x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a murit la spital în această dimineață

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a murit la spital în această dimineață

11 Ian 2022   •   07:26
Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a murit la spital în această dimineață
Sursa foto: DAINA LE LARDIC

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a murit la vârsta de 65 de ani, a declarat Roberto Cuillo, purtătorul de cuvânt al acestuia.

Sassoli a fost internat la spitalul din oraşul italian Aviano luna trecută din cauza unei complicații grave ca urmare a unei disfuncţii a sistemului imunitar, anunță BBC.

Fostul jurnalist și politician de centru-stânga italian a fost grav bolnav de mai bine de două săptămâni și a anulat toate activitățile oficiale.

El a murit la primele ore ale zilei de marți, în spitalul din Aviano, Italia, a anunțat purtătorul de cuvânt al său, Roberto Cuillo.

„Această spitalizare a fost necesară din cauza unei complicaţii grave, generată de o disfuncţie a sistemului imunitar. Drept rezultat, toate activităţile oficiale ale preşedintelui Parlamentului European au fost anulate", a comunicat Biroul acestuia.

În septembrie, domnul Sassoli a fost dus la spitalul din Strasbourg, unde a fost tratat pentru un caz sever de pneumonie. Și-a reluat atribuțiile politice în noiembrie.

Este pentru prima dată în istoria Parlamentului European când un preşedinte în exerciţiu a murit. În conformitate cu Regulamentul de procedură al Parlamentului, primul vicepreşedinte trebuie să exercite funcţia de preşedinte până la alegerea unui succesor.

Un vot pentru alegerea înlocuitorului său a fost deja planificat pentru sfârșitul acestei luni.

Fostul jurnalist a devenit președinte al Parlamentului European în iulie 2019.

El a învins alți trei candidați pentru acest rol și, într-un discurs care a urmat victoriei sale, a cerut UE să revină la spiritul părinților săi fondatori, care au schimbat războiul și naționalismul cu pacea și egalitatea.

Sassoli a părăsit jurnalismul și a devenit membru al Parlamentului European (MEP) în 2009.

A fost membru al Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților de centru-stânga, a doua grupare ca mărime din parlament.

"Ce șoc mare și o mare pierdere. Sunt profund întristat", a scris europarlamentarul Ismail Ertug pe Twitter.

Un alt europarlamentar, Paolo Borchia, a exprimat condoleanțe familiei Sassoli și a spus că vestea l-a lăsat „uimit”.

×
Subiecte în articol: David Sassoli