x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Raed Arafat face PRECIZĂRI despre prezentarea certificatului verde în malluri. Ce se întâmplă cu școlile private

Raed Arafat face PRECIZĂRI despre prezentarea certificatului verde în malluri. Ce se întâmplă cu școlile private

25 Oct 2021   •   13:17
Raed Arafat face PRECIZĂRI despre prezentarea certificatului verde în malluri. Ce se întâmplă cu școlile private
Sursa foto: Foto Lucian Alecu

Șeful CNSU, Raed Arafat, aduce precizări la neclaritățile care s-au iscat, astăzi, în spațiul public.

"Nu este  specificat cuvântul mall în hotărâre pentru că acesta nu există în legislație, dar scrie centre comerciale, ceea ce înseamnă și mall-urile. La magazinele alimentare, mall-uri nu se poate intra decât pe baza certificatului verde, adică vaccinat sau trecut prin boală, însă în afara mallului se poate intra la maginele alimentare doar cu mască, respectând regulile sanitare. La orice alt magazin sau operator care comercializează alte produse, exceptând farmaciile, acolo se intră cu certificat verde, deci magazinele care sunt pe șosele, în afara celor alimentare se intră numai cu certificat verde", spune acesta.

Șeful DSU specifică faptul că și în magazinele nealimentare din afara malluilor va fi necesar certificatul verde

Acesta a mai spus că o altă excepție se referă la mallurile care au servicii publice, administrative, cum sunt cele de pașapoarte, acolo se poate intra cu test valabil și cu dovada programării.

O altă clarificare este cu privire la școlile private, acestea neputând desfășura activități fizice dar se pot desfășura ore online. 

Accesul la instituțiile publice și private, sunt excepții la  certificatul de vaccinare pentru accesul la poștă pentru pensii, alocații, prestații sociale. Și la nstanțele judecătorești este permisă.

Pentru angajații la instituții publice este deocamdată permis accesul fără certificatul de vaccinare dar nu si vizitatorilor. Același lucru este valabil și pentru instituțiile private cu peste 50 de angajați. 

Raed Arafat spune că nici taxele și impozitele ANAF nu pot fi plătite prin mergerea la ghișeele instituției a persoanelor nevaccinate, spunând că pot fi achitate online. Nu este permisă intrarea nici pe aeroporturi.

Nicio altă excepție față de cele expres prevăzute nu se mai acceptă, potrivit demnitarului. 

El a explicat hotătârea CNSU de astăzi.

„Între hotărârea CNSU de săptămâna trecută și hotărârea de Guvern care s-a emis acum au fost unele diferențe care au fost pe baza unei neînțelegeri juridice și modul în care s-au translatat unele măsuri nu a fost foarte clar, plus că am mai sesizat unele chestii care trebuie clarificate”.

Totodată, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat, luni, o nouă hotărâre prin care sunt luate măsuri suplimentare pentru combaterea efectelor pandemiei. Astfel, în mall-uri ar urma să aibă acces doar persoanele vaccinate și cele trecute prin boală, cu unele excepții.

„Accesul în incintele operatoriilor economici care au ca obiect de activitate comercializarea produselor nealimentare să fie permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării sau trecerii prin boală în ultimele 180 de zile, cu excepția unităților farmaceutice dispuse în afara centrelor și parcurilor comerciale și a benzinăriilor”, este propunerea CNSU.

O altă propunere vizează „exceptarea de la măsura de interzicere a accesului în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public, aplicabilă persoanelor care nu fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau nu prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid și a următoarelor categorii:

a) participanții în cadrul procedurilor administrative derulate pentru motive de ordine și siguranță publică;
b) participanții în cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contravenționale sau administrativ-jurisdicționale;
c) persoanele care necesită acces la servicii medicale și prestații sociale;
d) persoanele care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului”.

Totodată se propune exceptarea de la măsura de interzicere a accesului în centrele și parcurile comerciale aplicabilă persoanelor care nu fac dovada vaccinării sau trecerii prin boală în ultimele 180 de zile pentru cei care se deplasează la serviciile publice comunitare ce funcționează în cadrul acestora, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 și fac dovada deplasării în acest scop prin prezentarea unui document justificativ în format letric sau electronic, dar și pentru cei care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului.

Mediafax

×