x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Pustiu la Curtea de Argeș, de ziua în care a murit Regele

Pustiu la Curtea de Argeș, de ziua în care a murit Regele

de Mariana Zaharia    |    06 Dec 2021   •   07:20
Pustiu la Curtea de Argeș, de ziua în care a murit Regele

A fost liniște duminică  la mormântul Regelui Mihai I, la patru ani de la trecerea în neființă. La Necropola Regală de la Curtea de Argeș, acolo unde își odihnește somnul de veci, nu a fost oficiată o slujbă de pomenire. Reprezentanții Casei Regale a României  au trimis coroane și flori și au anunțat că suveranul a fost pomenit cu două săptămâni înainte la Mânăstirea Plumbuita.

Coroane din flori albe din partea Familiei Regale

Dacă în anii precedenți, 5 decembrie, ziua în care Regele Mihai I a trecut la cele veșnice, vedeam la mormântul său de la Curtea de Argeș un adevărat pelerinaj,  acum puțini oameni și-au amintit de acest moment. Preoții nu au ținut slujbă, nimeni nu a împărțit  pachete,  un  covrig sau un ceai cald pentru sufletul celui adormit, așa cum se obișnuiește la creștin-ortodocși. Două coroane de flori naturale au fost așezate pe mormânt, din partea fiicei Margareta și a soțului ei, Radu. Pe cea de a doua nu există un mesaj.

Un anunț de comemorare a fost postat pe site-ul www.romaniaregala.ro: „Regele Mihai I s-a stins din viață în ziua de 5 decembrie 2017, moment care a lăsat în inimile Familiei Regale și a tuturor românilor multă durere. Funearaliile Regelui Mihai vor rămâne una dintre cele mai emoționante pagini din istoria contemporană a României. Sâmbătă, 20 noiembrie 2021, la Mânăstirea Plumbuita a avut loc un parastas la care au luat parte Custodele Coroanei, Principele Radu, Principesa Sofia și Principesa Maria. Sâmbătă, 4 decembrie 2021, au fost depuse flori din partea Familiei Regale și a Casei Majestății Sale”.

 

„E trist că nimeni nu-și aduce aminte!

Dintre credincioşii care au mers ieri la slujba Sfintei Liturghii, la Necropola Regală, un singur om şi-a amintit. În timp ce enoriaşii treceau nepăsători, acesta s-a oprit şi-a descoperit capul şi a pus o floare albă pe piatra de mormânt. „E trist că nimeni nu-şi mai aminteşte de regele nostru. Acum patru ani când a murit, era doliu în România. Acum nimeni nu a aprins o lumânare pentru sufletul lui. Am pus o floare albă, în semn de recunoştinţă. Am fost şi la înmormântare şi vin în fiecare an”, spunea Ion Bratu.

Nici autoritățile județului nu s-au înghesuit. Prefectul de Argeș, Radu Perianu, a fost singurul care a transmis un mesaj: „Pe 5 decembrie 2017 a murit ultimul suveran al României. În urmă cu 4 ani, Regele Mihai I s-a stins din viață în Elveția. Pe 13 decembrie a fost adus în țară, iar pe 16 decembrie, Regele Mihai I a fost înmormântat la Curtea de Argeș. Cu un rol extrem de important, Regele Mihai I a ajutat, de departe, ca România zilelor noastre să fie primită în NATO și Uniunea Europeană. A contribuit fără să țină cont de toate dezamăgirile produse de comunism și de post-comunism. Odihnă eternă Regelui Mihai I al României! Îl vom păstra în memoria și conștiința noastră!”

 

Regele Mihai I este înhumat la Curtea de Argeș. În Necropola regală au fost înmormântați regele Mihai I  (16 decembrie 2017) și regina Ana (13 august 2016). Tot aici au fost reînhumate rămășițele pământești ale regelui Carol al II-lea și cele ale Reginei Elisabeta, rămășițe aduse în țară în 2003 de la Lisabona, respectiv în 19 octombrie 2019 de la Lausanne.

 

 

×
Subiecte în articol: regele mihai