x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Persoanele vaccinate pot transmite uşor acasă varianta Delta, relevă un studiu britanic

Persoanele vaccinate pot transmite uşor acasă varianta Delta, relevă un studiu britanic

28 Oct 2021   •   20:45
Persoanele vaccinate pot transmite uşor acasă varianta Delta, relevă un studiu britanic

Persoanele vaccinate anti-COVID-19 pot transmite foarte usor varianta Delta a coronavirusului contacţilor cu care împart aceeaşi locuinţă, relevă un studiu britanic publicat joi de revista The Lancet, preluată de agenţiile Reuters şi EFE.

Studiul efectuat de Imperial College London arată cum varianta Delta se poate răspândi inclusiv în rândul populaţiei vaccinate.

Autorii cercetării subliniază însă că această constatare nu slăbeşte nicidecum argumentul că vaccinarea anti-COVID-19 este cea mai bună cale de a diminua riscul unei forme severe de boală, dar mai observă faptul că sunt necesare dozele booster ca urmare a scăderii în timp a efectului vaccinului.

O altă concluzie a studiului este că la persoanele vaccinate infecţiile au dispărut mai repede, dar încărcătura lor virală este similară cu cea a nevaccinaţilor.


În cadrul cercetării la care au participat 621 de persoane testate pozitiv s-a descoperit că, din 205 contacţi ai celor infectaţi, 38% dintre aceşti contacţi nevaccinaţi au fost testaţi pozitiv, faţă de 25% în cazul contacţilor vaccinaţi.

Contacţii vaccinaţi şi testaţi pozitiv pentru COVID-19 au primit vaccinul în medie cu mai mult timp în urmă comparativ cu cei testaţi negativ. Aceasta este conform autorilor studiului o dovadă ce confirmă scăderea în timp a imunităţii date de vaccinare şi nevoia administrării dozelor de supra-rapel.

Referindu-se la situaţia specifică a Marii Britanii, epidemiologul Neil Ferguson consideră pe baza acestui studiu că transmisibilitatea ridicată a variantei Delta face puţin probabil ca această ţară să obţină imunitatea de grup pentru o perioadă mai lungă de timp.

''Dacă actuala transmitere atinge vârful şi apoi începe să scadă, prin definiţie am atins oarecum imunitatea de grup, dar aceasta nu va fi permanentă'', explică Ferguson. ''Imunitatea scade în decursul timpului, ea este imperfectă, aşadar transmiterea va continua, şi de aceea programul (administrării unor doze) booster este atât de important'', subliniază epidemiologul britanic.

×