x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Șoc: SUA au rămas în urma Chinei și a Rusiei la rachete hipersonice!

Șoc: SUA au rămas în urma Chinei și a Rusiei la rachete hipersonice!

de Şerban Mihăilă    |    23 Noi 2021   •   07:20
Șoc: SUA au rămas în urma Chinei și a Rusiei la rachete hipersonice!

Prezis cu insistență de liderul chinez, Xi Jinping, sfârșitul dominației militare globale americane pare cu un pas mai aproape. Liderii Forței Spațiale, departamentul însărcinat cu Războiul Stelelor în cadrul Pentagonului, au recunoscut că SUA au rămas în urma Chinei și a Rusiei în privința programului de rachete hipersonice, cea mai avansată generație de arme, care conturează o nouă balanță de putere la nivel planetar.

 

„Nu suntem la fel de avansați precum chinezii sau rușii în domeniul programelor hipersonice!”, a recunoscut generalul David Thompson, vicepreședintele operațiunilor spațiale din cadrul Departamentului american al Apărării. SUA „trebuie să recupereze foarte repede”, pentru a ajunge la nivelul capacității hipersonice a Chinei, a avertizat el, la sfârșitul săptămânii trecute, la numai câteva zile după ce Beijingul lansase cu succes o rachetă care a înconjurat Planeta, înainte de a-și atinge ținta. La rândul său, Rusia a lansat recent o rachetă hipersonică de pe o navă de război în Arctica, demonstrând astfel cât de repede se mișcă cei doi principali rivali ai SUA pentru a dezvolta tehnologia viitorului.

 

O armă imposibil de contracarat

 

Combinația de viteză, altitudine și manevrabilitate a rachetelor hipersonice face extrem de dificilă localizarea și interceptarea lor. Armele hipersonice se deplasează în partea superioară a atmosferei cu viteze care depășesc de cinci ori viteza sunetului, adică ating peste 6.200 de kilometri pe oră. Capacitatea lor de a glisa în atmosferă în timp ce-și schimbă direcția, la o asemenea viteză, face aproape imposibilă detectarea și distrugerea rachetelor hipersonice de către radarele, respectiv, scuturile antiaeriene actuale. 

Încă din 2018, președintele rus, Vladimir Putin, făcea o reclamă agresivă unei noi generații de arme din arsenalul militar al Rusiei, care, în opinia sa, nu aveau niciun rival în rândul sistemelor de atac și de apărare existente la momentul respectiv. Într-unul dintre cele mai belicoase discursuri rostite vreodată, Putin declara pe un ton categoric că aceste arme sunt capabile să lovească aproape orice punct de pe suprafața planetei și nu pot fi interceptate de scuturile americane antirachetă. 

 

Panică la Pentagon

 

După ultimele teste derulate de inamicii săi, Pentagonul a intensificat dezvoltarea unor noi tipuri de arme hipersonice. Cu toate acestea, armata americană nu va putea desfășura propriu-zis aceste rachete până în 2024, informează site-ul „Politico”, citând surse militare de la Washington. Marina americană vrea să plaseze propria versiune a rachetei la bordul unui distrugător, în 2025, și, trei ani mai târziu, pe submarinele din clasa „Virginia”. 

Forța Spațială lucrează „în vederea stabilirii tipului de constelație de sateliți de care avem nevoie” pentru a urmări aceste rachete, a spus Thompson. „Este o nouă provocare. Trebuie doar să o înțelegem, să o proiectăm complet și să o facem să zboare", a adăugat el. Generalul și-a exprimat însă îngrijorarea față de modul în care procesul de achiziție la nivel administrativ, deseori lent, afectează competiția militară globală. 

„Birocrația pe care am construit-o în eforturile noastre de apărare și achiziție, nu doar în sectorul spațial, ci și în alte domenii, ne-a încetinit în multe domenii (...) Faptul că nu a fost nevoie să ne mișcăm rapid timp de câteva decenii - din lipsa unui concurent strategic - nu ne-a impulsionat sau nu ne-a cerut să acționăm rapid”, a mai recunoscut el. 

 

China se mișcă rapid

 

De cealaltă parte, Xi Jinping a promis că țara sa va detrona SUA din poziția de lider militar al lumii, până în 2050, iar industria chineză de apărare turează la maximum pentru a îndeplini angajamentul liderului de la Beijing. 

Experții de la Pentagon au rămas mască, după ce China a derulat recent un al doilea test cu o rachetă hipersonică în jurul globului, care s-a deplasat de cinci ori mai repede decât viteza sunetului. Nicio țară nu reușise până acum o astfel de performanță. Imediat, experții militari americani au tras concluzia că eforturile Chinei în domeniul armelor hipersonice sunt mult mai avansate decât cele ale Rusiei și SUA. 

Printre rachetele hipersonice chineze se numără DF-26, despre care presa de stat a precizat că poate călători de 18 ori mai rapid decât viteza sunetului și că poate ajunge suficient de departe pentru a lovi teritoriul american Guam din Oceanul Pacific. Racheta poate transporta focoase convenționale sau nucleare, iar o variantă a sa ar putea anihila grupuri de portavioane în largul oceanului. 

China a anunțat, de asemenea, că dezvoltă o armă hipersonică concepută pentru a genera un puls electromagnetic intens, care ar distruge liniile de comunicații și de electricitate. Racheta, care are o rază de acțiune de 3.200 km și se poate deplasa cu o viteză de șase ori mai mare decât cea a sunetului, este proiectată să creeze o explozie chimică deasupra unui oraș, paralizându-i activitatea în câteva secunde.

 

Rușii râd de americani

 

Și rușii par să o ducă mai bine ca americanii la capitolul arme hipersonice. În iulie, Moscova anunța că o rachetă hipersonică „Zircon”, lansată din Marea Albă de către fregata „Amiral Gorşkov”, şi-a atins ţinta terestră, aflată la o distanţă de peste 350 km, cu o viteză de zbor de șapte ori mai mare decât cea a sunetului. Experții ruși spun că „Zircon” va atinge în curând o viteză de nouă ori mai mare decât cea a sunetului, pe o distanţă de mai mult de 1.000 de kilometri. Apoi, la începutul lui octombrie, Rusia a anunțat că a lansat pentru prima oară cu succes o rachetă hipersonică de pe un submarin nuclear.

Într-un interviu acordat agenției TASS, redactorul-șef al revistei „Arsenalul Patriei”, Viktor Murahovski, preciza că actuala etapă a dezvoltării armelor hipersonice la care se află SUA a fost depășită de Rusia încă din perioada Uniunii Sovietice. „Judecând după ce au publicat americanii, ei au testat un prototip al unei rachete de croazieră hipersonice capabile să atingă viteze de până la 5 Mach (de cinci ori viteza sunetului). Aceasta este etapa prin care a trecut URSS încă de când a creat produsul 4202, o unitate hipersonică”, susține Murahovski.

×
Subiecte în articol: rachete hipersonice China Rusia