x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Încăierare între școală și spital, în Ilfov

Încăierare între școală și spital, în Ilfov

de Diana Scarlat    |    14 Oct 2021   •   07:40
Încăierare între școală și spital, în Ilfov

DSP Ilfov a cerut închiderea școlilor, după instituirea carantinei, incidența infectării cu SARS-CoV-2 ajungând chiar la 23 la mia de locuitori la Clinceni și peste 20 în altele. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, se opune acestei decizii și spune că DPS nu are astfel de atribuții, deci nu poate trece peste lege, pentru a cere școala online. În ultimul Ordin Comun al Ministerelor Educației și Sănătății s-a decis decuplarea școlilor de la deciziile luate pentru carantinarea zonelor cu număr mare de infectări, fiecare școală având posibilitatea să ia decizia trecerii în sistem online, dacă sunt cazuri de îmbolnăvire în unitatea de învățământ. Cereri pentru a se face școala online vin și din partea părinților și a profesorilor.

 

 

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat că nu poate decide șeful DSP Ilfov închiderea școlilor, deși acesta susține contrariul. „DSP Ilfov își depășește atribuțiile legale, încalcă Hotărârea CNSU nr. 76 și Ordinul comun 5338/2021 și se substituie CJSU, ISJ și tuturor unităților de învățământ din Ilfov. Sunt școli în localități din mediul rural unde rata de infectare este sub 6 la mie, situație diferită față de cea a școlilor din localitățile în care rata de infectare este foarte mare. De ce să ia o astfel de decizie acolo? De asemenea, sunt școli foarte aglomerate, în care se învață în două sau trei schimburi, cu un număr maxim de elevi în clasă, dar sunt școli în care se învață într-un singur schimb, cu un număr mic de elevi în clasă. Cât timp sunt deschise alte activități, nu avem de ce să închidem școlile”, a declarat ministrul. Acesta mai spune că nu este cazul să se ia o astfel de decizie în școlile în care nu este niciun caz de infectare în rândul elevilor și profesorilor.

 

Elevii, profesorii și părinții sunt speriați

 

Nu există cadru legal pentru trecere generalizată, nediferențiată în sistem de predare online la nivelul unui județ, mai argumentează ministrul Cîmpeanu. Decizia închiderii unităților de învățământ ar trebui să se ia după ce se analizează situația la nivelul fiecăreia în parte. „DSP nu se poate substitui nici școlilor, nici ISJ, nici CJSU”, a mai explicat ministrul. DSP nu ar fi făcut nici măcar anchetă epidemiologică la nivelul fiecăreia dintre cele 270 de unități de învățământ din Ilfov. Pe de altă parte, nici teste rapide nu există pentru elevi și profesori, iar situația acestora este incertă, pentru că ar putea dura până la opt luni o astfel de achiziție, din momentul în care ar fi avizate aceste teste de salivă, noninvazive, de instituțiile din România. Deși s-a propus de anul trecut această soluție care în alte țări europene se aplică din toamna anului trecut, cu rezultate foarte bune, în România a fost blocată atât aprobarea lor, cât și achiziția, de la Ministerul Sănătății și instituțiile din subordine. În aceste condiții, mulți părinți, elevi și profesori sunt speriați de situația actuală a pandemiei, cerând trecerea în sistem de predare online pentru că nu au nicio garanție că școlile nu vor deveni focare de COVID-19, în lipsa posibilității de testare periodică.

 

Propunerea DSP Ilfov a fost făcută în afara cadrului legal, afectând procesul de monitorizare a desfășurării procesului de învățământ și perturbând funcționarea mecanismelor administrative de gestionare a situației în starea de alertă. Școlile se închid ultimele!

 

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației

 

 

După carantinarea județului Ilfov urmează Capitala, care e deja în aceeași situație. Și în București s-ar putea învăța doar online, în curând.

 

 

Școlile din Ilfov pot invoca articolul 3, alineatul 2 din Ordinul Comun al miniaterelor Educației și Sănătății, pentru a cere trecerea în sistem online. "În situații justificate de infrastructură și resursele existente, unitățile de învățământ/unitățile conexe pot desfășura activități didactice în sistem online cu aprobarea ISJ/ISMB, chiar și în situația în care nu se impune suspendarea cursurilor cu prezență fizică în condițiile art. 6", precizează acest alineat.

×
Subiecte în articol: sorin cimpeanu