x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern „Bursucul” deja s-a plictisit de CFR Cluj

„Bursucul” deja s-a plictisit de CFR Cluj

de Adi Munteanu    |    22 Oct 2021   •   08:04
„Bursucul” deja s-a plictisit de CFR Cluj
Sursa foto: Hepta

Critic constant al tacticii lui Mirel Rădoi la națională, Dan Petrescu este acum aproape să-și vadă visul împlinit, să fie numit selecționerul României. Chiar dacă este legat de un contract cu CFR Cluj, „Bursucul” îl poate rezilia oricând și nici nu ar fi prima oară. Dan Petrescu a plecat când a vrut de la echipa din Gruia, iar acum pare să se repete situația de la ultima lui aventură de la CFR, în toamna anului trecut.

 

Se pare că magia lui Dan Petrescu începe să dea rateuri. Din momentul în care l-a înlocuit pe Marius Șumudică, echipa n-a mai produs decât niște victorii chinuite, două eșecuri rușinoase cu Botoșani și Rapid, și un parcurs modest în UEFA Conference League. Culmea, deși nici perioada cu Șumudică nu a fost un succes pe toate planurile, acum jocul clujenilor arată mai rău chiar dacă Petrescu a declarat că „acum am la dispoziție exact lotul pe care mi l-am dorit”, însă rezultatele nu sunt ce și-au dorit șefii. O sursă din cadrul clubului ne-a declarat că „«Bursucul» pare că s-a cam plictisit la CFR, parcă nici jucătorii nu-l mai ascultă. I-a chemat și pe patroni în vestiar să-i mobilizeze pe jucători... așa ceva nu s-a întâmplat niciodată la această echipă. Pe vremea lui Arpad Paszkany, patronul intra să dea prime și să felicite jucătorii, nu să încerce să-i mobilizeze. Cred că Dan Petrescu se gândește deja la echipa națională. Devine tot mai limpede că Dan Petrescu nu știe să gestioneze situații de criză și că nu reușește să facă față unei suite de rezultate slabe și, în cele din urmă, abandonează. Așa a procedat și sezonul trecut. Văzând că nu reușește să redreseze situația, a plecat lăsând echipa mult în spatele FCSB-ului. A venit Edi Iordănescu și a luat titlul. Acum pare același scenariu, doar că avum, cred, visează postul de selecționer. Este foarte posibil ca după ultimele două meciuri cu Rădoi, FRF să-l anunțe pe Dan Petrescu succesor. Iar în această lună, Petrescu își va face ușor-ușor bagajele să plece de la Cluj”. „Decizia de a mai continua la CFR, după aceste rezultate neconvingătoare, o iau cei care conduc clubul”, a declarat Petrescu, lăsând impresia că el abia așteaptă să fie demis.

 „Nu se pune problema despărțirii de Dan. El de-abia s-a întors la club. Sunt doar «șopârle» aruncate deliberat în presă de cei care au plecat de aici. Le e ciudă că nu mai sunt la CFR, unde au avut o viață bună”, a spus Ioan Varga, însă tocmai aceste „certitudini” aruncate tradițional de conducerea CFR-ului anunță o iminentă despărțire de antrenor.

 

„Conducerea a greșit de trei ori”

 

Dacă în club sunt deja voci care s-au săturat de Dan Petrescu, nici suporterii nu sunt mai optimiști. „Conducerea a greșit de trei ori. Prima oară când l-au adus pe Șumudică, a doua oară când l-au dat afară pe Șumudică și a treia oară când l-au readus pe Dan Petrescu. Nu l-am iubit prea tare pe Șumudică, dar trebuia lăsat măcar până la iarnă. Așa s-a rupt din nou echipa, jucători noi aduși pe repede înainte, neacomodați... Apoi cu acest Culio. Credeam că-l aduce antrenor secund, nu să joace”, au scris fanii CFR-ului pe grupurile de susținători.

Chiar dacă atmosfera este tensionată, conducerea clubului se poartă foarte atent cu antrenorul. În contractul acestuia există o clauză foarte „neprietenoasă” pentru club, Petrescu urmând să primească nu mai puțin de 600.000 de euro dacă este demis, iar Petrescu profită de asta. „Este clar acum că șefii regretă aducerea lui Petrescu. Mai exact, nu știu cum să scape mai repede de el, iar dacă va primi o ofertă de la FRF pentru «răpirea» lui pentru națională, șefii au deja răspunsul pregătit: «DA! Luați-l cât mai repede de pe capul nostru, că ne-a făcut cu nervii. Dar FRF trebuie să ne dea și niște bani». Chiar dacă vor bate pe Alkmaar (meciul s-a disputat aseară, n.r.) situația va rămâne aceeași: fiecare parte va aștepta primul pas al celeilalte. Însă, cu siguranță, Dan Petrescu va pleca în câteva săptămâni de la echipă”, ne-a mai spus sursa. 

 

Decizie după meciul cu Islanda

 

Actualul selecționer rămâne neclintit în decizia de a părăsi naționala, chiar dacă mai mulți federali îl tot roagă să mai continue măcar până în martie, dacă ajungem la meciurile de baraj pentru Mondialul din Qatar. Mirel Rădoi a închis definitiv acest subiect: va pleca pe 13 noiembrie, după ultimul meci din grupă, din Liechtenstein. Dar, înainte de deplasarea de la Vaduz, este meciul de pe Stadionul Steaua cu Islanda, în care este obligatoriu să luăm toate cele trei puncte. În caz contrar, se compromit șansele la locul 2, nu ar mai exista niciun motiv să ne rugăm de Rădoi să continue, și se pot porni imediat negocierile cu noul nume de la națională. 

 

Rocadă Petrescu-Rădoi

 

Cum nici la CFR, nici la echipa națională lucrurile nu decurg așa cum s-a vrut, cea mai dorită variantă este - chiar vehiculată în Gruia - ca din noiembrie Mirel Rădoi să vină cu tot stafful la CFR și să-l lase pe Dan Petrescu la națională. „Deocamdată, toată lumea este în stand-by. Așteptăm să treacă săptămânile astea și apoi vor fi schimbările. Petrescu vrea să fie selecționer, Rădoi vrea la o echipă de club care trage la titlu. Ar fi rocada perfectă. Chiar dacă acum CFR are șase puncte în clasament, Petrescu nu mai poate menține această diferență. Rădoi ar face treabă mai bună”, ne-a mai spus sursa. 

 

FRF: „Avem mai multe variante”

 

Oficialii Federației păstrează tăcerea în ceea ce privește succesorul lui Rădoi și, chiar dacă spun că încearcă să-l convingă pe Mirel să continue, tot la Dan Petrescu se gândesc, deși au „scăpat” o listă cu Olăroiu, Hagi, Boloni sau Reghecampf. Favorit este clar Petrescu. Dar ce-ar putea face acesta la selecționată? Este „Bursucul” cel mai potrivit să preia naționala? Conflictual și veșnic nemulțumit, Petrescu se va lovi de o situație în care nu a mai fost. Obișnuit să ceară transferuri și să se plângă dacă nu i se pune la dispoziție ce vrea el, la națională ar avea toate frâiele în propriile mâini. Nu o să mai existe situații de genul „Eu am cerut conducerii un anume jucător, dar este prea scump și nu ni-l putem permite”. La echipa națională Dan Petrescu va trebui să-și schimbe total discursul, pentru că el dictează lotul, el urmărește jucătorii, el îi cheamă, el îi pregătește el stabilește toată strategia. În ceea ce privește jocul naționalei într-o „epocă Petrescu”, acesta va fi așa cum l-a demonstrat la Cluj, urât, pragmatic, la rezultat. Suporterii echipei reprezentative au părerile împărțite. Unii spun că a venit și rândul lui, numirea acestuia putând fi percepută și ca o împăcare a lui Burleanu cu „Generația de aur”. Alții cred că Petrescu nu este potrivit pentru o echipă națională. „Petrescu nu nu este un creator de echipe. Prin comparație, Rădoi este un antrenor mult mai inovator, și a și demonstrat asta deja în două rânduri, la tineret și la echipa mare. Cu puțină răbdare au apărut și rezultatele. Cu Petrescu se va reseta tot. Și tactică, și stil, și lot. Mult mai potrivit ar fi Hagi, dar este prea legat de Farul”.

 

Varianta „B”: Adi Mutu

 

În caz că șefii CFR nu-l vor aduce pe Rădoi din noiembrie în Gruia în locul lui Petrescu, varianta de rezervă ar fi Adrian Mutu, rămas liber de contract după despărțirea de FC U Craiova. Însă Mutu ar putea fi o variantă și pentru poziția lui Rădoi chiar la echipa mare. Se știe că „Briliantul” este feblețea atât a lui Răzvan Burleanu, cât și a directorului tehnic Mihai Stoichiță. Fanii CFR-ului ar fi de acord și cu Rădoi, și cu Mutu: „Oricare dintre ei e mai potrivit decât Petrescu în acest moment. Petrescu a arătat tot ce poate, mai mult nu știe, nu poate. Este epuizat, iar echipa are nevoie de o schimbare serioasă. O întinerire a lotului și o reconstrucție chiar chiar cu riscul că anul ăsta vom rata titlul. CFR nu are în acest moment niciun jucător de vânzare. Lotul este îmbătrânit. Petrescu nu a fost preocupat de pregătirea zilei de mâine. Cât să te mai bazezi pe Deac sau Camora? Și ei au arătat deja tot ce puteau arăta. Iar înlocuitori pentru ei nu a căutat nimeni”.

×
Subiecte în articol: dan petrescu cfr cluj mirel rădoi