x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Financial Times: SUA consideră că Rusia ar putea invada Ucraina la începutul anului 2022

Financial Times: SUA consideră că Rusia ar putea invada Ucraina la începutul anului 2022

04 Dec 2021   •   09:20
Financial Times: SUA consideră că Rusia ar putea invada Ucraina la începutul anului 2022
Sursa foto: Agerpres

SUA consideră că Rusia plănuiește să invadeze Ucraina "la începutul anului 2022" cu aproximativ 175.000 de soldați - un semn al creșterii nivelului de alarmă la Washington cu privire la intențiile Moscovei față de țara vecină, scrie Financial Times.

Un oficial al administrației Biden a declarat că planurile Moscovei "prevăd o ofensivă militară împotriva Ucrainei încă de la începutul anului 2022, la o scară de forțe de două ori mai mare decât cea pe care am văzut-o în primăvara anului trecut". Ofenziva ar implica 100 de batalioane cu un număr estimat de 175.000 de persoane, împreună cu blindate, artilerie și echipamente.

Potrivit oficialului administrației, jumătate din unități se aflau deja în apropierea graniței Ucrainei, unde au ajuns în ultima lună. Rusia a trecut deja la înființarea unei rezerve de rezerviști contractuali pentru a se pregăti pentru ofensivă.

Înainte de a se îndrepta vineri seară spre reședința prezidențială de la Camp David, Joe Biden a declarat: "Suntem conștienți de acțiunile Rusiei de mult timp și mă aștept să avem o discuție lungă".

Detaliile privind evaluarea americană a planurilor Rusiei, raportate pentru prima dată de Washington Post, au apărut la câteva ore după ce Biden a declarat că se află în "contact permanent" cu aliații europeni și cu Ucraina. El a avertizat că va încerca să îl oprească pe președintele rus Vladimir Putin să ducă la îndeplinire aceste planuri, făcând aluzie la măsuri punitive.

"Ceea ce fac este să pun laolaltă ceea ce cred ... va fi cel mai cuprinzător și semnificativ set de inițiative pentru a face foarte, foarte dificil pentru domnul Putin să meargă mai departe și să facă ceea ce oamenii sunt îngrijorați că ar putea face", a declarat președintele american.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe a declarat că Washingtonul este "profund îngrijorat de dovezile că Rusia își intensifică planurile pentru o acțiune militară semnificativă împotriva Ucrainei" - precizând că acest lucru a fost discutat de Antony Blinken, secretarul de stat american, în cadrul unei călătorii în Europa în această săptămână.

"Administrația Biden a fost consecventă în mesajul nostru către Rusia: Statele Unite nu caută conflictul, iar cea mai bună modalitate de a evita o criză și o spirală negativă este prin diplomație și dezescaladare", a declarat purtătorul de cuvânt al NSC.

Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Săptămâna trecută, un oficial american din domeniul apărării a declarat pentru Financial Times că administrația Biden ia în considerare furnizarea de armament Ucrainei, dar că discuțiile între agenții continuă și că nu s-a luat încă nicio decizie.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ucraina