energiei electrice pentru milioane de consumatori se tot umflă și va exploda pe 1 aprilie

Prețul energiei electrice pentru milioane de consumatori se tot umflă și va exploda pe 1 aprilie

de Adrian Stoica    |    05 Ian 2022   •   07:40
Prețul energiei electrice pentru milioane de consumatori se tot umflă și va exploda pe 1 aprilie

În timp ce premierul Nicolae Ciucă convoca ieri, la Palatul Victoria, o şedinţă de lucru în vederea analizării sectorului energetic din perspectiva pregătirilor pentru sezonul de iarnă, energia electrică pentru milioane de consumatori se scumpea, fără însă ca aceasta să aibă legătură cu lanțul de producție-transport-distribuție-furnizare.

 

Facturile la electricitate vor crește de la începutul acestui an, după ce Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a majorat ieri valoarea certificatelor verzi (CV). Potrivit unui ordin al președintelui ANRE, pentru anul în curs, valoarea minimă de tranzacționare a certificatelor verzi a fost stabilită la suma de 144,6598 de lei/CV (29,4 euro/CV), iar cea maximă, la de 172,2140 de lei/CV (35 de euro/CV). Ele au fost calculate ținându-se cont de cursul de schimb mediu al euro în raport cu leul în anul 2021 publicat de BNR pe 3 ianuarie și care este de 4,920 de lei, după ce în anul 2021 s-a folosit cursul mediu din 2020 care a fost de  4,8371 de lei. În aceste condiții, creșterea facturii va fi de circa un 0,8 bani la o factură de 100 kWh, după ce la sfârșitul anului trecut impactul certificatelor verzi era 6,4 bani. Ordinul ANRE a fost emis în baza Legii 220/2008 pentru promovarea energiei regenerabile prin mecanismul certificatelor verzi, republicată cu modificările şi completările ulterioare.

Dacă în 2021 impactul certificatelor în facturi era de 13 euro/MWh (mărire de la 12,5 euro în anul precedent), începând cu 1 ianuarie 2022, acesta a crescut la 14,5 euro. Noua creștere a facturilor vine după ce, tot de la începutul acestui an, a intrat în vigoare majorarea tarifelor de transport și distribuție a energiei electrice practicate de operatorul de transport și sistem Transelectrica și de cei șase operatori concesionari de rețele de distribuție a energiei electrice. Majorarea vine după ce inițial ANRE anunțase că amână această măsură până la 1 aprilie. Deocamdată, aceste scumpiri nu vor fi resimțite de consumatori, dar după 31 martie, dată la care expiră actuala lege a plafonării și compensării prețurilor la energia electrică și la gaze, creșterile se vor regăsi în facturi și vor fi suportate integral de aceștia.

 

Cota obligatorie de CV, în ușoară creștere

 

Potrivit estimărilor ANRE, consumul final de energie electrică al României ar urma să fie în acest an de circa 50,68 de milioane MWh, iar cota obligatorie de certificate verzi va fi de 0,5 CV/MWh (după ce în 2021 a fost de 0,4505 CV/MWh), cu precizarea că aproximativ 8 milioane de MWh vor fi exceptați de la plata certificatelor. Certificatele verzi au fost introduse pentru susținerea dezvoltării sectorului de producere a energiei din surse regenerabile. Sistemul de promovare a energiei regenerabile prin certificate verzi presupune ca Transelectrica să emită aceste certificate producătorilor de energie regenerabilă după producerea şi livrarea unui MWh de energie în rețea. Ei le vând pe piață, aici intervenind  preț minim și maxim stabilit de ANRE, iar furnizorii de energie electrică trebuie să le cumpere. Ulterior, aceste certificate sunt trecute de aceștia în facturile consumatorilor, proporțional cu energia furnizată.

 

Tarifele de transport și distribuție, majorate și ele

 

Potrivit ANRE, tariful mediu de transport practicat de Transelectrica a crescut cu 15,27%, de la 23,69 de lei/MWh, începând de la 1 ianuarie. De asemenea, noile tarife de distribuție la joasă tensiune sunt:

- E-Distribuție Muntenia (Enel): 169,8 lei/MWh, creștere de 8%;

- E-Distribuție Banat (Enel): 176,7 lei/MWh, creștere de 9,3%;

- E-Distribuție Dobrogea (Enel): 211 lei/MWh, creștere de 6,5%;

- Delgaz Grid (E.On): 213,4 lei/MWh, creștere de 11,1%;

- Distribuție Oltenia (CEZ): 231 de lei/MWh, creștere de 12%;

- Distribuţie Energie Electrică România (Electrica) Muntenia Nord: 205,2 lei/MWh, creștere de 11%;

- Distribuţie Energie Electrică România (Electrica) Transilvania Nord: 192,7 lei/MWh, creștere de 10,8%;

- Distribuţie Energie Electrică România (Electrica) Transilvania Sud: 194,9 lei/MWh, creștere de 9%;

Deocamdată și aceste majorări vor fi acoperit de la bugetul de stat, dar începând cu data de 1 aprilie, ele vor fi suportate de consumatori.

 

 

96 de companii, obligate să cumpere CV

 

Conform ultimelor date disponibile, publicate de ANRE la începutul lunii decembrie, în trimestrul al III-lea din 2021 erau 96 de companii obligate să achiziționeze certificate verzi, iar numărul lor era de 4.394.461. Cele mai multe trebuiau achiziționate de Electrica Furnizare (918.603 CV), Enel Energie Muntenia (473.560 CV) și Enel Energie (455.921 CV). 

 

 

Poza un parc eolian

 

Prin Planul Naţional de Energie şi Schimbări Climatice țara noastră și-a asumat ca 30,7% din consumul total de energie să provină din surse regenerabile până în 2030, iar pentru aceasta se estimează că va fi nevoie de o capacitate instalată de aproape 7.000 MW în eolian, solar, geotermal şi biomasă. 

×