x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe S-au încheiat consultările dintre SUA şi Rusia în domeniul securităţii, de la Geneva

S-au încheiat consultările dintre SUA şi Rusia în domeniul securităţii, de la Geneva

10 Ian 2022   •   19:00
S-au încheiat consultările dintre SUA şi Rusia în domeniul securităţii, de la Geneva

SUA şi Rusia au încheiat consultările în domeniul securităţii de la Geneva, a anunţat luni Departamentul de Stat american, relatează Reuters.

Ambele părţi vor susţine briefing-uri pentru presă după negocierile în privinţa cărora Washingtonul a sperat că ar putea elimina pericolul unei noi invazii ruse în Ucraina fără a accepta vreuna dintre solicitările în domeniul securităţii ale Rusiei.

Şefa delegaţiei americane, Wendy Sherman, secretar-adjunct în Departamentul de Stat, a transmis înaintea consultărilor că ''Statele Unite vor asculta preocupările Rusiei şi le vom împărtăşi pe ale noastre''. La rândul său, vice-ministrul de externe rus Serghei Riabkov, care conduce delegaţia rusă, a declarat că Moscova are ''nevoie de garanţii legale că NATO nu se va extinde şi că va elimina tot ceea ce alianţa a creat începând din 1997''.

Occidentul susţine că Moscova ar putea lansa o incursiune pe teritoriul ucrainean de tipul celei din 2014, atunci când Rusia a anexat peninsula Crimeea şi a început să sprijine separatiştii din estul Ucrainei, ceea ce a dus la degradarea accelerată a relaţiilor dintre cele două ţări.

Moscova respinge afirmaţia că ar pregăti o invadare a Ucrainei şi la rândul său acuză Kievul că a deplasat trupe înspre regiunea Donbas, care se află sub controlul separatiştilor pro-ruşi.

Rusia îşi simte ameninţată securitatea de activitatea NATO în estul continentului european, preşedintele Vladimir Putin cerând ca NATO să garanteze că nu se va extinde către est, prin includerea Ucrainei în organizaţie, şi că îşi va restrânge activităţile în Europa de Est.

×