x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tensiuni între aliați: Israelul cere SUA să deschidă un consulat pentru palestinieni în Cisiordania, nu la Ierusalim

Tensiuni între aliați: Israelul cere SUA să deschidă un consulat pentru palestinieni în Cisiordania, nu la Ierusalim

07 Noi 2021   •   20:30
Tensiuni între aliați: Israelul cere SUA să deschidă un consulat pentru palestinieni în Cisiordania, nu la Ierusalim

Premierul israelian, Naftali Bennett, a exprimat opoziţia Israelului faţă de planurile SUA de a deschide un consulat american la Ierusalim pentru a oferi servicii pentru arabii din Autoritatea Palestiniană (AP).

În încercarea de a îndeplini o promisiune electorală, administraţia Biden intenţionează să redeschidă consulatul său din vestul Ierusalimului, care va oferi servicii arabilor din zonă. Israelul s-a opus unei astfel de acţiuni.

În timpul unei conferinţe de presă, sâmbătă seara, Bennett a repetat poziţia guvernului său, despre care a spus că a fost transmisă şi la Washington, potrivit căreia "nu există loc pentru un consulat american care să deservească palestinienii în Ierusalim".

"Ne exprimăm poziţia în mod consecvent, calm şi fără dramatism, şi sper că va fi înţeleasă. Doar Ierusalimul este capitala Israelului", a declarat Bennett unui reporter CNN.

Ministrul de Externe, Yair Lapid, a adăugat că "suveranitatea în Ierusalim aparţine unei singure ţări, Israelul", iar "dacă americanii vor să deschidă un consulat în Ramallah, nu avem nicio problemă cu asta".

"Nu este o chestiune de politică. Este o obiecţie israeliană de principiu împotriva deschiderii unui consulat în Ierusalim. Există o ambasadă americană la Ierusalim", a precizat el.

Cu toate acestea, Hussein Al-Sheikh, ministrul pentru Afaceri Civile al Autorităţii Palestiniene, a scris pe Twitter că remarcile lui Bennett reprezintă "o nouă provocare a guvernului israelian la adresa guvernului Biden, care şi-a anunţat deja în repetate rânduri decizia de a deschide consulatul SUA în Ierusalimul de Est!".

În ultimele zile, Autoritatea Palestiniană şi-a exprimat dezamăgirea faţă de lipsa de progrese în relaţiile cu administraţia Biden şi faţă de "atitudinea călduţă" a Washingtonului faţă de Autoritatea Palestiniană.

În timpul preşedinţiei lui Donald Trump, Washingtonul a închis consulatul de la Ierusalim şi a plasat personalul acestuia în cadrul Ambasadei SUA în Israel, care a fost mutată de la Tel Aviv la Ierusalim în 2018, aminteşte Reuters.

Palestinienii doresc ca Ierusalimul de Est să fie capitala unui viitor stat şi au considerat că iniţiativa SUA de a-şi muta ambasada subminează această aspiraţie. Israelul, care a capturat Ierusalimul de Est în 1967, numeşte Ierusalimul capitala sa indivizibilă.

×
Subiecte în articol: naftali bennett