x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Românii lasă Spania în urmă. Culegătorii de roșii pleacă dezamăgiți din Canare

Românii lasă Spania în urmă. Culegătorii de roșii pleacă dezamăgiți din Canare

04 Noi 2021   •   08:32
Românii lasă Spania în urmă. Culegătorii de roșii pleacă dezamăgiți din Canare

Presa din Spania relatează cazul comunității de români din micuța localitate Aldea de San Nicolás din Insulele Canare. După ce majoritatea au venit la cules de roșii, acum încep să plece din cauza salariilor mici.  

La Aldea de San Nicolás este municipiul din Insulele Canare cu cea mai mare comunitate de români din punctul de vedere al populației. Majoritatea au venit aici la cules de roşii, însă, din cauza crizei din sector, mulţi se văd nevoiţi să plece, relatează jurnaliștii de la El Diario, citați de www.stiridiaspora.ro

Potrivit cifrelor oficiale publicate de Institutul de Statistică din Canare (ISTAC), în Aldea de San Nicolas trăiesc 408 de români, iar populaţia totală este de 7.508 persoane, adică 5,43% din total. Mulţi dintre românii care trăiesc aici au ajuns în urmă cu 15 ani, pentru a culege și procesa roșii, produsul vedetă al regiunii.

Problema serioasă cu care se confruntă zona este că roșiile din Canare sunt pe cale de dispariție. În 2005, primul an în care românii au ajuns în La Aldea, arhipelagul a exportat 185.504 tone de roșii, al doilea cel mai valoros produs din Insule după banane. Acum se vinde o cantitate de cinci ori mai mică.

Acest declin a provocat și scăderea populației de români din municipiu. Dacă în 2012 erau 919, aproape zece ani mai târziu, această cifră a fost redusă la jumătate.

Românii s-au stabilit în La Aldea pentru că era nevoie de forță de muncă, dar și pentru că nu aveau oportunități în țara natală. În timp ce în România salariul era aproximativ 200 de euro, în Insulele Canare muncitorilor li se garanta un minim de 700 de euro pe lună.

 

×
Subiecte în articol: romani spania