x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ungaria vine în ajutorul României în criza Covid.O mie de cutii de Favipiravir vor sosi la Bucureşti

Ungaria vine în ajutorul României în criza Covid.O mie de cutii de Favipiravir vor sosi la Bucureşti

08 Oct 2021   •   17:45
Ungaria vine în ajutorul României în criza Covid.O mie de cutii de Favipiravir vor sosi la Bucureşti

Guvernul Ungariei va trimite României 1.000 de cutii de Favipiravir, medicament antiviral folosit la tratarea COVID-19, a anunţat vineri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto.

„Al patrulea val al pandemiei este, fără îndoială, aici. Cei care nu s-au vaccinat vor da uşor de necaz, la fel cum s-a întâmplat peste tot în lume”, a menţionat Szijjarto, pe Facebook, avertizând că „ţările cu rate reduse de vaccinare se confruntă cu probleme mai serioase”.

În România „totul se întâmplă acum deodată”, a continuat ministrul ungar, făcând referire la incendiul recent de la spitalul din Constanţa.

„Ca prim pas, vom trimite 1.000 de cutii de Favipiravir la începutul săptămânii viitoare. Acest medicament poate ajuta la prevenirea sau tratarea simptomelor serioase”, a precizat Szijjarto, adăugând că eforturile eficiente de combatere a pandemiei în ţările vecine sunt de asemenea în beneficiul Ungariei.

Guvernul a aprobat la începutul săptămânii, prin ordonanţă de urgenţă, posibilitatea administrării în regim ambulatoriu a medicamentului Favipiravir pentru bolnavii COVID cu forme uşoare, a anunţat ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila.

„Este vorba despre o ordonanţă de urgenţă a Guvernului prin care s-a completat Legea 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic. Practic, este vorba despre faptul că, în protocolul de tratament al bolilor infecto-contagioase, poate fi eliberat în regim ambulatoriu de farmacia cu circuit închis din spitale, la recomandarea medicului specialist din cadrul spitalului, vorbim aici în principal despre posibilitatea eliberării medicamentului Favipiravir pentru bolnavii COVID cu forme uşoare”, a declarat Cseke Attila luni, la finalul şedinţei de Guvern.

„Drept urmare, nu poate fi acordat pe gratis în sistemul farmaciilor”, a precizat ministrul. El a explicat că medicamentul menţionat are autorizaţie temporară, din India, şi nu este pe lista de compensate în România.

(sursa: Mediafax)

×