x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator OficialBCE: Inflaţia din zona euro nu este o problemă cronică. "Credem că va scădea anul viitor"

OficialBCE: Inflaţia din zona euro nu este o problemă cronică. "Credem că va scădea anul viitor"

08 Noi 2021   •   20:00
OficialBCE: Inflaţia din zona euro nu este o problemă cronică. "Credem că va scădea anul viitor"

Inflaţia din zona euro nu este o problemă "cronică" şi probabil va scădea începând din anul 2022, afirmă Philip R. Lane, economistul-şef al Băncii Centrale Europene (BCE), într-un interviu acordat cotidianului spaniol El Pais.

"Inflaţia este neaşteptat de mare în acest moment, dar credem că va scădea anul viitor. Dacă ne uităm la situaţia pe termen mediu, rata inflaţiei încă este prea mică, sub ţinta noastră de 2%, nu prea mare. Actuala rată mare a inflaţiei are legătură cu faptul că relansarea economică a fost puternică la nivel global. Avem unele blocaje şi tarife mari la energie, aceştia sunt principalii factori ai majorării preţurilor", a declarat Philip R. Lane în interviu, conform unui comunicat postat pe site-ul Băncii Centrale Europene.

"Credem că anul viitor blocajele se vor relaxa şi că preţurile la energie vor scădea sau se vor stabiliza. Există şi alţi factori, precum recuperarea nivelurilor unor preţuri care scăzuseră în 2020. Deci, da, au fost discuţii despre inflaţie, dar această perioadă a inflaţiei este foarte neobişnuită şi temporară, nu este un semn al unei probleme cronice. Situaţia de acum este foarte diferită de cea din anii 1970 şi 1980", a argumentat Philip R. Lane.

Liderii Uniunii Europene sunt preocupaţi de creşterea inflaţiei. Potrivit celor mai recente date furnizate de Oficiul UE pentru statistici (Eurostat), în octombrie, inflaţia în zona euro a fost de 4,1%, în creştere de la 3,4% în septembrie, pe fondul majorării tarifelor la energie şi servicii. Banca Centrală Europeană consideră normală o inflaţie în jurul nivelului de 2%.

Preţurile locuinţelor din Uniunea Europeană contribuie în mod semnificativ la creşterea ratei inflaţiei, a afirmat vineri Robert Holzmann, guvernatorul Băncii centrale a Austriei şi membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE). Întrebat cât contribuie preţurile caselor la creşterea inflaţiei, Robert Holzmann a afirmat: "Am auzit de 0,5%. Nu este un cuantum mic".

(sursa: Mediafax)

×