x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China avertizează Statele Unite să nu îşi facă iluzii privind Taiwanul

China avertizează Statele Unite să nu îşi facă iluzii privind Taiwanul

25 Noi 2021   •   20:30
China avertizează Statele Unite să nu îşi facă iluzii privind Taiwanul

Administraţia Chinei a avertizat, joi, Statele Unite să nu îşi facă iluzii privind Taiwanul, subliniind că, în pofida "provocărilor" Washingtonului, nu va face niciun compromis în privinţa suveranităţii asupra teritoriului separatist.

"În ultima perioadă, partea americană a transmis o serie de lucruri iresponsabile şi a lansat multe provocări în legătură cu Taiwanul, cu Marea Chinei de Sud (...)", a declarat Wu Qian, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării.

"În special în problema Taiwanului, China nu oferă niciun spaţiu de compromis, iar Statele Unite nu ar trebui să îşi facă deloc iluzii în acest sens", a subliniat oficialul chinez, citat de agenţia Reuters.

Administraţia de la Beijing a criticat vehement, miercuri, decizia preşedintelui american, Joseph Biden, de a invita Taiwanul la Summitul pe tema Democraţiei, în condiţiile în care China nu a fost invitată. "Includerea Taiwanului pe lista invitaţilor este o greşeală. China se opune oricăror interacţiuni oficiale între Statele Unite şi regiunea chineză Taiwan. Această poziţie este clară. Îndemnăm Statele Unite să respecte principiul «o singură Chină» şi acordurile", a declarat Zhu Fenglian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Afacerile Taiwanului din cadrul Ministerului de Externe de la Beijing. "Statele Unite trebuie să înceteze jocul cu focul şi provocările", a afirmat un alt oficial din cadrul Ministerului chinez de Externe.

China a condamnat vehement tranzitul unei nave militare americane prin Strâmtoarea Taiwan, catalogând manevra drept o acţiune deliberată de subminare a stabilităţii regionale.

China a trimis sute de avioane militare, la începutul lunii octombrie, în spaţiul aerian al Taiwanului. Administraţia de la Beijing consideră Taiwanul teritoriu chinez şi a avertizat că ar putea utiliza forţa militară pentru menţinerea suveranităţii. Administraţia de la Taipei susţine că Taiwanul este independent şi avertizează că îşi va apăra democraţia şi libertăţile.

Statele Unite au denunţat în mod repetat activităţile militare chineze şi au transmis că menţin angajamentele de apărare a Taiwanului. Statele Unite au relaţii neoficiale cu Administraţia proindependentă din Taiwan şi au aprobat recent vânzarea unor sisteme antiaeriene în valoare de 750 de milioane de dolari, spre furia Beijingului.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: China statele unite taiwan