x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Acuzație: Moscova a lansat o campanie de dezinformare pentru a justifica o invazie în Ucraina

Acuzație: Moscova a lansat o campanie de dezinformare pentru a justifica o invazie în Ucraina

16 Ian 2022   •   19:00
Acuzație: Moscova a lansat o campanie de dezinformare pentru a justifica o invazie în Ucraina
Sursa foto: Agerpres

Şefa diplomaţiei britanice, Liz Truss, a acuzat Rusia că ar fi lansat o companie de dezinformare, urmărind să destabilizeze Ucraina şi să justifice o invazie militară, relatează Reuters.

"Rusia trebuie să-şi înceteze agresiunea, să înceapă o dezescaladare şi să angajeze discuţii veritabile", susține Liz Truss, într-o postare pe Twitter.

SUA au emis vineri un avertisment similar, după un atac cibernetic care a vizat instituţii ucrainene, Casa Albă apreciind că Rusia caută un "fals pretext" pentru a lansa o operaţiune militară dacă nu îşi atinge obiectivele pe cale diplomatică.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat într-o conferinţă de presă că SUA deţin informaţii potrivit cărora Rusia a poziţionat un grup de militari pentru a organiza o operaţiune în vederea creării unui pretext pentru a intra pe teritoriul ucrainean, potrivit agenţiei de presă EFE.

Kirby a indicat că această presupusă operaţiune rusă ar fi ceea ce în jargonul militar american se numeşte "drapel fals", adică o operaţiune "concepută să arate ca un atac împotriva lor (a ruşilor) sau a oamenilor lor, ori a celor care vorbesc limba rusă în Ucraina, ca pretext pentru a intra" în Ucraina.

Paralel, a spus acelaşi purtător de cuvânt, Washingtonul dispune de indicii potrivit cărora "actori de influenţă rusească" au început să răspândească provocări false ca din partea Ucrainei, atât în mass-media de stat, cât şi pe reţele de social media "încercând să justifice în avans un pretext pentru o incursiune".

Kirby a afirmat că nu este prima dată când SUA văd Rusia acţionând în acest fel şi a precizat că atunci când Washingtonul vorbeşte despre agenţi "operativi ruşi" care pregătesc un pretext pentru a intra pe teritoriul ucrainean se referă la tot felul de indivizi având legături cu guvernului rus.

Aceşti "operativi" pot varia de la agenţi ai serviciilor de informaţii şi securitate, până la soldaţi, a remarcat Kirby, adăugând că adeseori aceştia îndeplinesc misiune hibride.

Întrebat dacă presedintele rus, Vladimir Putin, este la curent cu aceste manevre, purtătorul de cuvânt american a opinat că "este dificil ca acest tip de activitate să se desfăşoare pe cont proriu, fără cunoştinţa sau fără aprobarea celor mai înalte niveluri ale guvernului rus", potrivit EFE.

 

×
Subiecte în articol: ucraina