x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Începe măcelul. Război între talibani și Stat Islamic în Afganistan

Începe măcelul. Război între talibani și Stat Islamic în Afganistan

de Şerban Mihăilă    |    01 Sep 2021   •   07:10
Începe măcelul. Război între talibani și Stat Islamic în Afganistan

După plecarea trupelor americane, Afganistanul intră într-o altă fază periculoasă de violență. Ajunși la putere la capătul unei ofensive în care au spulberat în numai zece zile trupele fostului guvern de la Kabul, talibanii se pregătesc acum de un război mult mai sângeros, cu un adversar de temut: Stat Islamic. Confruntarea dintre jihadiști va lăsa, probabil, urme adânci pe întreg teritoriul țării, iar populația afgană va plăti, din nou, un preț ridicat. 

 

După retragerea americană din Afganistan, talibanii vor fi confruntați cu numeroase atacuri din partea aripii armate a Stat Islamic din Afganistan și Pakistan, temuta grupare cunoscută drept ISIS-K, a avertizat șeful Comandamentului Central al SUA, generalul Kenneth F. McKenzie. „Cred că talibanii vor fi extrem de ocupați cu ISIS-K, pe ai cărei membri chiar ei i-au eliberat din închisori. Acum, vor culege ce au semănat”, a spus McKenzie în conferința de presă susținută luni la Pentagon, în timpul căreia a anunțat retragerea totală a armatei americane din Afganistan. „Combatanții aceștia rămân o forță letală și cred că, în momentul de față, cel puțin 2.000 de luptători înverșunați ai ISIS se află în Afganistan. Desigur, mulți dintre ei provin din închisorile deschise în urmă cu câteva zile. De fapt, numărul lor este în creștere, atingând, probabil, cel mai ridicat nivel din ultima perioadă. Aceasta va fi o provocare pentru talibani în zilele următoare”, a adăugat el. Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, estima însă că numărul insurgenților ISIS-K eliberați din Centrul de Detenție Parwan, din Bagram, precum și din închisoarea Pul-e-Charkhi este de ordinul miilor.  Generalul Kenneth F. McKenzie și John Kirby se refereau la eliberarea de către talibani a mii de prizonieri, între care numeroși luptători din ISIS-K, în timpul ofensivei spre Kabul. Chiar dacă, involuntar sau nu, au eliberat deținuți dintr-o grupare rivală, talibanii i-au ucis însă pe Abu Omar Khorasani, liderul de odinioară al ISIS-K, și pe alți opt membri ai Stat Islamic, au dezvăluit, pe de altă parte, surse citate de „Wall Street Journal”. 

Subminarea talibanilor

Efectele eliberării combatanților din Stat Islamic nu au întârziat să apară. ISIS-K a revendicat, săptămâna trecută, atacul soldat cu peste 100 de morți, între care și 13 militari americani, în zona aeroportului din Kabul, într-un moment în care forțele SUA cooperau cu talibanii pentru a evacua, în condiții de siguranță și cât mai rapid posibil, cetățeni occidentali și afgani care au colaborat cu US Army. Armata americană a anunţat apoi că, duminică, a dejucat un atentat cu maşină-capcană şi, cu două zile în urmă, a interceptat tiruri cu rachete asupra aeroportului internațional din Kabul, ambele acțiuni atribuite Stat Islamic. Până joia trecută, ISIS-K nu mai revendicase niciun atentat contra intereselor americane în Afganistan, din februarie 2020, de la parafarea înțelegerii dintre administrația de la Washington și talibani. Prin atacul de la aeroportul din Kabul, ISIS-K a subminat serios autoritatea talibanilor, care au insistat în repetate rânduri că sunt capabili să asigure securitatea și stabilitatea în țară, după plecarea americanilor. 

Rivalitate dură

ISIS-K a apărut în 2015, fiind o grupare formată din membri nemulțumiți ai talibanilor din Afganistan și Pakistan, precum și din combatanți ai organizației teroriste Al-Qaeda. Gruparea a crescut, jucând pe cartea sectarismului. Membrii ei și-au anunțat intenția de a institui supremația salafistă în Afganistan, în detrimentul dominației hanafite a talibanilor. Între 2015 și 2016, ISIS-K a obținut controlul asupra unor teritorii vaste din provinciile estice afgane Nangarhar și Kunar, afectând serios influența talibană în regiune. Experți militari susțin că Stat Islamic dispune în zonă de un număr cuprins între 4.000 și 5.000 de luptători, care ar fi devenit acum și mai mare, după recenta eliberare din închisorile afgane. În perioada 2016-2020, operațiunile americane de contraterorism, în special cele aeriene, au afectat serios ISIS-K. Concomitent, forțele guvernamentale afgane și milițiile talibane au atacat terestru fortărețele grupării, în Nangarhar și Kunar. De altfel, în ultimii ani, mii de membri ai ISIS-K au fost uciși, răniți sau capturați. SUA, oficialitățile afgane, precum și liderii talibani au anunțat chiar sfârșitul grupării în Afganistan. 

Regrupare miraculoasă

Cu toate acestea, se pare că ISIS-K a reușit să se adapteze presiunii militare la care a fost supusă din toate părțile, regrupându-se sub o formă mult mai periculoasă. În primul rând, ISIS-K le-a declarat un nou război de uzură talibanilor, după ce aceștia au încheiat cu administrația de la Washington acordul de retragere a trupelor americane. Numit în fruntea grupării în luna mai a anului trecut, emirul Shahab al-Muhajir a făcut această declarație de război, anunțând o nouă campanie de terorism urban contra talibanilor, a guvernului afgan și a americanilor. Apoi, ISIS-K a trecut la construirea unei rețele urbane, recrutând lideri instruiți și insurgenți radicali în orașe mari, precum Kabulul. Gruparea a reușit, în același timp, să absoarbă în continuare membri din rândul dezertorilor talibani. Noii membri au o experiență vastă în strategia de luptă urbană, susține un expert de securitate în grupările radicale militante din Afganistan, citat de „The Washington Post”. Ei au la activ atacuri masive și sofisticate, executate în Kabul și Jalalabad. În august, spre exemplu, gruparea a asediat timp de 20 de ore o închisoare din Nangarhar, eliberând circa 1.000 de deținuți, între care sute de membri ai ISIS-K. Alte atacuri, derulate în Kabul, au vizat comunitatea Hazara, al treilea grup etnic ca mărime din țară, minoritatea sikh, precum și instituții educaționale. De asemenea, ISIS-K a lansat atacuri cu rachete asupra unor clădiri guvernamentale și a bazei aeriene Bagram. 

Talibanii, în pericol

Pe măsură ce fac trecerea de la insurgență la constituirea unei structuri guvernamentale, talibanii vor încerca să controleze ISIS-K. Concomitent, în încercarea de a dobândi legitimitate și recunoaștere internațională, ei vor trebui să  renunțe însă la multe dintre strategiile lor dure anterioare, iar acest lucru ar putea provoca nemulțumire și un alt val de dezertări, ducând la îngroșarea rândurilor grupării Stat Islamic. ISIS-K i-a atacat deja puternic pe talibani, reproșându-le că, din punct de vedere ideologic, s-au abătut serios de la trecutul lor jihadist inițial. 

 

 

În aprilie 2020, poliția germană a dejucat un atac al ISIS-K asupra unor baze ale SUA și NATO din Germania

×
Subiecte în articol: Afganistan talibani