x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marea Britanie impune restricții de călătorie în țările din Africa din cauza noii variante Omicron

Marea Britanie impune restricții de călătorie în țările din Africa din cauza noii variante Omicron

27 Noi 2021   •   22:00

Secretarul pentru Sănătate, Sajid Javid, a declarat că toate zborurile din Africa de Sud, Namibia, Lesotho, Eswatini, Zimbabwe și Botswana sunt suspendate de vineri.

Progresul rapid al variantei noi a COVID-19 a pus Marea Britanie în alertă maximă. Secretarul pentru Sănătate, Sajid Javid, a declarat că toate zborurile din Africa de Sud, Namibia, Lesotho, Eswatini, Zimbabwe și Botswana sunt suspendate de vineri, potrivit Aleph News.

Cercetătorii au descoperit mai mult de 30 de mutații în proteina Spike.

Varianta Delta, responsabilă pentru 99% din cazurile noi din Europa și pentru majoritatea noilor infecții la nivel mondial, pare să nu mai domine în Africa de Sud. O nouă variantă, numele de cod B.1.1.529, progresează foarte repede acolo, chiar și în fața Deltei foarte contagioase.

„De zece zile am observat o creștere clară a cazurilor și de cinci zile, creșterea a devenit exponențială, în special în rândul tinerilor”, a declarat Joe Phaahla, ministrul sud-african al Sănătății, în cadrul unei conferințe de presă.

„Peste 80% din cele 1.200 de noi infecții zilnice înregistrate pe 23 noiembrie provin din regiunea Gauteng”, aceasta este cea mai populată parte a țării, inclusiv orașele Pretoria și Johannesburg.

De marți, țara este în alertă Covid. Și două dintre cele șapte centre de supraveghere a epidemiei din Africa de Sud, înființate în februarie 2020, au efectuat studii pentru a identifica noua variantă a Sars-CoV-2. Au fost efectuate aproximativ o sută de secvențieri a codului său genetic, inclusiv 77 pe probe din Africa de Sud și 4 în Botswana vecină, unde varianta a fost identificată pentru prima dată. Aceeași variantă a fost depistată și la o persoană sosită în Hong Kong din Africa de Sud. Cercetătorii au descoperit mai mult de 30 de mutații ale proteinei sale Spike, vârfurile care îi strâng suprafața. Pe baza a ceea ce se știe despre alte tulpini, unele dintre mutații ar putea face virusul mai infecțios, ar putea crește rata de transmisibilitate și îl pot face mai rezistent la vaccinuri și tratamente cu anticorpi.

„Așteptăm numele grecesc pentru această nouă variantă în zilele următoare”, a avertizat prof. Tulio de Oliveira, virolog și bioinformatician la Krisp, unul dintre centrele de monitorizare din Africa de Sud, care are capacități de secvențiere remarcabile. Aceasta va fi probabil litera „Nu”, care nu a fost încă atribuită de OMS (Organizația Mondială a Sănătății) pentru a desemna o variantă a Sars-CoV-2.”

 

(sursa: Mediafax)

×