x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Xi și Biden au căzut prietenește de acord că nu sunt de acord

Xi și Biden au căzut prietenește de acord că nu sunt de acord

de Şerban Mihăilă    |    17 Noi 2021   •   07:50
Xi și Biden au căzut prietenește de acord că nu sunt de acord

Desfășurată timp de trei ore și jumătate, la inițiativa Casei Albe, întrevederea virtuală dintre cei mai puternici oameni ai planetei, președintele american, Joe Biden, și liderul chinez, Xi Jinping, pare să fi atenuat într-o oarecare măsură tensiunile bilaterale, fără a produce însă progrese majore în privința diferendelor dintre Washington și Beijing, în special în cazul Taiwanului, actualul focar principal de conflict. Chiar dacă Xi l-a avertizat direct pe șeful Casei Albe să nu se joace cu focul în această chestiune, cei doi lideri au dat de înțeles că sunt conștienți de necesitatea prevenirii unor incidente militare în regiune. Altfel, Xi și Biden au lăsat impresia că rămân buni amici, deși superputerile pe care le conduc sunt angrenate într-o cursă  pe viață și pe moarte pentru câștigarea celei mai crâncene competiții din secolul al XXI-lea.

 

Atunci când Xi a apărut pe ecranele celor două televizoare montate în Camera Roosevelt - sala de ședințe aflată în aripa de vest a Casei Albe de unde Biden a participat la summitul în format virtual cu omologul său chinez -, cei doi lideri nu au avut nevoie de nicio introducere. „Am petrecut o groază de timp discutând unul cu celălalt și sper să avem o conversație sinceră și în această seară!”, a spus, direct, șeful Casei Albe, luni noapte. „Deși nu este la fel ca în cazul unei întâlniri față în față (...) mă bucur să-l văd pe vechiul meu prieten!”, a replicat liderul de la Beijing, cei doi salutându-se cu mâna prin intermediul ecranelor. 

Precedentele lor discuții în calitate de președinți, în număr de două, avuseseră loc prin telefon. Relațiile dintre Xi și Biden sunt însă mult mai vechi. De altfel, lui Biden îi place deseori să se refere la zecile de ore petrecute și miile de kilometri pe care i-a parcurs împreună cu Xi, atunci când amândoi erau vicepreședinți ai SUA și, respectiv, Chinei. Biden a afirmat chiar că a petrecut mai mult timp cu președintele chinez decât cu oricare alt lider mondial.

Lucrurile s-au schimbat însă de când Biden, după cum îi place președintelui american să-și amintească, lua cina cu Xi pe Platoul Tibet, discutând despre multitudinea posibilităților oferite de SUA. Astăzi, cele mai mari economii mondiale sunt angrenate într-o competiție pe viață și pe moarte, plină de tensiune și neînțelegeri acute, pe teme precum comerțul, expansiunea militară și nerespectarea drepturilor omului. 

Iar Biden, contestat din ce în ce mai mult acasă, se vede nevoit acum să meargă pe sârmă în relația cu cel mai puternic lider chinez din ultimele decenii, în condițiile în care economia americană și politica internațională a SUA depind într-o mare măsură de deciziile luate de Beijing. Așa se explică, foarte probabil, de ce Biden a fost cel care a inițiat organizarea acestui summit, fie și virtual. 

Chiar dacă, după instalarea lui Biden la Casa Albă, tonul s-a schimbat faţă de excesele din era Trump, relaţia dintre Washington şi Beijing rămâne extrem de tensionată. 

 

Taiwan – linie roșie

 

„Părerea mea este că responsabilitatea noastră ca lideri ai Chinei şi Statelor Unite este să ne asigurăm că competiţia între ţările noastre nu se transformă într-un conflict, fie el intenţionat sau nu”, a spus Biden, la începutul întâlnirii. „Vreau să avem doar o competiţie pură, directă!”, a adăugat el. 

„În calitate de cele mai mari două economii ale lumii şi de membri permanenţi ai Consiliul de Securitate al ONU, China şi Statele Unite trebuie să-şi amelioreze comunicarea şi cooperarea”, a răspuns, prin interpret, Xi.

Cordialitatea manifestată la debutul întrevederii s-a atenuat apoi, când cei doi au trecut la examinarea concretă a problemelor acute dintre Washington și Beijing. 

Biden l-a avertizat pe omologul chinez că SUA „se opun cu fermitate” oricărei tentative „unilaterale de a schimba statu-quo-ul sau de a aduce atingere păcii şi stabilităţii în Strâmtoarea Taiwan”, se arată într-un comunicat al Casei Albe, emis la finalul discuţiilor. Potrivit Casei Albe, Biden l-a asigurat însă pe Xi că SUA rămân angajate faţă de politica „O singură China” în privința Taiwanului. Prin acest concept, SUA nu recunosc independența insulei separatiste, dar sprijină apărarea Taiwanului în fața unei eventuale agresiuni militare a Chinei. 

De cealaltă parte, Xi a avertizat SUA „să nu se joace cu focul” în problema Taiwanului, susține un comunicat al Ministerului chinez de Externe. Xi i-a spus lui Biden că ţara sa va trebui să ia „măsuri decisive”, dacă forţele „pro-independenţa Taiwanului” vor încălca „o linie roşie”.

„Autorităţile taiwaneze au încercat de mai multe ori să se bazeze pe americani pentru independenţă şi unii, în SUA, încearcă să se folosească de Taiwan pentru a controla China”, a afirmat liderul chinez, vorbind despre „o tendinţă foarte periculoasă, care echivalează cu joacul cu focul”. 

Deși Biden și Xi nu au ajuns la un numitor comun în această privință, ei au dat totuși de înțeles că sunt conștienți de necesitatea prevenirii conflictelor militare din Strâmtoarea Taiwan. 

 

Alte tensiuni dezbătute

 

În timpul discuţiilor, Joe Biden şi-a mai exprimat „preocupările faţă de practicile Chinei în Xinjiang, în Tibet şi în Hong Kong, şi faţă de drepturile omului în general”. El a criticat apoi și practicile comerciale şi economice „neloiale” ale Chinei. „Nu suntem de acord cu interferența în problemele interne ale altor state prin intermediul chestiunilor legate de drepturile omului”, a răspuns Xi.

În schimb, cei doi lideri au promis să colaboreze în problemele energiei şi climei. 

 

De pe poziții diferite

 

Întrevederea virtuală a avut loc într-un moment în care Xi Jinping îşi întăreşte tot mai mult puterea în țară. Săptămâna trecută, Partidul Comunist din China a adoptat o rezoluție care cheamă „partidul, armata şi poporul să se unească mai strâns în jurul Comitetului Central, a cărui inimă este Xi Jinping”. Totodată, Xi pare să-și fi asigurat și președinția pe viață la conducerea țării, eliminându-și opoziția internă. 

De partea cealaltă, Biden este confruntat cu un peisaj politic intern extrem de divizat, pe fondul unei epidemii pe care nu a reușit, deocamdată, să o controleze. Mai mult, partidul său a înregistrat înfrângeri în alegeri locale, iar rata de aprobare a actualului președinte american a atins un minim. 

În același timp, aproape fiecare temă majoră a administrației Biden, fie că este vorba despre politică internă sau externă, are legătură cu China. Problemele ce țin de lanțurile de aprovizionare, care provoacă inflație în SUA, pot fi puse, parțial, pe seama producției mici din fabricile chineze. De asemenea, combaterea schimbărilor climatice necesită implicarea lui Xi, care a manifestat o anumită disponibilitate de a colabora cu Biden în această privință. Nu în ultimul rând, soluționarea unor dosare internaționale „grele”, precum anihilarea programelor nucleare și balistice ale Coreei de Nord și Iranului, nu este posibilă fără o coordonare cu China. 

Din această perspectivă, summitul de luni a părut mai important pentru Biden decât pentru Beijing. 

 

Deși nu a dus la progrese majore în relațiile bilaterale, întrevederea dintre Biden și Xi a atenuat pentru moment tensiunile provocate în ultimele luni de activitatea militară din regiunea Taiwanului. La nivel declarativ, cei doi lideri au căzut de acord că o competiție pentru obținerea supremației mondiale nu trebuie să se transforme într-un conflict planetar. 

×
Subiecte în articol: Xi Jinping Joe Biden China