x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Nici rezultate, nici liniște

Nici rezultate, nici liniște

de Adi Munteanu    |    10 Dec 2021   •   08:00
Nici rezultate, nici liniște

Premieră în fotbalul românesc: tentativa de îndepărtare a antrenorului de către jucători a eșuat, iar „nucleul dur” din vestiarul lui Dinamo care a forțat plecarea lui Mircea Rednic va părăsi în această iarnă echipa din Ștefan cel Mare.

 

De câteva săptămâni există un conflict mocnit între veteranii vestiarului și antrenorul Mircea Rednic. Nemulțumiți că „Puriul” a criticat mai mulți jucători din „nucleul dur” al vestiarului, aceștia au pornit o ofensivă deschisă, încercând să atragă de partea lor și jucătorii tineri, și pe străinii veniți în ultima vreme la echipă. Bazându-se că până acum niciun antrenor nu a biruit într-un război cu vestiarul, puciștii considerau că Rednic are deja minutele numărate și că nu mai prinde vacanța de iarnă pe banca lui Dinamo.

 

Conspirație cu părinții juniorilor

 

Chiar dacă Rednic nu a câștigat niciun meci în Liga 1 de când a fost numit antrenor, suporterii-finanțatori din DDB, pe care se bazau rebelii, au declarat susținerea totală pentru tehnician și le-au recomandat jucătorilor care nu-l mai vor pe Rednic să-și caute echipă în pauza competițională. Puciștii și-au calculat greșit demersurile. Aceștia au contactat telefonic mai mulți părinți ai juniorilor dinamoviști pentru ca și aceștia să ceară DDB-ului îndepărtarea lui Rednic. Părinții l-au anunțat însă pe Marian Iuhasz, un influent membru DDB, și demersul s-a întors împotriva puciștilor: în loc de plecarea antrenorului vor pleca ei la iarnă. De altfel Rednic i-a și exclus din lot pe Steliano Filip și Cosmin Matei, considerați capii răutăților, pentru ultimele trei etape din acest an.  

Unul dintre părinții contactați de puciști a declarat: „Mi-au spus că Rednic a fost întotdeauna conflictual în vestiar, la toate echipele la care a activat, așa este și acum și nu creează o atmosferă bună care să ducă la salvarea echipei de la retrogradare”. Dezvăluirea acestui părinte a stârnit furia fanilor împotriva lui Filip și a lui Matei. „Tocmai voi v-ați găsit să deschideți gura? Voi, care nu ați jucat nimic toamna asta, dar vă considerați mari fotbaliști, aveți tupeul să conspirați împotriva antrenorului? Când suntem în situația în care suntem și încercăm să facem rost de finanțări de pe unde putem, pe voi vă interesează scandalul în vestiar? Mai bine plecați voi la iarnă!”, a fost mesajul suporterilor din proiectul DDB. 

 

Și Sorescu e pe picior de plecare

 

Chiar dacă nu este văzut drept pucist, Dejan Sorescu este criticat și el de suporteri: „Sorescule, băiatule, tu mai poți salva Dinamo doar dacă reușim să luăm ceva bani pe tine. O sută-două de mii de euro mai valorezi acum. Sunt buni și banii ăștia la felul cum joci. Măcar nu-ți mai plătim salariul dacă scăpăm de tine. Te-a interesat mai mult să te plângi că Rednic nu te joacă unde vrei tu”, i-au transmis aceștia. 

 

Ședință decisivă la club

 

Pentru ca lucrurile să nu scape și mai tare de sub control, oamenii cu putere de decizie la club, Răzvan Zăvăleanu, Iuliu Mureșan, Mircea Rednic, Marian Iuhasz și câțiva reprezentanți DDB s-au întâlnit într-o ședință la club. În urma acestei întâlniri s-a decis continuarea cu Mircea Rednic pe banca „câinilor” și menținerea „exilului” la echipa a doua a puciștilor pentru restul meciurilor din 2021. Surprinzător, de la această întâlnire a lipsit Nicolae Badea. „Și-a anulat prezența în ultimul moment la ședință, dar este cunoscut că îl susține pe Rednic”, ne-a spus un membru DDB. În ce calitate ar fi participat Nicolae Badea la această ședință? „În calitate de om care susține Dinamo”, a mai spus acesta.

În consecință, lui Rednic i se lasă în continuare pe mână echipa, el va lua toate deciziile în ceea ce privește lotul și va avea mână liberă la transferurile din pauza competițională. Chiar și Răzvan Zăvăleanu, reprezentantul firmei care încearcă să scoată Dinamo din insolvență și care ar fi vrut la un moment dat înlocuirea lui Rednic, s-a poziționat acum de partea „Puriului”: „Strângem rândurile, ne comportăm ca o echipă și trebuie să facem tot ce ține de noi să salvăm Dinamo. Îl susținem total pe Rednic”, a declarat Răzvan Zăvăleanu. La rândul lui, Iuliu Mureșan a declarat că la iarnă vor pleca „pe bani” câțiva jucători și „ne vom întări lotul cu câteva transferuri”. Pe scurt, Mureșan speră ca transferându-i pe Sorescu, Filip și Matei să se ia măcar un milion de euro, însă fanii nu cred că pe cei trei se va obține nici măcar jumătate din acești bani.

 

„Vestiarul nu este unit”

 

Florin Prunea, fost oficial dinamovist în mai multe rânduri, s-a declarat dezamăgit de situația de la Dinamo. „Este și vina lui Rednic de situația tensionată din vestiar. Vestiarul nu este unit, iar asta se vede și în jocul echipei. Dacă nu comunici în vestiar, nu comunici nici pe teren. Părerea mea este că Rednic îi tratează diferit jucătorii străini față de cum îi tratează pe cei români. Străinilor le acordă mai multe șanse. Nica, de exemplu, după prima greșeală a fost scos din lot. Pe când pe Andre Pinto, care a greșit grav cu Voluntariul, l-a păstrat în lot. De asemenea, cred că nici Filip, nici Sorescu și nici Matei nu ar trebui să plece de la Dinamo. Va fi foarte greu de rezistat fără ei ca să se salveze de la retrogradare”, a spus Florin Prunea.

 

Urmează un program foarte greu

 

În ultimele trei etape rămase de disputat în acest an, Dinamo joacă acasă cu Chindia, în deplasare la Mioveni, și acasă, cu Farul Constanța. Ideal ar fi ca Dinamo să obțină toate cele nouă puncte puse în joc, care le-ar da o imensă gură de oxigen pentru vacanța de iarnă, însă la ce formă au arătate cele trei adversare în ultima vreme, este foarte posibil să nu obțină niciunul. Chindia, de exemplu, în ciuda locului din clasament, are un joc solid și doar greșelile de arbitraj i-au privat de 6-7 puncte, cu care s-ar fi aflat mai aproape de locurile de play-off decât de retrogradare. Și deplasarea de la Mioveni este dificilă, însă pare a fi singurul meci în care „câinii” ar avea șanse să obțină măcar un punct deoarece cu Chindia și Farul dinamoviștii par condamnați la înfrângere.

Totuși, indiferent de câte puncte va mai aduna Dinamo în ultimele trei meciuri, Rednic va avea la dispoziție doar o lună să facă transferuri și să pregătească o altă strategie de joc. Campionatul se reia pe 22 ianuarie 2022, cu o deplasare la Pitești, cu FC Argeș, echipă care este foarte aproape de play-off în acest moment, la doar două puncte de locul 6, în timp ce Dinamo se află pe penultimul loc cu 6 puncte în spatele echipei de pe locul 14, FCU Craiova 1948. Mai mult, Dinamo ar putea ajunge pe ultimul loc chiar după meciul cu Chindia, dacă schimbările de antrenor și acționariat de la Academica Clinceni vor revigora echipa de lângă București. Clinceniul este la doar două puncte în spatele „câinilor” și au un meci la îndemână cu echipa lui Adrian Mititelu, care este, în acest moment, în cădere liberă. 

 

Ultima victorie a lui Dinamo datează de pe 2 august. De atunci „câinii” au înregistrat 12 înfrângeri și trei rezultate de egalitate. Golaveraj: 13 goluri marcate și 39 primite.

 

La ședința cu șefii ar fi trebuit să participe și jucătorii sau măcar căpitanul echipei. Trebuiau spuse lucrurilor pe nume și jucătorilor, să se adune într-un grup unit, să tragă la aceeași treabă.

Florin Prunea, fost oficial dinamovist

×